[:ua]Катерина Зайцева, завідувачка відділу розвитку та комунікацій Національного музею Революції Гідності[:]

Музей Революції Гідності презентував програму заходів до 6-ї річниці Євромайдану

До 6-ї річниці Революції Гідності Національний музеї Революції Гідності разом із партнерами підготував низку виставок, вистав, показів фільмів, інсталяції, презентації книжок, лекції. Про це розповіли організатори та учасники заходів на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

15 листопада розпочалася інформаційна кампанія «Вільні творити майбутнє». Матеріали демонструватимуться на вулицях міст, телебаченні та у соцмережах. «Мета цієї кампанії – об’єднати українське суспільство. Вона про те, що всі ми різні, але для нас однаково цінні і гідність, і свобода», – розповіла Катерина Зайцева, завідувачка відділу розвитку та комунікацій Національного музею Революції Гідності.

21 листопада 10 до 19 години Музей Революції Гідності пропонує екскурсії «Назустріч Свободі» в Інформаційно-виставковому центрі Музею Майдану та «Місцями Революції Гідності» у центральній частині Києва.

О 10-00 та о 18-00 на алеї Героїв Небесної Сотні відбудуться поминальні молебні за загиблими учасниками Революції Гідності.

О 12-00 на другому поверсі Будинку профспілок відкривається виставка мистецького проекту “Метемпсихоз» українсько-американської мисткині Олі Рондяк. Вона народилася і виросла у Сполучених Штатах, але вже більше 20 років проживає в Україні та була учасницею обох революцій.

«Мене дуже зворушила мужність та гідність українців, ці події пробудили у мені голоси попередніх поколінь. «Метемпсихоз» означає переселення душі. Я вважаю, що це відбувається між мною та моєю бабусею, якої я ніколи не знала. Я сподіваюся, на цій виставці ви відчуєте зв’язок із нашим корінням, який я намагаюся передати через ляльки-мотанки. Традиційно вони виготовлялися з тканини та передавалися від матері до доньки як оберіг. Мої сучасні мотанки витоговлені з гіпсу як символ зцілення для України. Ви також побачите мої картини – жіночі портрети, що символізують силу та рішучість», – розповіла Оля Рондяк.

Проект експонується паралельно у Нью-Йорку та Києві до 15 березня 2020 року.

О 14:00 у колонній залі КМДА розпочнеться мистецький захід «Київ незламний» – презентація однойменного фільму режисера Філа Стронґмена, виставка фотографа Володимира Шуваєва про події на Майдані та виступ піаністки Влади Бучко. Філ Стронґмен приїхав в Україну, щоб зняти короткометражний драматичний фільм, але після зустрічі з кількома молодими митцями, дотичними до подій Майдану, вирішив, що немає більшої драми, ніж героїка Майдану, розповів Володимир Шуваєв, цитуючи письмове вітання від режисера. Герої фільму – митці-учасники Євромайдану з Києва, Харкова та Дніпра. «Цей фільм фіксує щось сміливе, що викликає дух Євромайдану. Картини, фотографія, скульптура, відео та музика у фільмі – найвищої якості.  Ми пишаємося цими героями. Через них «Київ незламний» є і буде залишатися кінодокументом історичного значення», – процитував Володимир Шуваєв письмове вітання від режисера.

Одна з наймасштабніших подій – відкриття виставкового простору «М3: Майдан. Меморіал. Музей» на місці будівництва Музею Революції Гідності (алея Героїв Небесної Сотні, 5). «Ми вирішили вже зараз дати життя цьому простору. Це велика виставкова конструкція просто неба, де можна емоційно, але виважено згадати події Помаранчевої революції та Революції гідності. Цей простір діятиме як інформаційний та культурно-освітній, там упродовж року відбуватимуться різноманітні заходи», – розповіла Катерина Зайцева. Офіційне відкриття – о 17-00, прес-тур для ЗМІ розпочинається о 16-20.

До 24 листопада продовжує діяти виставка  «Нью-Йорк – Іловайськ: Вибір» пам’яті Марка Паславського в Музеї української діаспори у Києві (вул. Московська, 40б).

Декілька проектів експонуватимуться в інших містах. Вчора відкрився виставковий проект «Майдан: простір творчості» у Національному музеї-заповіднику українського гончарства в Опішному. Виставка діятиме до 22 грудня.

У Чернігові 21 листопада о 16-00 відкриється виставка “Шлях свободи. 5 років війни у плакатах Нікіти Тітова”, у Чернігвському обласному художньому музеї імені Григорія Галагана. Виставка діятиме до 17 грудня.

У Львові експонується виставка актуального плаката Миколи Гончарова на тему Революції Гідності та подій, пов’язаних із російською агресією. Виставка відкрита до 20 грудня на 5-му поверсі колегіуму Українського католицького університету.

Заходи організовані Музеєм Революції Гідності спільно з Міністерством культури, молоді та спорту, Українським інститутом національної пам’яті, Департаментом суспільних комунікацій Київської міської державної адміністрації, родинами Героїв Небесної Сотні, Ініціативною групою поранених/постраждалих на Майдані.

Детальніша інформація про всі події – на сайті та Фейсбук-сторінці Музею Революції Гідності. Для участі у всіх заходах необхідна попередня реєстрація.