АНОНС: Дискусія на тему: «Як правильно підвищувати зарплати вчителям?»

У понеділок, 28 жовтня, о 13-30 – 15-00 у прес-центрі Українського кризового медіа-центру (вул. Хрещатик, 2,  «Український дім») відбудеться публічна дискусія на тему: «Як правильно підвищувати зарплати вчителям?».

Профспілка освітян збирається протестувати у зв’язку з пропозиціями  до закону про загальну середню освіту. Йдется про скасування надбавок і доплат за вислугу років, престижність педагогічної праці, перевірку зошитів, завідування кабінетом, класне керівництво, вчене звання тощо та запровадження 40-годинного робочого тижня, натомість – підвищення ставок та залежність рівня заробітної плати від категорії вчителя.

Депутати від «Голосу», які внесли пропозицію, зазначають, що підвищувати зарплати усім однаково недоречно, тому що цей підхід не змінює філософію винагороди за працю викладачів: заробіток залишається прив’язаний до стажу та додаткової паперової роботи, а не до кваліфікації вчителя та його ефективності. Критики пропозиції кажуть, що у разі скасування існуючих доплат у вчителів зникнуть стимули брати на себе додаткові навантаження та взагалі працювати у сфері, і відтік кадрів зі шкіл посилиться.

Поки що у проекті бюджету на 2020 рік зростання заробітних плат не закладено, попри постанову попереднього уряду, згідно з якою у наступному році зарплати усіх освітян мали зрости на 20-70% – щоб збільшити зарплати у такому обсязі, не вистачає коштів. Нещодавно бюджетний комітет Верховної Ради відхилив пропозицію освітнього комітету (у рамках обговорення проекту бюджету на 2020 рік) збільшити на 5,1 млрд грн суму видатків на оплату праці педагогів. Ця сума мала піти насамперед на підвищення зарплат вихователів дошкільних закладів та молодих вчителів, які є найбільш вразливими категоріями.

Український кризовий медіа-центр планує запитати у всіх стейкхолдерів:

  • Як мала б формуватися заробітна плата вчителів з наявними ресурсами?
  • Кому підвищувати: усім, молодим чи найкращим?
  • Як визначити, хто найкращі вчителі, та як мотивувати їх?

До участі запрошені:

Любомира Мандзій, заступниця міністра освіти і науки України
Сергій Колебошин, народний депутат України (фракція «Слуга народу»), заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій
Інна Совсун, народна депутатка України (фракція «Голос»), голова підкомітету з питань освіти впродовж життя та позашкільної освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій
Віктор Громовий, директор МБО «Центр тестових технології та моніторингу якості освіти», шеф-редактор порталу «Освітня політика» (скайп-включення)
Микола Скиба, експерт напрямку «Освіта» Українського інституту майбутнього
Олександр Яцунь, голова Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України

Формат заходу: виступи спікерів, дискусія, відповіді на запитання журналістів.

Акредитація ЗМІ – на місці за редакційними посвідченнями.
Пряма трансляція: https://uacrisis.org/ua/stream

За додатковою інформацією звертайтеся до Марії Ємець, координаторки прес-центру УКМЦ: (067)409-39-25, [email protected]