Огляд ЗМІ за 11 грудня 2019

ВИСНОВКИ

Президент України Володимир Зеленський висловив сподівання на збереження єдності в Європейському Союзі на підтримку України та сподівається на продовження санкцій проти РФ до повного виконання нею Мінських домовленостей і відновлення територіальної цілісності України.

Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування у середу рекомендував парламенту включити до порядку денного на четвер, і прийняти законопроект, що продовжує дію закону про “особливий статус” Донбасу ще на рік. При цьому, представники фракцій “Голос” Роман Лозинський та “Батьківщини” Олена Шкрум, які входять в комітет, заявили, що їхні фракції не будуть голосувати за даний законопроект.

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про державний бюджет на 2020 рік.

Кабінет міністрів подав у парламент законопроєкт, який врегулює виведення з ринку неплатоспроможних банків та не дозволить повертати їх екс-власникам. Проект закону під назвою “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань функціонування банківської системи” змінює законодавство, яке стосується виведення неплатоспроможних банків з ринку. В тому числі, документ передбачає нововведення, які стосуються ситуацій, коли держава в особі Міністерства фінансів може стати власником неплатоспроможного банку. Зокрема, виходячи зі змісту документу, багато змін було внесено у статтю 41, 41.1  згаданого закону. Саме відповідно до зазначеної статті 41.1 “Приватбанк” був виведений з ринку.

Кабінет Міністрів запропонує Верховній Раді відв’язати прожитковий мінімум від соцвиплат, що дасть змогу в подальшому підвищити його з нинішніх 1,853 тис. грн до 4,2 тис. грн. “Це дозволить підвищити доходи найменш забезпечених громадян без автоматичного збільшення ставок державного мита, платежів, штрафів та інших фінансових показників”, – повідомив прем’єр Олексій Гончарук.

Кабінет Міністрів створив Офіс фінансового контролю замість Державної аудиторської служби. Координуватиме діяльність Офісу Кабмін через міністра фінансів.

Кабінет Міністрів призначив новим головою правління НАК “Надра України” Тараса Кузьмича. Раніше Кузьмич був послом України в ПАР, радником екс-міністра енергетики та вугільної промисловості Ігоря Насалика. Згідно з інформацією в Єдиному державному реєстрі декларацій, він також обіймав посаду в ПАТ “Центренерго”, за даними на сайті компанії – був керівником департаменту зовнішніх комунікацій.

Кабінет Міністрів України запускає бета-тестування мобільного застосунку “Дія”, який, зокрема, дасть змогу користуватися електронним водійським посвідченням і електронним технічним паспортом автомобіля.

Після засідання аграрного комітету у коридорах Верховної Ради побилися народні депутати “Слуги народу” та народні депутати попередніх скликань від “Свободи” Едуард Леонов та Ігор Мірошниченко. У парламентській фракції “Слуга народу” називають інцидент, що стався за участю їхнього народного депутата Андрія Богданця, нападом на парламентарія і розцінюють як провокацію. Поліція відкрила провадження через сутичку в приміщенні комітетів Верховної Ради між народними депутатами від “Слуги народу” та екснардепами від “Свободи”.

Слідчі Державного бюро розслідувань у Києві провели санкціоновані обшуки за місцем проживання народного депутата 8-го скликання Максима Микитася. В ДБР вказують, що у 2016 році народний депутат України здійснив підробку документів, зокрема договору купівлі-продажу цінних паперів та корпоративних прав із громадянами.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Пожежа у коледжі Одеси: суд відправив під домашній арешт директорку закладу (288 публікацій у ЗМІ)
  • У «Слузі народу» готують новий законопроект про особливий статус Донбасу (86 публікацій у ЗМІ)
  • У Раді побилися народні депутати (65 публікацій у ЗМІ)
  • У екс-нардепа Микитася провели обшуки (20 публікацій у ЗМІ)
  • Санкції ЄС проти Росії завтра продовжать на 6 місяців (16 публікацій у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Президент України Володимир Зеленський висловив сподівання на збереження єдності в Європейському Союзі на підтримку України та сподівається на продовження санкцій до РФ до повного виконання нею Мінських домовленостей і відновлення територіальної цілісності України, повідомляється на сайті глави держави в середу. “Розраховую, що лідери держав – членів ЄС зберігатимуть єдність у підтримці суверенітету й територіальної цілісності України, а також у продовженні санкційного тиску на РФ до повного виконання Мінських домовленостей та відновлення територіальної цілісності України”, – сказав Зеленський під час телефонної розмови з президентом Європейської ради Шарлем Мішелем напередодні засідання Європейської ради, під час якого, як очікується, лідери Євросоюзу обговорять питання про продовження економічних санкцій проти РФ.

Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування у середу рекомендував парламенту включити до порядку денного на четвер і прийняти законопроект, що продовжує дію закону про “особливий статус” Донбасу ще на рік. Джерело: “Інтерфакс-Україна”, глава фракції “Слуга народу” Олександр Корнієнко в коментарі “Інтерфаксу”. При цьому, представники фракцій “Голос” Роман Лозинський та “Батьківщини” Олена Шкрум, які входять в комітет, заявили, що їхні фракції не будуть голосувати за даний законопроект.

ЕКОНОМІКА.

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про державний бюджет на 2020 рік, який Верховна Рада підтримала 14 листопада. Як повідомляється на сторінці проходження відповідного законопроекту №2000 на сайті Верховної Ради, 11 грудня його повернуто з підписом глави держави.

Кабінет міністрів подав у парламент законопроєкт, який врегулює виведення з ринку неплатоспроможних банків та не дозволить повертати їх екс-власникам. Відповідний документ вніс у Верховну Раду Кабінет міністрів. Наразі текст законопроєкту ще не опублікований на сайті парламенту, але є в розпорядженні ЕП. Проект закону під назвою “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань функціонування банківської системи” змінює законодавство, яке стосується виведення неплатоспроможних банків з ринку.

Кабінет Міністрів запропонує Верховній Раді відв’язати прожитковий мінімум від соцвиплат, що дасть змогу в подальшому підвищити його з нинішніх 1,853 тис. грн до 4,2 тис. грн, повідомив прем’єр-міністр Олексій Гончарук. Відповідний законопроект уряд затвердив на засіданні в середу. “Це дозволить підвищити доходи найменш забезпечених громадян без автоматичного збільшення ставок державного мита, платежів, штрафів та інших фінансових показників”, – написав Гончарук у своєму Telegram-каналі в середу.

Фінансування програми кредитування для мікро- та малого бізнесу з державного бюджету становитиме щонайменше 5 млрд грн у 2020 році, повідомив прем’єр-міністр Олексій Гончарук. “Ми з НБУ спільно знайшли можливість забезпечити Українсько-німецький фонд як інструмент джерелами фінансування, тому на початок року там буде достатньо коштів, щоб що всі охочі, які відповідають критеріям цієї програми, отримали кошти. Ця сума протягом року, можливо, змінюватиметься, але нині в нашому розумінні 5 млрд грн за наступний рік ми готові як держава витратити”, – сказав Гончарук під час прес-брифінгу в Києві в середу, відповідаючи на запитання агентства “Інтерфакс-Україна”.

Кабінет Міністрів створив Офіс фінансового контролю замість Державної аудиторської служби, повідомив народний депутат Олексій Гончаренко (фракція “Євросолідарність”) із закритого засідання уряду в середу. “Замість Державної аудиторської служби Кабмін створив Офіс фінансового контролю”, – написав Гончаренко у Telegram-каналі.

Кабінет Міністрів призначив новим головою правління НАК “Надра України” Тараса Кузьмича, повідомив у своєму Telegram-каналі народний депутат Олексій Гончаренко (фракція “Євросолідарність”) із закритого засідання уряду в середу. Раніше Кузьмич був послом України в ПАР, радником екс-міністра енергетики та вугільної промисловості Ігоря Насалика. Згідно з інформацією в Єдиному державному реєстрі декларацій, він також обіймав посаду в ПАТ “Центренерго” (за даними на сайті компанії – був керівником департаменту зовнішніх комунікацій).

АНТИКОРУПЦІЯ.

Слідчі Державного бюро розслідувань у Києві провели санкціоновані обшуки за місцем проживання народного депутата 8-го скликання. Джерело: прес-служба ДБР. Дослівно: “Слідчі дії відбуваються в рамках досудового розслідування кримінального провадження щодо можливої легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом в сумі понад 200 мільйонів гривень”. Деталі: В ДБР вказують, що у 2016 році народний депутат України здійснив підробку документів, зокрема договору купівлі-продажу цінних паперів та корпоративних прав із громадянами.