Децентралізацію потрібно продовжувати і завершувати, з урахуванням інтересів громад – Всеукраїнська асоціація сільських і селищних рад

Децентралізацію потрібно продовжувати і завершувати, з урахуванням інтересів громад. Про це заявили представники Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад (ВАССР) під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Понад 60% сільських населених пунктів і сільських рад ще не визначилися, куди вони будуть приєднані, зазначає Микола Фурсенко, голова Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад (ВАССР), сільський голова Фурсівської сільської об’єднаної територіальної громади. 94 райони досі не створили жодної об’єднаної громади.

«Ми вітаємо реформу. Але коли сьогодні ставлять питання, щоб якнайшвидше закінчити децентралізацію – тут як ніколи потрібен виважений підхід. Має дотримуватися вимога Європейської Хартії щодо об’єднання громад: повинна домінувати добровільність. Проблему з небажанням об’єднуватися можна вирішити тільки тоді, коли усі відчувають, що будуть зрушення на краще, особливо в економічному плані. Коли надходять кошти – люди це бачать, і вже назад дороги не буде», – каже Микола Фурсенко.

«Для нас важливо, щоб був справедливий формат добровільного об’єднання, а не адміністративного, як говорять деякі політики. Друге – справедливий формат публічних фінансів: громади мають відчути, що нові повноваження супроводжуються ресурсами і створюють можливості для розвитку», – наголошує Микола Поєдинок, заступник голови – керівник виконавчої дирекції ВАССР.

По-третє, зазначив він, потрібно переформатувати виборчу систему, оскільки є багато випадків, коли в новоутворених територіальних громадах нема представників від сільських і селищних рад, які увійшли до них.

Ще одне важливе питання – передача сільськогосподарських земель державної власності, які знаходяться за межами населених пунктів, у комунальну власність – незважаючи на те, чи це об’єднані громади, чи просто сільські ради.

Микола Поєдинок зазначив, що Асоціація готує звернення до нової влади щодо усіх цих питань.

Представники ВАССР зазначили також, що Асоціація реформуватиметься разом зі своїми членами: сільські й селищні ради стають об’єднаними громадами, відтак Асоціація починає реформування у Всеукраїнську асоціацію самоврядних громад.

Що турбує об’єднаних і необ’єднаних?

Тарас Дідич, Дмитрівський сільський голова:

«Мені хотілося б, щоб ставилося не тільки питання приєднання до міст, а щоб були збережені сільські територіальні об’єднані громади, тому що неможливо усе підігнати під міста. Як би ми не говорили, що статус населеного пункту при приєднанні села до міста змінюватись не буде, але давайте бути об’єктивними і розуміти, що якщо у при столичному районі нас приєднають до міста – нас чекає доля забудови висотками, як у місті, тому що будуть діяти інші норми. Хотілося б зберегти сільські громади у вигляді сільських громад, щоб вони годували міста, пропонували відпочинок і зелений туризм».

Людмила Музичка, член правління ВАССР, Потіцький сільський голова:

«Ми розуміємо, що процес децентралізації не зупинити, але Київщина – специфічна область, через що, можливо, з такими потугами йде об’єднання. Ми самодостатні громади і хотіли б, щоб при затвердженні нового перспективного плану для Київської області влада почула думку усіх сільських рад. У попередньому перспективному плані інтереси таких сіл як Потоки, на жаль, не були враховані».

Володимир Кучма, сільський голова Кіптівської ОТГ:

«Стосовно подальшого об’єднання із тими сільськими радами, які ще залишаються самостійними. Зрозуміло, що для них це болюче питання, втратити самостійність. А для нас, до кого вони будуть приєднані – теж болюче, бо там немає ніякого розвитку. … Наприклад, село Чемер, яке мало б бути у громаді, із населенням півтори тисячі людей, має бюджет на рівні 1 млн 300 тисяч гривень. Тільки від неотримання субвенції з державного бюджету за ці роки, скільки існує Кіптівська сільська ОТГ, втрати – близько 8 мільйонів. Освітня галузь залишається на рівні 60-х років, немає свого дитсадка. І ми розуміємо, що ці проблеми прийдуть в ОТГ, і нам треба буде знаходити ці кошти. То чому б не разом приєднатися і отримати підтримку від держави, і разом за три роки вирішити ці проблеми? Я вважаю, що нова команда, яка прийшла до влади, має прискорити об’єднання, до виборів цей процес має бути завершений. І люди отримають користь від цього».