Волонтери-шахраї продовжують створювати псевдоорганізації та обкрадати українців – Наталія Воронкова

WATCH IN ENGLISH

Київ, 20 липня 2015 року – В Україні почала функціонувати організація-двійник відомої волонтерського фонду «Волонтерська сотня». Про це повідомила під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі виконавчий директор громадської ініціативи «Волонтерська сотня» Наталія Воронкова. За її словами, волонтери-шахраї вкрали назву давно існуючої та функціонуючої громадської ініціативи, а по-друге, очільники псевдоорганізації так і не змогли пояснити на що збирають гроші, хто їхнійй керівник та конкретну дату створення організації. «Я сама подзвонила у ту організацію і запитала «кому ви допомагаєте», на що мені відповіли, що батальйону Дніпро-1. Наразі наша організація направила запит на підтвердження цієї інформації. Окрім того, вони збирають гроші на лікування постраждалого бійця Сергія Храпко. Проте, коли я запитала це напряму у Сергія, жодної допомоги від псевдофонду «Волонтерська сотня» він не отримував», – пояснила Наталія Воронкова.

Інформація про дату створення цієї організації також не співпала. В організації-двійника повідомили, що існують вже більше року, проте, дата юридичного створення – кінець січня цього року. «Окрім того, у паперах фонд був зареєстрований як «некомерційна організація, яка обслуговує домашнє господарство. Мені стало цікаво хто тут об’єкти господарської діяльності – боєць чи батальйон?», – наголосила виконавчий директор громадської ініціативи «Волонтерська сотня». Немало проблем виникло із назвою. Адже «Волонтерська сотня» – громадська ініціатива, яка існувала з 2014 року. Наразі вона була розподілена на три функціонуючі частини: Волонтерська сотня «Добра воля», Благодійний фонд «Кожен може» та Волонтерська сотня «Україна – Світ». «Ані я, ані мої колеги ніхто до сьогодні не знав про існування паралельної організації з майже ідентичною назвою», – наголосила Наталія Воронкова.

За словами Наталії Воронкової варто бути уважними, коли даєш гроші на благодійність. У першу чергу – звертати увагу на документи про реєстрацію, по-друге – не лінуватися і подзвонити у великі і відомі українські благодійні фонди і підтвердити факт існування тої чи іншої організації, в яку ви збираєтесь перерахувати гроші. «Також я б радила звертати увагу на номер картки отримувача. У разі, якщо це один боєць, ім’я на картці має бути тільки його, або його близьких родичів. Ні в якому разі не юридичної особи»,- підкреслила Наталія Воронкова. Окрім того перевіряти офіційний лист-запит від батальйону з переліком потреб армії. «На останок – перевіряти волонтерів зі скриньками. Адже, як правило, великі благодійні громадські організації не збирають гроші таким чином», – підсумувала Наталія Воронкова.