Огляд ЗМІ за 16-18 серпня 2019

ГОЛОВНЕ

Суд у Чернігові ухвалив взяти під варту на 2 місяці підозрюваного у шахрайстві заступника голови МінТОТ Юрія Гримчака, однак помилився з його ім’ям. Замість “Юрія Миколайовича” суддя оголосила про арешт “Юрія Михайловича”. Прокурор заявив, що невірне по батькові було одруком та “людським фактором”. За словами адвоката Тетяни Матяш, хибне по батькові вказане також у клопотанні прокуратури. Юрія Гримчака залишили в СІЗО, незважаючи на помилку у визначенні суду. Суд також  прийняв рішення взяти під варту терміном на два місяці другого підозрюваного у справі Юрія Гримчака Ігоря Овдієнка з можливістю внесення застави розміром 4 млн грн.

Солом’янський районний суд Києва обрав запобіжний захід ще одному фігуранту у справі “Роттердам+” – застава в 9,5 млн грн та особисті зобов’язання. Йдеться про фігуранта справи “Роттердам+” – генерального директора “ДТЕК Мережі” Івана Гелюха, якому раніше було повідомлено про підозру. За іншого фігуранта справи – радника директора “ДТЕК Східенерго” Бориса Лісового – вже внесено визначену судом заставу в розмірі 10 млн грн.

Генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що правоохоронці в рамках розслідування кримінального провадження про діяльність злочинної групи, що організувала схему заволодіння нерухомим майном, яке перебувало в державній, комунальній і приватній власності, затримали в суботу сімох осіб, а також провели 30 обшуків, зокрема в судах і за місцем проживання кількох суддів.

Андрій Портнов повідомив про те, що Служба безпеки України припинила кримінальне провадження про державну зраду, в якому він фігурував.

В Одесі в ніч на суботу, 17 серпня, сталася пожежа в готелі “Токіо Стар”, в результаті чого загинули 9 людей, постраждали 10 людей. Власника готелю “Токіо Стар” Вадима Чорного затримали. Правоохоронці розглядають три версії причини виникнення пожежі в готелі “Токіо Стар”. “Перша версія – це можливий факт вбивства, … коли потім був підпал з метою приховування злочину. Друга версія – це порушення правил пожежної безпеки. І третя версія – необережне використання вогню постояльцями готелю”, – розповіли правоохоронці. Володимир Зеленський висловив співчуття рідним і близьким загиблих на пожежі в одеському готелі і пообіцяв справедливе покарання для тих, хто винен у трагедії. Зеленський зазначив, що відповідальність нестимуть не тільки ті, хто безпосередньо винен у пожежі. “Відповість Вадим Чорний, власник так званого готелю”, – пообіцяв президент. В.о. голови Одеської ОДА Світлана Шаталова в зв’язку з пожежею в готелі “Токіо Стар” і людськими жертвами має намір звернутися до РНБО з тим, щоб були розроблені та внесені зміни в законодавство, задля уникнення відмов у перевірці пожежної безпеки на об’єктах.

Прес-служба НБУ повідомила, що НБУ занепокоєний процедурою, за якою новообрана наглядова рада Ощадбанку продовжила контракт із головою правління Андрієм Пишним без проведення конкурсу. Також НБУ за результатами тестування та співбесіди відхилив кандидатури п’ятьох із дев’яти членів наглядової ради Ощадбанку. У спільній заяві членів наглядової ради Ощадбанку йдеться, що рішення НБУ про дискваліфікацію п’яти новообраних членів Наглядової ради Ощадбанку  є безпрецедентним викликом реформі корпоративного управління держбанків.

Кабінет Міністрів України подав до Господарського суду Києва позов до ПАТ “Укрнафта” з метою стягнення з компанії 1,5 млрд грн. Позов було ініційовано 12 серпня. Як третіх осіб залучено НАК “Нафтогаз України” та Міністерство фінансів.

Голова Асоціації міст України, мер Києва Віталій Кличко просить президента України Володимира Зеленського та прем’єр-міністра Володимира Гройсмана не позбавляти міста коштів, передбачених у державному бюджеті України на 2019 рік на програми соціально-економічного розвитку громад. Кличко зазначив, що кошти, про які йдеться, вкрай необхідні територіальним громадам для реалізації та завершення важливих міських проектів, зокрема будівництва та ремонту шкіл і дитсадків, ремонту та благоустрою вулиць, облаштування медичних амбулаторій, інклюзивних центрів і класів. Кабінет Міністрів доручив Мінфіну та Мінрегіону забезпечити, починаючи з серпня, фінансування програм і проектів розвитку регіонів.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Власника згорілого готелю Токіо Стар затримали (599 публікацій у ЗМІ)
  • У мережі з’явилося відео, як наркобарон зумів втекти від СБУ перед екстрадицією (132 публікації у ЗМІ)
  • Суд заарештував на два місяці другого підозрюваного у справі Гримчака (116 публікацій у ЗМІ)
  • Нацбанк відхилив кандидатури більшості членів наглядової ради Ощадбанку і вимагає їх замінити (32 публікації у ЗМІ)
  • Російський суд залишив під вартою українських моряків (28 публікацій у ЗМІ)

СПРАВА ГРИМЧАКА.

Суд у Чернігові ухвалив взяти під варту на 2 місяці підозрюваного у шахрайстві заступника голови МінТОТ Юрія Гримчака, однак помилився з його ім’ям. Замість “Юрія Миколайовича” суддя оголосила про арешт “Юрія Михайловича”. Суддя підтвердила помилку, сказала, що буде виправляти і вийшла з зали засідання. Гримчак залишився у залі. Прокурор сказав, що невірне по батькові було одруком та “людським фактором”. За словами адвоката Тетяни Матяш, невірне по батькові вказане також у клопотанні прокуратури. Крім того, захисниця розповіла, що суддя у рішенні написала ім’я її колеги, який не був присутній на засіданні.

Заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України (МінТОТ) Юрія Гримчака, якого підозрюють у шахрайстві, залишили в СІЗО, незважаючи на помилку у визначенні суду від 16 серпня, повідомила адвокат Гримчака і Овдієнка Тетяна Матяш. “У Чернігівському СІЗО сказали, що їм відомо, що в них інша особа, ніж вказано в постанові, але є виправлення і вони набудуть скоро сили. Тому, поки відпускати нікого не будуть”, – написала Матяш на своїй сторінці в соцмережі Фейсбук у суботу ввечері.

Деснянський районний суд Чернігова в суботу прийняв рішення взяти під варту терміном на два місяці другого підозрюваного у справі Юрія Гримчака Ігоря Овдієнка з можливістю внесення застави розміром 4 млн грн, передає телеканал “112 Україна”. Як повідомляється, розмір застави для Овдієнка суд встановив на рівні 4 млн грн, однак прокурори зверталися до суду з проханням встановити розмір застави на рівні 12,5 млн грн. Зазначається, що судове засідання щодо Овдієнка тривало близько 5 годин. На початку засідання його адвокати заявили про наявність у нього другої довічної групи інвалідності і навели список його хвороб.

АНТИКОРУПЦІЯ.

Солом’янський районний суд Києва обрав запобіжний захід ще одному фігуранту у справі “Роттердам+” – застава в 9,5 млн грн та особисті зобов’язання. “Суд обрав запобіжний захід ще одному фігуранту справи – застава у 9,5 млн грн та особисті зобов’язання”, – повідомила прес-секретар Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Ольга Постолюк агентству “Інтерфакс-Україна” в п’ятницю. Йдеться про фігуранта справи “Роттердам+” – генерального директора “ДТЕК Мережі” Івана Гелюха, якому раніше було повідомлено про підозру. За іншого фігуранта справи – радника директора “ДТЕК Східенерго” Бориса Лісового – вже внесено визначену судом заставу в розмірі 10 млн грн.

Компанія “ДТЕК” Ріната Ахметова внесла 10 мільйонів гривень застави за радника гендиректора “ДТЕК Східенерго” Бориса Лісового, якого підозрюють у причетності до нанесення 18,86 мільярдів гривень збитків від впровадженої формули “Роттердам+”. Про це повідомляє “Слово і діло” з посиланням на джерело в правоохоронних органах. Як повідомляє “Інтерфакс-Україна” з посиланням на прес-секретаря Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Ольгу Постолюк, Солом’янський райсуд Києва обрав запобіжний захід ще одному підозрюваному у справі “Роттердам +” – гендиректору “ДТЕК Мережі” Івану Гелюху – у вигляді застави в 9,5 млн грн та особисті зобов’язання.

Правоохоронці в рамках розслідування кримінального провадження про діяльність злочинної групи, що організувала схему заволодіння нерухомим майном, яке перебувало в державній, комунальній і приватній власності, затримали в суботу сімох осіб, а також провели 30 обшуків, зокрема в судах і за місцем проживання кількох суддів. Як повідомила прес-служба прокуратури Києва, згідно з матеріалами слідства, у 2017-2019 роках учасники злочинної групи з використанням підроблених документів та електронних ключів доступу до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно заволоділи земельними ділянками, житловими і нежитловими приміщеннями на загальну суму близько 1,5 млрд грн.

ПОЖЕЖА В ОДЕСІ.

В Одесі в ніч на суботу, 17 серпня, сталася пожежа в готелі “Токіо Стар” на вул. Водопровідна, 1, в результаті чого загинули восьмеро людей, постраждали 10 людей, повідомляє прес-центр Держслужби з надзвичайних ситуацій. “17 серпня о 01 годині. 34 хв. у м.Одеса на вул. Водопровідна, в двоповерховому готелі “Токіо Стар” виникла пожежа. В 04 ч. 32 хв. підрозділами ДСНС пожежу ліквідовано на площі 1 тис. м2. В результаті пожежі загинуло 8 осіб та постраждало 10 осіб (з них 7 врятовано підрозділами ДСНС). Під час ліквідації пожежі евакуйовано 136 осіб”, – йдеться у зведенні, опублікованому на офіційному сайті ДСНС у суботу вранці.

Власника готелю “Токіо Стар”, де загинуло дев’ять людей, Вадима Чорного затримали. Про це йдеться в заяві прес-служби прокуратури Одеської області в Facebook. “В рамках досудового розслідування затримано власника готелю. На даний момент Чорному готують підозру за фактом порушення вимог пожежної безпеки в готелі, що спричинило загибель людей”, – повідомили в прокуратурі.

Правоохоронці розглядають три версії причини виникнення пожежі в готелі “Токіо Стар” в Одесі, внаслідок якої загинуло вісім осіб, ще 10 постраждали. “Перша версія – це можливий факт вбивства, … коли потім був підпал з метою приховування злочину. Друга версія – це порушення правил пожежної безпеки. І третя версія – необережне використання вогню постояльцями готелю”, – розповів начальник Головного управління Національної поліції в Одеській області Олег Бех на брифінгу в суботу.

Президент України Володимир Зеленський висловив співчуття рідним і близьким загиблих на пожежі в одеському готелі і пообіцяв справедливе покарання для тих, хто винен у трагедії. “Одеса. “Токіо Стар”. Вночі ми втратили вісім людських життів. Десять людей постраждали, четверо з них – у критичному стані. І це не через війну і обстріли. А через злочинну недбалість та ігнорування елементарних норм протипожежної безпеки, через зневажливе ставлення до людського життя. Цьому буде покладено край”, – написав він на своїй сторінці в соцмережі “Фейсбук” у суботу.

В.о. голови Одеської обласної державної адміністрації Світлана Шаталова в зв’язку з пожежею в готелі “Токіо Стар” і людськими жертвами має намір звернутися до Ради національної безпеки і оборони України з тим, щоб були розроблені та внесені зміни в законодавство, задля уникнення відмов у перевірці пожежної безпеки на об’єктах. “… планувалася перевірка ДСНС дотримання протипожежних норм, до якої ДСНС не допустили внаслідок зміни орендаря (готелю – ІФ). Така перевірка могла б запобігти трагедії! Щоб реально змінити цю “схему” уникнення відповідальності, готую лист в РНБО про необхідність розробки і впровадження змін до законодавства з метою уточнення об’єкта перевірки пожежної безпеки, який би охоплював не тільки юридичну особу – суб’єкта господарювання, а й об’єкт, на якому здійснюється діяльність з тимчасового розміщення туристів”, – написала Шаталова в Фейсбуці.

ЕКОНОМІКА.

Національний банк України (НБУ) за результатами тестування та співбесіди відхилив кандидатури п’ятьох із дев’яти членів наглядової ради Ощадбанку, повідомила прес-служба НБУ на сайті. “Ці рішення ухвалено за результатами співбесіди, проведеної кваліфікаційною комісією за участю правління Національного банку. Керуючись своїм правом, НБУ вимагатиме заміни зазначених членів наглядової ради”, – йдеться в повідомленні.

Національний банк України (НБУ) занепокоєний процедурою, за якою новообрана наглядова рада Ощадбанку продовжила контракт із головою правління Андрієм Пишним без проведення конкурсу, повідомила прес-служба Нацбанку. Згідно з повідомленням регулятора, статтею 7 закону “Про банки і банківську діяльність”, передбачено конкурсний порядок призначення голови правління.

Рішення Національного банку України (НБУ) про дискваліфікацію п’яти новообраних членів Наглядової ради (НР) Ощадбанку (Київ) є безпрецедентним викликом реформі корпоративного управління держбанків, йдеться у спільній заяві членів НС фінустанови. “П’ять висококваліфікованих фахівців із бездоганним досвідом роботи та репутацією були дискваліфіковані кваліфікаційною комісією НБУ без пояснення причин. За відсутності пояснення можна зробити висновок тільки з опублікованого релізу НБУ, що реальною причиною відхилення кандидатур стало невдоволення деяких членів комісії НБУ нещодавнім рішенням ради продовжити трудовий контракт із головою правління Ощадбанку Андрієм Пишним”, – йдеться в заяві, розміщеній на сайті банку.

Кабінет Міністрів України подав до Господарського суду Києва позов до ПАТ “Укрнафта” з метою стягнення з компанії 1,5 млрд грн, свідчать дані на сайті суду. Позов було ініційовано 12 серпня. Як третіх осіб залучено НАК “Нафтогаз України” та Міністерство фінансів.