Огляд ЗМІ за 17 вересня 2019

ГОЛОВНЕ

Представник України в ТКГ Леонід Кучма на зустрічі з послом Франції в Україні Етьєном де Понсеном наголосив на першочерговості виконання блоку безпеки Мінських домовленостей. Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова запропонувала внести на розгляд комітету й подальший розгляд у стінах парламенту законопроект “Про перехідне правосуддя”, розроблений її офісом і міжнародними організаціями за підтримки громадських організацій. “Розгляд і прийняття законопроекту “Про перехідне правосуддя” – важливий крок у реалізації стратегії щодо розв’язання воєнного конфлікту на Донбасі, яку впроваджує в життя президент України Володимир Зеленський”, – заявила Денісова.

Група народних депутатів фракції “Слуга народу” внесла у Верховну Раду законопроект “Про столицю України – місто-герой Київ”. У даному законопроекті пропонується законодавчо закріпити функціонування районних рад у Києві, скоротити максимальну кількість депутатів місцевих рад до 84 осіб й уповноважити голову Київської міської адміністрації опротестовувати акти місцевого самоврядування столиці. Мер Києва Віталій Кличко заявив, що законопроект “Про столицю” руйнує місцеве самоврядування і не відповідає засадам децентралізації. Кличко зазначив, що висновки щодо законопроекту мають дати міжнародні експерти, зокрема Венеціанська комісія. Крім того, необхідні громадські обговорення проекту закону, вважає Кличко. Нардеп Олександр Ткаченко повідомив, що прем’єр Олексій Гончарук дозволив провести аудит діяльності мера Києва Віталія Кличка та владних структур столиці.

Financial Times пише, що прем’єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що влада шукає “компроміс” з Ігорем Коломойським в справі Приватбанку. “Я повністю переконаний, що зараз нам потрібно зосередитися на зростанні і шукати спільні рішення, а не витрачати наші ресурси на знищення один одного. Тому я дуже позитивно ставлюся до будь-якої риторики, спрямованої на пошук компромісу”, – сказав Гончарук в інтерв’ю. “Ми з самого початку розуміли, що це особливе питання, тому я ніколи не відповідав за нього. Богдан і президент особисто займалися цим питанням з самого початку “, – додав Гончарук. В офісі комунікацій прем’єра повідомили, що інформація, оприлюднена у матеріалі Financial Times із посиланням на прем’єр-міністра Олексія Гончарука, є спотвореною та не відповідає дійсності. Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук заперечив факт ведення переговорів про компроміс у спорі про націоналізацію ПриватБанку. «Щоб уникнути подальших маніпуляцій і розголосу, хочу розставити крапки над “і”: жодних переговорів уряд ні з ким не веде», – заявив Гончарук.

Будинок колишньої голови Національного банку України Валерії Гонтаревої в селищі Гореничі під Києвом спалили в ніч на 17 вересня. За її словами, зловмисники кинули пляшку із запальною сумішшю через паркан. Будинок повністю згорів. Пожежникам не вдавалося загасити вогонь. Президент Володимир Зеленський вимагає від правоохоронних органів оперативного розслідування обставин пожежі в будинку колишньої голови Національного банку Валерії Гонтаревої у с. Гореничі Київської області. «Пожежа в будинку колишньої очільниці НБУ – брутальний злочин, швидке розслідування якого має стати пріоритетом у роботі правоохоронних органів», – заявив Зеленський. Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков розцінює підпал будинку екс-голови НБУ Валерії Гонтаревої як кримінальний тиск на неї та заявляє, що поліція докладе максимум зусиль для пошуку зловмисника. «Той, хто замовив і виконав це у момент прибуття місії МВФ в Україну, не просто підпалювач, він – ворог, який шкодить своїй державі», – додав Аваков. Ігор Коломойський натякнув, що підпал будинку колишньої голови Національного банку України Валерії Гонтаревої може бути вигідний їй самій. “Тепер, скоріше за все, її не видадуть. Тож думайте самі”, – заявив Коломойський.

Суд за клопотанням Державного бюро розслідувань наклав арешт на все нерухоме майно і корпоративні права заводу “Кузня на Рибальському”, який раніше належав екс-президенту Петру Порошенку. Це було зроблено в рамках розслідування про нібито легалізацію незаконних доходів і несплату податків.

Екс-нардепів з “Опозиційного блоку” Олександра Вілкула та Дмитра Колєснікова, яким Генпрокуратура оголосила про підозру, відпустили на поруки нардепа-самовисуванця з Дніпропетровщини Дмитра Шпенова.

Офіс президента виступає за введення національної прес-карти для журналістів і стандартизацію їхньої діяльності. Зокрема на установчих зборах з обрання членів Ради з питань свободи слова при президентові Максим Кречетов, який представлятиме ОПУ, зазначив, що новостворена рада має займатися питанням саморегуляції журналістів і напрацювати принципи роботи журналіста. “Це питання національної прес-карти, про яку говорять уже не перший рік. Бо сьогодні кожен може надрукувати собі посвідчення працівника ЗМІ. Мають бути прописані єдині стандарти журналістики. Має бути формалізація редакційної політики кожної редакції, щоб факт порушення цих стандартів з боку власника, влади, самого журналіста можна було зафіксувати”, –заявив Кречетов.

Президент Володимир Зеленський оголосив догану двом заступникам керівника Офісу президента Кирилу Тимошенку і Сергію Трофімову.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Підпал будинку Гонтаревої: Зеленський чекає швидкого розкриття справи (255 публікацій у ЗМІ)
  • Олексій Гончарук заявив, що влада шукає “компроміс” з Ігорем Коломойським в справі Приватбанку, – FT (132 публікації у ЗМІ)
  • «Слуга народу» подала в Раду законопроект «Про столицю України» і пропонує провести вибори 8 грудня (46 публікацій у ЗМІ)
  • Суд заарештував все нерухоме майно заводу “Кузня на Рибальському” (22 публікації у ЗМІ)
  • Суд відпустив Вілкула та Колєснікова на поруки (20 публікацій у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Представник України в Тристоронній контактній групі, другий президент України Леонід Кучма на зустрічі з послом Франції в Україні Етьєном де Понсеном наголосив на першочерговості виконання блоку безпеки Мінських домовленостей. “Леонід Кучма відзначив першочерговість виконання саме блоку безпеки Мінських домовленостей – припинення вогню, виведення російських збройних формувань, відновлення Україною контролю над тимчасово непідконтрольною ділянкою російсько-українського кордону”, – написала на своїй сторінці у Facebook прес-секретар Кучми Дарка Оліфер.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова запропонувала внести на розгляд комітету й подальший розгляд у стінах парламенту законопроект “Про перехідне правосуддя”, розроблений її офісом і міжнародними організаціями за підтримки громадських організацій. “Розгляд і прийняття законопроекту “Про перехідне правосуддя” – важливий крок у реалізації стратегії щодо розв’язання воєнного конфлікту на Донбасі, яку впроваджує в життя президент України Володимир Зеленський”, – написала Денісова у своєму Telegram-каналі у вівторок.

ЗАКОНОПРОЕКТ ПРО СТОЛИЦЮ.

Група народних депутатів фракції “Слуга народу” пропонує законодавчо закріпити функціонування районних рад у Києві, скоротити максимальну кількість депутатів місцевих рад до 84 осіб й уповноважити голову Київської міської адміністрації опротестовувати акти місцевого самоврядування столиці. Відповідний законопроект №2143 про внесення змін до закону “Про столицю України – місто-герой Київ” 13 вересня зареєструвала група нардепів на чолі з головою комітету з питань місцевого самоврядування Андрієм Клочком; текст оприлюднено в понеділок. Відповідно до нинішньої редакції закону, систему адміністративно-територіального устрою Києва складають райони в місті. У новій редакції ця норма передбачатиме, що на території Києва створюються райони, вони стануть адміністративно-територіальними одиницями, які увійдуть до системи адміністративно-територіального устрою України.

Законопроект “Про столицю” руйнує місцеве самоврядування і не відповідає засадам децентралізації, вважає мер Києва Віталій Кличко. “Попередньо можу сказати, що цей законопроект узагалі руйнує місцеве самоврядування, можливість киян обирати владу. Такого немає в жодному європейському місті… Я впевнений, що це не децентралізація – це, навпаки, централізація влади”, – заявив Кличко під час прес-конференції на Інвестиційному форумі в Києві у вівторок. Мер зазначив, що висновки щодо законопроекту мають дати міжнародні експерти, зокрема Венеціанська комісія. Крім того, необхідні громадські обговорення проекту закону, вважає Кличко.

ПРИВАТБАНК.

Прем’єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що влада шукає “компроміс” з мільярдером-олігархом Ігорем Коломойським в справі Приватбанку. Це може призвести до охолодження відносин України із західними прихильниками нового уряду президента Володимира Зеленського. Про це пише Financial Times. Гончарук повідомив FT, що Зеленський хотів би домовитися з Коломойським про вирішення питання з найбільшим банком України – Приватбанком, який був націоналізований в 2016 році. “Я повністю переконаний, що зараз нам потрібно зосередитися на зростанні і шукати спільні рішення, а не витрачати наші ресурси на знищення один одного. Тому я дуже позитивно ставлюся до будь-якої риторики, спрямованої на пошук компромісу”, – сказав Гончарук в інтерв’ю.

Інформація, оприлюднена у вівторок у матеріалі Financial Times із посиланням на прем’єр-міністра Олексія Гончарука про нібито можливий компроміс із бізнесменом Ігорем Коломойським щодо спору про націоналізацію ПриватБанку, є спотвореною та не відповідає дійсності, заявили агентству “Інтерфакс-Україна” в офісі комунікацій прем’єра. “Найближчим часом офіс комунікацій прем’єр-міністра надасть відповідні роз’яснення”, – повідомили в офісі. Наприкінці минулого тижня екс-співвласник ПриватБанку Коломойський заявив, що в спорі про націоналізацію ПриватБанку готовий задовольнятися сатисфакцією за обвинувачення на його адресу та мировою угодою і бачить для цього хороше вікно можливостей. Однак деталей можливої угоди не уточнив.

Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук заперечує факт ведення переговорів про компроміс у спорі про націоналізацію ПриватБанку. “Зранку вийшла стаття у Financial Times, де я коментую справу ПриватБанку і, начебто, наголошую, що ми шукаємо компроміс у цьому питанні. Статтю відразу передрукували українські ЗМІ, від себе додали, що уряд веде переговори з пошуку компромісу з цього питання. Щоб уникнути подальших маніпуляцій і розголосу, хочу розставити крапки над “і”: жодних переговорів уряд ні з ким не веде”, – написав він у соцмережі Facebook у вівторок.

ПІДПАЛ БУДИНКА ГОНТАРЕВОЇ.

Будинок колишньої голови Національного банку України Валерії Гонтаревої в селищі Гореничі під Києвом спалили в ніч на 17 вересня. За її словами, зловмисники кинули пляшку із запальною сумішшю через паркан. Будинок повністю згорів. Пожежникам не вдавалося загасити вогонь.

Президент України Володимир Зеленський доручив главі Служби безпеки України Івану Баканову долучитися до розслідування факту підпалу будинку колишньої глави Нацбанку країни Валерії Гонтаревої, повідомляє прес-центр спецслужби. “Служба безпеки України в рамках своєї компетенції надасть всебічну підтримку в розслідуванні підпалу колегам із правоохоронних органів”, – цитує Баканова прес-центр на сторінці в соцмережі Facebook у вівторок.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков розцінює підпал будинку екс-голови Національного банку України Валерії Гонтаревої як кримінальний тиск на неї та заявляє, що поліція докладе максимум зусиль для пошуку зловмисника. “Нічний підпал будинку Гонтаревої – неприпустимий прояв кримінального тиску. Той, хто замовив і виконав це у момент прибуття місії МВФ в Україну, не просто підпалювач, він – ворог, який шкодить своїй державі. Поліція розслідує цю справу і докладе всіх зусиль для пошуку злочинця”, – написав Аваков у своєму мікроблозі в соцмережі Twitter у вівторок.

Олігарх Ігор Коломойський натякнув, що підпал будинку колишньої голови Національного банку України Валерії Гонтаревої може бути вигідний їй самій. Про це він заявив у переписці з кореспондентом “Української правди”. “Тепер, скоріше за все, її не видадуть. Тож думайте самі”, – написав Коломойський на прохання прокоментувати підпал будинку Гонтаревої. Нагадаємо, що Гонтарева зараз проживає й працює у Лондоні (Великобританія), На форумі YES у суботу журналісти запитували Коломойського про його конфлікт із екс-головою НБУ, на що олігарх відповідав, що, у Гонтаревої і без нього вистачає ворогів.

АНТИКОРУПЦІЯ.

Суд за клопотанням Державного бюро розслідувань наклав арешт на все нерухоме майно і корпоративні права заводу “Кузня на Рибальському”, який раніше належав екс-президенту Петру Порошенку. Джерело: Telegram-канал Андрія Портнова, екс-заступника глави Адміністрації президента Віктора Януковича; коментар в.о. керівника прес-служби ДБР Максима Білоусенка “Українській правді” Деталі: Прохання слідства арештувати майно задовольнив Печерський районний суд Києва. Це було зроблено в рамках розслідування про нібито легалізацію незаконних доходів і несплату податків.

Екс-нардепів з “Опозиційного блоку” Олександра Вілкула та Дмитра Колєснікова, яким Генпрокуратура оголосила про підозру, відпустили на поруки нардепа-самовисуванця з Дніпропетровщини Дмитра Шпенова. Джерело: суддя-спікер Жовтневого суду Дніпра Сергій Мельниченко. Пряма мова Мельниченка: “На поруки їх взяв народний депутат 9 скликання Шпенов Дмитро Юрійович. Він був присутній у засіданні”. Про те, чи були у розшуку підозрювані: “Пояснюю, наскільки мені відомо із рішення відносно Колєснікова і Вілкула: як правило, коли прокурор звертається до суду щодо обрання запобіжного заходу відносно підозрюваного, то він завжди повідомляє, чи перебуває особа в розшуку, чи не перебуває. З цього рішення не вбачається, щоб чи Вілкул чи Колєсніков були в розшуку”.