Сергій Заєць: Фінансові установи виставили для кримчан прапорець, що вони – чужі

WATCH IN ENGLISH

Київ, 30 березня 2015 року – Кримчани, які проживають на материковій частині України, маючи справу з фінансовими установами, відчувають на собі дискримінацію. Про це заявив Сергій Заєць, експерт «Регіонального центру прав людини» під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Зважаючи на закон “Про створення вільної економічної зони “Крим”, згідно постанови Нацбанку, особа, яка зареєстрована чи постійно проживає у Криму, прирівнюється до нерезидента. Відповідно, до них застосовується особливий режим банківських послуг, що не дозволяє здійснювати звичайну підприємницьку діяльність, отримувати платежі, відкривати карткові рахунки тощо. «Саме це встановлення особливих вимог до осіб за ознакою їх територіальної приналежності чи за місцем проживання становить дискримінацію, на відміну від інших громадян з будь-якого іншого куточка України», – пояснив експерт.

Він пояснив, що у грудні Нацбанк спробував виправити ситуацію, вніс зміни до постанов, і кримчанин, щоб поновити свій статус резидента в Україні, повинен отримати довідку, про те, що він є внутрішньо переміщеною особа. А на початку березня додатковий «подарунок» зробив Кабмін, що вніс зміни до порядку обліку таких осіб і передбачив, що місце проживання цих людей має бути підтверджено шляхом їхньої перевірки. «Тобто додому до такої особи можуть прийти представники органів внутрішніх справ, які мають переконатися, що особа там проживає. Лише тоді довідка вважається дійсною. Якщо внутрішньо переміщена особа, приміром, кілька днів перебуває у відрядженні, вона не отримає документу», – заявив Сергій Заєць. До того ж, довідка, що видається, має обмежений строк дії у шість місяців, потім – весь процес її отримання потрібно повторити.

За словами експерта, все це окрім порушення, власне, прав кримчан на отримання банківських послуг, призводить також до стигматизації, тобто створює певне негативне ставлення до осіб, що залишили тимчасово окуповану територію. «Таке ставлення характерне для ситуації з особами, які відбули покарання, перебувають під адміністративним наглядом, особами, які є підозрілими та схильними до антисоціальної поведінки. У такому ж становищі й кримчани, до яких немає підстав це застосовувати. Фактично виставлений прапорець, що ці особи – чужі», – акцентував він. Сергій Заєць закликав скасувати обмеження для кримчан та дати їм «вільно дихати», оскільки немає аргументацій для запровадження подібного роду довідок.