Огляд ЗМІ за 5 грудня 2019

ГОЛОВНЕ

The New York Times повідомляє, що особистий адвокат президента США Рудольф Джуліані цього тижня відвідав Будапешт, а нині перебуває у Києві, де проводить зустрічі з колишніми українськими прокурорами Віктором Шокіним і Костянтином Куликом. “Колишні прокурори, яких обвинувачують у корупції, відіграли певну роль у поширенні тверджень про колишнього віце-президента США Джозефа Байдена, колишнього американського посла в Україні Марі Йованович і про українців, які поширювали у 2016 році неприємну інформацію про голову передвиборної кампанії Трампа Пола Манафорта”, – зазначає газета. У Будапешті, за даними видання, Джуліані зустрівся з Юрієм Луценком, який, як зазначає The New York Times, став ключовою фігурою у розслідуванні про можливість початку процедури імпічменту президента Трампа.

Помічник президента України Андрій Єрмак повідомив, що Президент України Володимир Зеленський за результатами зустрічі лідерів країн “нормандської четвірки” буде готовий внести законопроект про продовження терміну дії наявного наразі закону “Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей”. «Потім ми можемо внести зміни до закону в частині імплементації формули Штайнмаєра», – зазначив Єрмак. Помічник президента також заявив, що Україна готова виконати один із пунктів Мінських угод – “конституційна реформа, в основі якої децентралізація”, – але при цьому наголосив, що федералізація держави є неприйнятною. «Ми відкидаємо розмови про федералізацію України, і ми ніколи на це не підемо. У результаті реформи децентралізації місцеві органи влади отримають більше повноважень. До цього ОРДЛО можуть отримати додаткові повноваження, які ніколи не позначатимуть, що це є федералізація чи якісь автономні республіки чи щось подібне», – заявив Єрмак. Він повідомив про плани провести місцеві вибори в окремих районах Донецької та Луганської областей одночасно з усією територією України восени 2020 року. “Ми хочемо провести вибори одночасно у всій Україні 31 жовтня 2020 року”, – повідомив помічник президента. Крім того, Андрій Єрмак повідомив, що українська сторона пропонуватиме залучити до переговорів Тристоронньої контактної групи у Мінську представників ОРДЛО, які проживають на підконтрольній Україні території. Єрмак зазначив, що є дев’ять районів у Луганській області та дев’ять районів у Донецькій області, і було б логічно, щоб сьогодні було “по одному представнику від тієї частини, тобто 18 осіб, і 18 осіб, яких призначимо ми (Україна )”. “Ми не будемо витрачати багато часу, якщо ми не побачимо з російської сторони бажання виконувати “Мінськ”. Ми не будемо чекати роками, ми визначили обмежений час”, – сказав Єрмак. За його словами, “план Б” полягає у тому, щоб “збудувати стіну і жити далі”.

Верховна Рада прийняла в другому читанні та в цілому законопроект №0858 із техніко-юридичними правками “Про внесення змін до Земельного кодексу України та деяких інших законодавчих актів щодо протидії рейдерству”. Відповідний законопроект у вівторок підтримали 362 народні депутати. Законопроект встановлює, що якщо сторона договору бажає відмовитися від автоматичного продовження договору оренди землі, але не пізніше, ніж за 30 календарних днів до закінчення терміну договору, має подати до Державного реєстру майнових прав заяву про це. В разі відсутності такої заяви після настання відповідної дати закінчення дії договору він продовжується на той самий термін і з тими самими умовами. Орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності, передані в оренду на земельних торгах, не може бути зменшена за згодою сторін протягом терміну дії договору оренди, а також у разі його поновлення.

Верховна Рада схвалила в першому читанні законопроект №2490-1, спрямований на приведення діяльності НКРЕКП у відповідність до вимог Конституції України. Згідно з текстом законопроекту, НКРЕКП є постійно діючим центральним органом виконавчої влади, має спеціальний статус, його утворює Кабінет Міністрів. Нині регулятор є незалежним органом. Законопроект передбачає, що членів і керівника комісії призначають згідно з розпорядженнями уряду (на відміну від чинного закону, згідно з яким голову та членів комісії призначають указами президента) за результатами конкурсного відбору. Конкурсна комісія створюється при Кабміні у складі п’яти осіб. До комісії входять три людини за поданням профільного парламентського комітету, по одній людині – за поданням профільного міністерства і міністерства, що відповідає за регіональний розвиток і ЖКГ.

Верховна Рада ухвалила за основу законопроект про відтермінування штрафів за порушення ввезення автомобілів на європейських номерах до 31 грудня 2019 року.

Вищий антикорупційний суд узяв під варту підозрюваного у шахрайстві та пособництві у наданні неправомірної вигоди за закриття кримінального провадження колишнього начальника Головного слідчого управління ГПУ Ігоря Щербину з альтернативою застави у розмірі 2 130 100 грн.

Директор ДБР Роман Труба заявив, що ДБР перебуває на фінальній стадії підготовки документів для підозри Порошенку у справі за фактом можливого незаконного призначення та звільнення на посаду першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки України Сергія Семочка. За словами Труби, проект підозри може бути подано до Генпрокуратури ще до моменту підписання президентом закону про ДБР, тобто, ще до призначення т.в.о. директора бюро. Роман Труба допускає, що з його відходом з посади та призначенням тимчасовим виконувачем обов’язків директора людини з Генеральної прокуратури розслідування справ, у яких фігурує Петро Порошенко, буде зупинено. Зокрема, він пояснив це тим, що майже два місяці на узгодженні в Генпрокуратурі перебуває проект підозри Порошенку щодо призначення членів Вищої ради правосуддя. Адвокат Петра Порошенка Ігор Головань заявив, що Роман Труба є або найближчим часом буде фігурантом низки кримінальних проваджень. “На належне розслідування чекають кримінальні провадження, учасником яких є або скоро буде цей персонаж і його співрозмовники з опублікованих записів”, – заявив Головань.

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду скасувала заставу для мера Львова Андрія Садового та визначила запобіжним заходом особисте зобов’язання.

Народний депутат фракції “Слуга народу” Ірина Верещук вимагає публічного вибачення від свого колеги з фракції Гео Лероса за образи на її адресу у внутрішньому чаті фракції. “Я вчора його попросила: будь ласка, знайди час вибачитися, матом писати недобре… Я хочу, щоб це (вибачення за грубість) відбувалося тепер публічно… Я не хотіла про це говорити, але так уже сталося”, – сказала Верещук.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Україна може відгородити стіною непідконтрольні території Донбасу — помічник президента (85 публікацій у ЗМІ)
  • Україна пропонує залучити до переговорів у Мінську представників ОРДЛО, які виїхали із цих територій від війни – Єрмак (57 публікацій у ЗМІ)
  • У Зеленського сказали, що готові змінити в Конституції України після «нормандського саміту» (55 публікацій у ЗМІ)
  • Суд у справі Садового: мера Львова відпустили під особисте зобов’язання (29 публікацій у ЗМІ)
  • Рада проголосувала за законопроєкт щодо протидії рейдерству (17 публікацій у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Президент України Володимир Зеленський за результатами запланованої на 9 грудня в Парижі зустрічі лідерів країн “нормандської четвірки” (Україна, Німеччина, Франція, РФ) буде готовий внести законопроект про продовження терміну дії наявного наразі закону “Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей”, заявив помічник президента України Андрій Єрмак. “За результатами зустрічі в Парижі президент буде готовий внести проект із продовження чинного закону “про особливий статус”. Потім ми можемо внести зміни до закону в частині імплементації формули Штайнмаєра”, – сказав Єрмак під час зустрічі з лідером партії “Голос” Святославом Вакарчуком у Лондоні в четвер, відеозапис якої розповсюдили учасники зустрічі. Зустріч організував Королівський інститут міжнародних відносин Chatham House і Рада зовнішньої політики “Українська призма”. Помічник глави держави заявив, що Україна готова виконати один із пунктів Мінських угод – “конституційна реформа, в основі якої децентралізація”, – але при цьому наголосив, що федералізація держави є неприйнятною.

Помічник президента України Володимира Зеленського Андрій Єрмак повідомив, що українська сторона пропонуватиме залучити до переговорів Тристоронньої контактної групи у Мінську представників окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО), які проживають на підконтрольній Україні території. “У Тристоронній контактній групі у Мінську сьогодні представлено Україну, Росію та ОБСЄ. Також є так звані експерти, які представляють території (ОРДЛО – ІФ). І в Мінських домовленостях практично за кожним пунктом є, що це має бути узгоджено з представниками територій. І весь час чомусь представниками територій були представники невизначених організацій, які на сьогодні не підтримані та не прийняті офіційно жодною державою, навіть Росією”, – сказав він під час виступу в Chatham House у Лондоні у четвер. Єрмак зазначив, що є дев’ять районів у Луганській області та дев’ять районів у Донецькій області, і було б логічно, щоб сьогодні було “по одному представнику від тієї частини, тобто 18 осіб, і 18 осіб, яких призначимо ми (Україна – ІФ)”.

У президента Зеленського готові “побудувати стіну” на Донбасі, якщо мирні переговори з Росією зазнають невдачі. Як повідомляє кореспондент “Європейської правди”, про це заявив помічник президента України Андрій Єрмак у четвер на зустрічі у Лондоні, організованій Chatham House та “Українською призмою”. “Ми не будемо витрачати багато часу, якщо ми не побачимо з російської сторони бажання виконувати “Мінськ”. Ми не будемо чекати роками, ми визначили обмежений час”, – сказав Єрмак.

Інформаційне повідомлення в Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду (ОП МКС) підготували і направили на підставі статті 15 Римського статуту адвокати Української Гельсінської спілки з прав людини спільно з прокурорами департаменту нагляду в кримінальних провадженнях стосовно злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту. “Суть повідомлення складається з фактів позасудових страт дев’яти військовослужбовців Збройних сил України представниками проросійської організованої групи “Козачий союз “Область війська Донського” під час боїв за Іловайськ у 2014 році та Дебальцеве у 2015 році. Повідомлення розглядатиме Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду разом з іншими епізодами серйозних порушень міжнародного гуманітарного права, вчинених проросійськими силами на сході України в період 2014-2019 років”, – повідомляє в четвер відділ зв’язків із громадськістю та ЗМІ Генпрокуратури України.

ЕКОНОМІКА.

Верховна Рада прийняла в другому читанні та в цілому законопроект №0858 із техніко-юридичними правками “Про внесення змін до Земельного кодексу України та деяких інших законодавчих актів щодо протидії рейдерству”. Відповідний законопроект у вівторок підтримали 362 народні депутати. “При впровадженні цього законопроекту Держреєстр і Держгеокадастр діятимуть не в напівавтоматичному, а в автоматичному режимі обміну інформацією, законопроект зобов’язує оцифрувати всі наявні в Держгеокадастрі відомості про раніше видані державні акти та зареєстровані договори оренди та внести ці відомості до кадастру в максимально стислі терміни, і впроваджуються запобіжники щодо підробки документів нотаріального типу”, – повідомив голова парламентського комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Микола Сольський (фракція “Слуга народу”), представляючи законопроект.

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект №2275 “Про внесення змін до деяких законів України щодо стабілізації функціонування системи загальнообов’язкового державного соціального страхування”, які передбачають перепідпорядкування керівництва Фонду соціального страхування, поширення на його співробітників закону “Про запобігання корупції”, а також введення електронного реєстру листків непрацездатності. Як повідомив кореспондент агентства “Інтерфакс-Україна”, законопроект підтримали 250 народних депутатів. Серед положень документа варто відзначити процедуру призначення директора виконавчої дирекції Фонду соціального страхування. Його пропонують обирати не голосуванням членів правління органу, а постановою Кабінету Міністрів.

Верховна Рада схвалила в першому читанні законопроект №2490-1, спрямований на приведення діяльності Нацкомісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) у відповідність до вимог Конституції України. За відповідну законодавчу ініціативу, авторами якої є Андрій Герус, Андрій Жупанин та Олег Семінський (усі – фракція “Слуга народу”), в четвер проголосували 262 народні депутати. “Законопроект спрямований на приведення норм закону про НКРЕКП у відповідність до вимог Конституції України на підставі рішення Конституційного Суду від 13 червня 2019 року щодо неконституційності деяких норм закону про НКРЕКП”, – сказав Герус під час представлення документа.

Верховна Рада ухвалила за основу законопроект про відтермінування штрафів за порушення ввезення автомобілів на європейських номерах до 31 грудня 2019 року. Як передає кореспондент агентства “Інтерфакс-Україна”, законопроект №2288 у першому читанні підтримали 311 народних депутатів за необхідних 226 голосів.

АНТИКОРУПЦІЯ.

Вищий антикорупційний суд узяв під варту підозрюваного у шахрайстві та пособництві у наданні неправомірної вигоди за закриття кримінального провадження колишнього начальника Головного слідчого управління ГПУ Ігоря Щербину з альтернативою застави. Деталі: Зазначається, що слідчий суддя Вищого антикорупційного суду частково задовольнив клопотання детектива Національного антикорупційного бюро та обрав запобіжний захід ексначальнику Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави у розмірі 2 130 100 грн.

Державне бюро розслідувань (ДБР) перебуває на фінальній стадії підготовки документів для підозри Порошенку у справі за фактом можливого незаконного призначення та звільнення на посаду першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки України (СЗР) Сергія Семочка, заявив директор ДБР Роман Труба. “Ми практично на завершальному етапі розслідування. Йдеться про підготовку проекту підозри… щодо незаконного призначення на посаду Семочка”, – повідомив Труба журналістам. За словами Труби, проект підозри може бути подано до Генпрокуратури ще до моменту підписання президентом закону про ДБР, тобто, ще до призначення т.в.о. директора бюро.

Директор Державного бюро розслідувань (ДБР) Роман Труба допускає, що з його відходом з посади та призначенням тимчасовим виконувачем обов’язків директора людини з Генеральної прокуратури розслідування справ, у яких фігурує п’ятий президент України Петро Порошенко, буде зупинено. “Велика ймовірність того, що вони (кримінальні провадження, в яких фігурує прізвище Порошенка – ІФ) буде зупинено… Якщо тимчасовим виконувачем обов’язків буде хтось із Генпрокуратури”, – сказав Труба журналістам у четвер у Києві. Зокрема, він пояснив це тим, що майже два місяці на узгодженні в Генпрокуратурі перебуває проект підозри Порошенку щодо призначення членів Вищої ради правосуддя.

Директор Державного бюро розслідувань (ДБР) Роман Труба є або найближчим часом буде фігурантом низки кримінальних проваджень, заявляє адвокат лідера партії “Європейська солідарність”, п’ятого президента України Петра Порошенка Ігор Головань. “На належне розслідування чекають кримінальні провадження, учасником яких є або скоро буде цей персонаж і його співрозмовники з опублікованих записів”, – написав Головань у своєму блозі на сайті “Українська правда” в четвер, перерахувавши шість таких проваджень.

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду скасувала заставу для мера Львова Андрія Садового та визначила запобіжним заходом особисте зобов’язання. Таке рішення було ухвалено на засіданні в середу. “Колегія суддів постановила, перше: апеляційну скаргу прокурора Сидоренка залишити без задоволення. Друге: апеляційну скаргу захисника задовольнити частково. Третє: … запобіжний захід у вигляді застави… скасувати… Застосувати до підозрюваного Садового запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання”, – зачитав рішення головуючий суддя.