Огляд ЗМІ за 25 листопада 2019

ГОЛОВНЕ

Президент України Володимир Зеленський заявив, що загалом готовий до зустрічі у “нормандському форматі” 9 грудня в Парижі, але потрібно “ще попрацювати”. «Дуже важливо розблокувати цю можливість говорити про повернення наших територій і наших людей, відновлення нашого українського суверенітету і територіальної цілісності», – заявив Зеленський. Президент наголосив, що необхідно домогтися припинення вогню і війни на Донбасі, щоб Україна перестала втрачати своїх найкращих людей, таких як командир 128-ї окремої гірсько-піхотної бригади Збройних сил України Євген Коростельов.

На підконтрольну уряду територію України повернувся співробітник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Едуард Матюха, котрий понад п’ять років виконував завдання на непідконтрольних територіях Донбасу і певний час був “народним мером” м. Горлівки Донецької області. До окупації Донбасу він також проживав у Горлівці, називає його рідним містом і своїм домом. Під час виконання місії його дружина переїхала до Києва й не знала, що Едуард Матюха виконує на непідконтрольній території завдання ГУР Міноборони. Матюха заявляє, що був одним з ініціаторів створення сайту “Миротворець”, на якому підписаний, як “пособник терористів і бойовиків”. “Дуже вдалою була ідея створити з моєї подачі – не буду приховувати – сайту “Миротворець” та ідея включити (мене) у цей сайт. Оскільки я був “народним мером”, це зробило мене героєм на всі дві республіки”, – розповів він.

Президент Володимир Зеленський розповів, які правки внесуть народні депутати в законопроєкт про обіг сільськогосподарських земель і за яких умов в іноземців з’явиться можливість купувати землю в Україні. «Перед другим читанням ми внесемо зміни…про те, що можливість придбати українську землю іноземцями (фізичними та юридичними особами) буде тільки після рішення референдуму…Пакет законопроєктів про народовладдя обов’язково приймемо найближчим часом. Перед другим читанням зменшимо ліміт (кількість землі в одних руках після зняття мораторію на продаж). І наступного року ми плануємо – і це вже затверджено в новому бюджеті – виділити 4 мільярди на підтримку маленьких фермерів», – заявив Зеленський.

Виконавчий директор НАК “Нафтогаз України” Юрій Вітренко повідомив, що НАК наполягає на необхідності укладення нового транзитного контракту між ПАТ “Газпром” і оператором газотранспортної системи України, що відповідатиме європейським правилам. “Оскільки впровадження європейських правил в Україні відбувається за графіком, “Газпром” тепер має всі можливості для того, щоб укласти новий довгостроковий контракт на транзит газу через Україну за цими правилами”, – заявив він. Вітренко також додав, що НАК “Нафтогаз України” готовий розглянути можливість отримання від “Газпрому” природного газу замість грошей у рахунок виплат близько $3 млрд за рішеннями Cтокгольмського арбітражу. Міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель заявив, що у разі підписання нової угоди про транзит з Газпромом, зважаючи на великі запаси газу у сховищах, ціна може стати однією з найдешевших за всю історію перемовин.

Міністерство енергетики має намір відмовитися від пільгового тарифу на електроенергію для побутових споживачів, розглядаючи як перший етап підвищення тарифу для великих побутових споживачів до рівня II класу промислових споживачів.

У Чернівцях представили нового голову Чернівецької обласної державної адміністрації Сергія Осачука. Осачук має ступінь кандидата історичних наук. У 2014 році його призначили почесним консулом Австрії в Чернівцях. Осачук є кінцевим бенефіціаром кількох громадських організацій: “Буковинський Медіа-центр”, “Об’єднання випускників та друзів Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича”, “Рідне місто”, “Карпатсько-Дунайське партнерство”, “Літературний Целанівський центр”. Він керівник Чернівецької міської громадської організації “Рідне місто” та установи “Агенція регіонального розвитку чернівецької області”. Партію “Рідне місто”, як заявив екснардеп Максим Бурбак, пов’язують із олігархом Дмитром Фірташем.

Голові Херсонської обласної ради Владиславу Мангеру, якого підозрюють у замовленні злочину проти Катерини Гандзюк, зменшили заставу з двох з половиною мільйонів гривень до понад одного мільйона.

Печерським районний суд Києва визнав винним екснардепа Борислава Розенблата в адміністративному порушенні, але закрив справу через закінчення строків для накладення адмінстягнення.

Результати соціологічного дослідження Фонду “Демократичні ініціативи” спільно з КМІС свідчать, що перші кроки діяльності президента і його команди 62% громадян України оцінюють позитивно (19% – повністю позитивно, 43% переважно позитивно). Негативні оцінки дали 24%, що вдвічі більше, ніж у серпні. 75% позитивно розцінюють те, що президент ініціював переговори з президентом РФ Володимиром Путіним, рішення про відведення військ від лінії розмежування теж оцінюється позитивно. Позитивно респонденти відгукнулися про діалог із Польщею щодо проблем історичних питань, про оновлення складу виборчої комісії. Водночас негативно сприймаються такі рішення: впровадити ринок землі сільськогосподарського призначення (позитивно – 24%, негативно – 58%), рішення про приватизацію великих державних підприємств: негативно – 55%, позитивно – 22%.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • ДТП за участі М.Кулеби: стан уповноваженого президента стабілізовано (142 публікації у ЗМІ)
  • Зеленський: До нормандської зустрічі готові, але треба ще попрацювати (30 публікацій у ЗМІ)
  • “Щоб завдати поразки Трампу”. Мільярдер Блумберг іде у президенти США (30 публікацій у ЗМІ)
  • У Чернівцях представили голову ОДА Сергія Осачука (26 публікацій у ЗМІ)
  • У разі підписання угоди на транзит газу з Росією, ціни на газ для населення сягнуть історичного мінімуму — Міненерго (22 публікації у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Президент України Володимир Зеленський зазначає, що загалом готовий до зустрічі у “нормандському форматі” 9 грудня в Парижі, але потрібно “ще попрацювати”. “Ми отримали дату (9 грудня – ІФ) “нормандської зустрічі”, підтверджену чотирма країнами, Україною, Німеччиною, Францією, Росією, дотиснули, молодці. Дуже важливо розблокувати цю можливість говорити про повернення наших територій і наших людей, відновлення нашого українського суверенітету і територіальної цілісності”, – сказав він у відеозверненні до українців про успіхи, перемоги, плани та невдачі влади за тиждень, записаному під час пішої прогулянки президента вулицями Києва в понеділок. Зеленський зазначив, що до цієї зустрічі йде підготовка. “Чесно кажучи, вже готові, але потрібно ще трохи попрацювати”, – зазначив він.

Президент України Володимир Зеленський упевнений, що Україна обов’язково поверне окупований Крим і окуповані території Донецької та Луганської областей. “Ми відкрили два КПВВ “Чонгар” і “Каланчак” (на адмінмежі з Кримом – ІФ). Ми розуміємо, що це не на все життя, тому що ми обов’язково повернемо Крим і всі наші території”, – сказав він у відеозверненні до українців про успіхи, перемоги, плани та невдачі влади за тиждень, записаному під час пішої прогулянки президента вулицями Києва в понеділок.

Президент України Володимир Зеленський знову зазначає, що Україна після аналізу стану трьох повернених Росією військових суден звернеться до РФ із вимогою повернення відсутнього на них майна. “Так, не все там (на суднах – ІФ) добре, деякого обладнання немає. Але, як я і обіцяв, з’являться списки, чого немає. І, по-перше, ми звернемося до Росії, і вона обов’язково нам це поверне. А по-друге, в будь-якому разі через три місяці наші військові катери будуть готові”, – сказав він у відеозверненні до українців про успіхи, перемоги, плани й невдачі влади за тиждень, записаному під час пішої прогулянки президента вулицями Києва.

ЗЕМЕЛЬНА РЕФОРМА.

Президент Володимир Зеленський розповів, які правки внесуть народні депутати в законопроєкт про обіг сільськогосподарських земель і за яких умов в іноземців з’явиться можливість купувати землю в Україні. Джерело: Зеленський у відеоролику на Youtube. Пряма мова: “Земля наша українська. Пишаємось, що прийняли закон у першому читанні, проголосували за зняття мораторію з продажу землі. Кожен українець стане власником своєї землі. Перед другим читанням ми внесемо зміни…про те, що можливість придбати українську землю іноземцями (фізичними та юридичними особами – ред.)  буде тільки після рішення референдуму…Пакет законопроєктів про народовладдя обов’язково приймемо найближчим часом.

ЕНЕРГЕТИКА.

НАК “Нафтогаз України” наполягає на необхідності укладення нового транзитного контракту між ПАТ “Газпром” і оператором газотранспортної системи України, що відповідатиме європейським правилам, повідомив виконавчий директор НАК Юрій Вітренко. “Оскільки впровадження європейських правил в Україні відбувається за графіком, “Газпром” тепер має всі можливості для того, щоб укласти новий довгостроковий контракт на транзит газу через Україну за цими правилами”, – написав він на своїй сторінці у Facebook. За його словами, у своїй відповіді “Газпрому” НАК нагадав, що існує запропонований віце-президентом Єврокомісії Марошем Шефчовичем варіант укладення транзитного договору, який підтримала українська сторона.

НАК “Нафтогаз України” готовий розглянути можливість отримання від “Газпрому” (РФ) природного газу замість грошей у рахунок виплат близько $3 млрд за рішеннями Cтокгольмського арбітражу, повідомив виконавчий директор НАК Юрій Вітренко. “Нас влаштовують кошти, але якщо “Газпром” хоче сплатити цей борг через постачання газу, ми готові розглянути таку пропозицію”, – написав він на своїй сторінці у Facebook. Як повідомлялося, Стокгольмський арбітраж наприкінці лютого 2018 року за результатами двох арбітражних спорів між “Нафтогазом” і “Газпромом” на постачання і транзит газу зобов’язав російську компанію доплатити НАК $2,56 млрд. “Газпром” подав апеляцію на це рішення до апеляційного суду округу Свеа (Швеція).

Міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель заявив, що у разі підписання нової угоди про транзит з Газпромом, зважаючи на великі запаси газу у сховищах, ціна може стати однією з найдешевших за всю історію перемовин. Про це він сказав на презентації планів роботи відомства. Оржель підкреслив, що підписання нової угоди є абсолютним пріоритетом у планах Міненергетики та наголосив, що з прийняттям анбандлінгу питання подальших контрактів буде вирішуватися лише з огляду на економічну доцільність, без жодного політичного тиску. Також Оржель зауважив на великі обсяги газу у підземних сховищах України та європейських країн, які можуть сказатися на ціні у нових домовленостях. “Якщо ми підпишемо договір на транспортування з Газпромом, зважаючи на ті запаси які є в українських та європейських газосховищах , ми можемо стати свідками однієї з історично найнижчих цін на газ цієї зими”, – резюмував міністр енергетики.

Україна направила до Секретаріату Енергетичного співтовариства документи з метою отримання погодження від європейського регулятора рішення про сертифікацію нового оператора газотранспортної системи (ГТС) України, повідомив міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель. “Документи вже направлено до Energy Community. Я думаю, до 26 грудня ми отримаємо повністю сертифікованого газотранспортного оператора”, – сказав він під час презентації завдань міністерства на 2019-2020 роки.

Міністерство енергетики має намір відмовитися від пільгового тарифу на електроенергію для побутових споживачів, розглядаючи як перший етап підвищення тарифу для великих побутових споживачів до рівня II класу промислових споживачів. Про це повідомив міністр енергетики Олексій Оржель, передає zn.ua “Ми будуємо ефективні енергетичні ринки. ПСО (спеціальні зобов’язання, які держава поклала на Енергоатом та Укргідроенерго щодо продажу електрики населенню за фіксованим тарифом – ред.) , або режим спеціальних зобов’язань – інструмент, який не покращує ефективність ринку.

АНТИКОРУПЦІЯ.

Голові Херсонської обласної ради Владиславу Мангеру, якого підозрюють у замовленні злочину проти Катерини Гандзюк, зменшили заставу з двох з половиною мільйонів гривень до понад одного мільйона.

Печерським районний суд Києва визнав винним екснардепа Борислава Розенблата в адміністративному порушенні, але закрив справу через закінчення строків для накладення адмінстягнення. Джерело: пресслужба САП, поінформований співрозмовник “Української правди”. Дослівно: “22 листопада 2019 року Печерським районним судом Києва розглянуто протокол НАЗК про вчинення народним депутатом України 8 скликання адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 172-7 КУпАП (порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів).