OSCE: Ukrainian Army cooperates with the mission. Pro-Russian militants restrict access for our observers.

WATCH IN ENGLISH

Київ, 19 березня 2015 року – Збройні сили України допомагають роботі спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на Донбасі і надають доступ до місць зберігання відведеного важкого озброєння. Про це заявив заступник керівника Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Александр Хаг під час прес-брифінгу в Українському кризового медіа-центрі.  Водночас, за його словами, сили так званих “ДНР” та “ЛНР” обмежують свободу пересування спостерігачів. Члени місії мають заздалегідь узгодити майже кожну поїздку до контрольованих бойовиками територій, а також знаходитись під їхнім постійним наглядом. “Ми досі не отримали перелік усього важкого озброєння, що мають сторони, і тому не можемо підтвердити факт відведення”, – зауважив пан Хаг.

Александр Хаг наголосив, що усі сторони конфлікту повинні надати безперешкодний доступ згідно з Мінськими домовленостями. “Ми маємо мати можливість здійснити огляд заводів, будівель, шахт, мостів та лісів, щоб розвіяти звинувачення з обох боків, що будь-хто переховує зброю поблизу лінії зіткнення”, – пояснив заступник керівника СММ ОБСЄ. Александр Хаг сказав, що сторони дотримуються перемир’я, але досі існують окремі гарячі точки конфлікту, насамперед, Широкине та населені пункти неподалік від Донецького аеропорту.

Наостанок Александр Хаг повідомив, що мандат місії ОБСЄ в Україні було продовжено на наступні 12 місяців, а кількість персоналу в країні планується збільшити до 1000 осіб. Наразі в Україні працюють 460 працівників ОБСЄ, 350 з яких задіяні в моніторинговій місії на Донбасі.