Одним з головних трендів 2020 року будуть спроби зберегти монолітність фракції «Слуги народу» – політичні експерти

Одним з головних трендів 2020 року будуть спроби зберегти монолітність фракції «Слуги народу», проте дострокові парламентські вибори або відставка уряду малоймовірні. Серед ризиків – стабільність національної валюти, після її аномального зміцнення у другій половині 2019 року. Такі думки озвучили політичні експерти на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

На думку політолога Володимира Цибулька, 2019 рік, попри вражаючу перемогу Володимира Зеленського і «Слуги народу», не став переломним для країни. З одного боку, новий президент отримав можливість заповнити своїми кадрами усі сфери. З іншого боку, контроль над певними секторами економіки залишився за попередніми власниками. Також Україна дещо послабила свої позиції на міжнародній арені, у тому числі, погодившись на надмірні поступки Росії у питанні транзиту газу.

У наступному році однією з визначальних тем буде розслідування вбивства Павла Шеремета. «Це гіперподразник, який дорого коштуватиме владі. Те що міністр Аваков втягнув президента у презентацію розкриття цього замаху, було початком якогось нового політичного сценарію. Він може коштувати портфеля Авакову і призвести до послаблення позицій самого Зеленського», -зазначив Володимир Цибулько.

Позитивну роль може зіграти ініційована Кабміном велика приватизація, тому що це виведе сотні неефективних державних підприємств з-під політичного впливу і призведе до їхнього оздоровлення. Одним з ризиків для країни є різка девальвації гривні після її аномального зміцнення.

Олексій Голобуцький, заступник директора Агентства моделювання ситуацій, також поділяє думку про те, що, попри зміну влади, принципово ситуація не змінилася – тому що економіку продовжують контролювати олігархи. Певним погіршенням можна вважати те, що президент віддав багато важелів впливу іншим фігурам, також – популістичні кроки на зразок заклику до мереж АЗС знизити ціни на бензин, або показового закриття грального бізнесу.

За його словами, вже помітно, що депутати від «Слуги народу» фрагментуються за групами інтересів. Це виклик для президента і уряду на наступний рік, тому що без монолітної підтримки парламенту важче буде здійснювати реформи. Якщо єдність фракції продовжить послаблюватися, можливо, Володимиру Зеленському доведеться ініціювати дострокові вибори або відправляти у відставку уряд.

На думку Олексія Голобуцького, поспіх з проведенням саміту у «нормандському форматі» не був потрібен, тому що позиція Путіна передбачувана і він не став би йти на будь-які поступки. Сподіватися на швидку реінтеграцію Криму та окупованих територій Донецької і Луганської областей немає підстав.

Серед негативних підсумків 2019 року в зовнішній політиці – втягнення України у внутрішньополітичну боротьбу із США. Програшем України є і те, що питання транзиту газу вивели з економічної площини, де Україна мала перевагу, у політичну, зазначає політичний експерт Тарас Семенюк.

У 2020 році, на його думку, головними трендами будуть спроби «Слуги народу» зберегти монолітність фракції, також приватизація та питання ринку землі. Швидка відставка уряду чи перевибори до Верховної Ради малоймовірні.

«Нам потрібно розвивати політичну культуру, щоб ми не велися на популістичні шоуменівські гасла про «рай вже завтра». Україна у такій ситуації коли потрібно розуміти, що тільки ми можемо подбати про себе», – зазначив Тарас Семенюк.

На думку Миколи Давидюка, директор аналітичного центру «Політика», у наступному році імовірність розпуску парламенту невелика. Один з ризиків – ситуація з курсом гривні, тому що зміцнення гривні за рахунок продажу акцій ОВДП, не підкріплене курсом економіки, може призвести до її різкої девальвації. Ще один виклик – місцеві вибори. Залишається імовірність, що наступної осені вибори проходитимуть і на окупованих територіях, і є ризик, що вони пройдуть за бажаним для Росії сценарієм. «Важливо щоб не було непублічних зустрічей один на один [між Зеленським и Путіним], тому що на таких зустрічах більший ризик здачі інтересів України», – зазначив Микола Давидюк.