Родичі 18 українських моряків, ув’язнених у Лівії, закликають зробити все можливе для їхнього звільнення

Родичі 18 українських моряків з танкерів «Капітан Хаям» і «Рута», які вже 2,5 років знаходяться у в’язницях у Лівії, закликають українську владу зробити все можливе для їхнього звільнення. Є загроза, що в’язниця, в якій утримують моряків, опиниться у зоні бойових дій, або вони будуть примушені до участі у бойових діях.

«Зараз ми вирішили привертати увагу до проблеми, тому що ситуація з моряками критична. У 1,5 кілометрах від однієї з в’язниць йдуть бойові дії… Ми знаємо, що менше тижня тому в одній із в’язниць поблизу ув’язненим видали зброю і сказали «Ви йдете воювати. Якщо будете воювати добре – ми вас відпустимо». Така доля може чекати і наших громадян. Тому ми починаємо бити у всі дзвони», – каже Світлана Фабрикант, голова наглядової ради Благодійної організації «Фонд допомоги морякам та трудовим мігрантам «Асоль».

Танкер «Рута», судно під українським прапором з 14 членами екіпажу, був захоплений 27 квітня 2017 року. Танкер «Капітан Хаям» з 4 українцями на борту – 13 лютого 2016 року. Всіх членів екіпажу останнього засудили до 5 років позбавлення волі.

«Ми кажемо, що це захоплення, а не затримання, тому що немає жодних реальних звинувачень, документів, судових рішень.… Зараз у Лівії влади як такої немає. В’язниці приватні, тому керівник фактично рабовласник тих, хто там знаходиться. Їх утримують, щоб у якийсь спосіб ними торгувати. Одна з пропозицій з лівійського боку, яку озвучили тим, хто цікавився долею наших моряків – дати їм два нових танки, і тоді вони відпустять частину», – розповіла Світлана Фабрикант.

Родичі постійно контактують з українською владою, намагаючись прискорити повернення моряків. «Ми не отримуємо інформації, що робиться, не отримуємо відповіді, коли можна чогось очікувати. Кажуть лиш, що робота йде, потрібно почекати ще трохи», – каже Тетяна Алфьорова, дружина боцмана танкеру «Рута».

«Єдине, чого ми добилися – що для них організували медичне обстеження. Результати невтішні, тому що люди два роки знаходилися у жахливих умовах. Двоє захворіли на гепатит. У ще декількох загострилися хронічні хвороби», – розповіла Тетяна Уманець, дочка капітана танкеру «Рута». Її батькові 71 рік.

Юлія Кирильчук, дружина старшого помічника капітана танкеру «Рута», каже, що чоловік за час ув’язнення схуд на 40 кілограмів.

«Ми зверталися до «Червоного Хреста», Міністерства закордонних справ, але поки що жодного результату немає. Лівійська сторона не надала ні вирок, ні висновок медкомісії», – каже Юлія Омельченко, мати моряка Євгена Мораря з танкеру «Captain Khayyam».

Останній раз з моряками вдалося сконтактувати у березні, відтоді ніяких звісток про їхній стан не було.

Це не єдині українці-моряки, які перебувають в ув’язненні у різних країнах світу, каже Світлана Фабрикант. «У Лівії це загалом 18 моряків, у Греції – 180, але про них ніхто не говорить. Загалом у в’язницях за кордоном знаходяться 260 українських моряків. Ми закликаємо президента та відповідні органи влади зробити все, що можливо, щоб повернути їх додому», –  зазначила вона.