Огляд німецьких ЗМІ про ситуацію в Україні (30 листопада – 6 грудня)

Минулого тижня події в Україні не стали топ-темою у німецьких ЗМІ. Але це не свідчить про те, що не було публікацій про ситуацію в країні.

Телеканал ARD у неділю (29.11.2015) присвятив 6-хвилин передачі Weltspiegels про надзвичайний стан в Криму, пов’язаний з припиненню енергопостачання.

В понеділок швейцарське видання Neue Zürcher Zeitung повідомило, що українські політики намагаються дотримуватись курсу реформ. При цьому вони сперечаються про бюджет, податкову реформу та боротьбу з корупцією, в той час як МВФ хоче бачити прогрес реформ перед наданням наступного траншу.

Німецька газета Süddeutsche Zeitung повідомила у понеділок, що 1 січня 2016 року набуде чинності договір про вільну торгівлю між Україною та ЄС, попри претензії з боку Москви. У статті зазначено, що Україна, ЄС та Росія організовували спільні зустрічі для обговорення відповідного договору, але не досягли жодних результатів.

Німецьке видання FAZ повідомило в понеділок, що в Україні вже перейменували 1000 міст та сіл, які були названі у честь радянських державних та партійних діячів, але українці по різному реагують на це перейменування, залежно від регіону.

Німецька газета Die Welt опублікувала у понеділок статтю про Кліматичний саміт у Парижі, в рамках якого канцлер ФРН Ангела Меркель мала намір зустрітись з Петром Порошенко. Також австрійське видання Tiroler Tageszeitung опублікувала повідомлення про цей саміт. Автори звернули увагу на те, що Обама та Путін мали розмову щодо України.

У вівторок німецьке радіо Deutschlandradio Kultur опублікувало доповідь про дві українські революції і що Європа має допомогти країні. Прагнення до свободи не повинно знову згаснути.

Видання Südwestpresse повідомило у вівторок, що саме зараз два гуманітарні конвої прямують з Деттінгена до України. Третій конвой готують до відправлення.

Австрійське видання Der Standard опублікувало у вівторок повідомлення про засідання дорадчої групи НАТО-Росія, яка відбулась у Брюсселі. У доповіді мова йде про те, що з початком конфлікту на Сході України зустрічі в рамках цієї групи були заморожені. Також радіо Deutschlandfunk повідомляло про це засідання.

У вівторок видання FAZ розповсюдило новину про зустріч міністрів закордонних справ членів НАТО. На зустрічі був присутній український міністр Павло Клімкін з метою обговорення розвитку подій на Сході України. Під час зустрічі було зазначено, що Мінські домовленості досі порушують, в свою чергу, ЄС повинен подовжити санкції проти Росії на 6 місяців, але на зустрічі не обговорювали вступ України до НАТО.

В наступній статті FAZ зазначило, що НАТО вже роками є частиною російської пропаганди, при цьому Росія говорить про «оточення» своїх західних кордонів та виправдовує цим напад на Україну. В Росії ж НАТО позиціонується як ворог, який, з одного боку, є доволі сильним, а з іншого – самовпевненим, незгуртованим та боягузливим. Багато аналітиків вважали, що через те, що Захід не дав військову відсіч у відповідь на напад на Україну, Путін міг би протестувати напад на одного з найслабкіших членів альянсу, але на здивування багатьох, Росія випробовує одного з найсильніших членів НАТО – Туреччину.

Tagesschau та австрійський телеканал ORF також публікували репортажі про НАТО, в яких мова йшла про нову стратегію «протидії гібридній війні». Обидві статті тлумачили тактику «гібридної війни», яка базується на дезінформації та сфабрикованих фактах замість традиційного військового протистояння. Крім пропаганди та дезінформації використовується економічний тиск та оперативні військові підрозділи без розпізнавальних знаків. Захід звинуватив Росію у тому, що вона активно використовує пропаганду в українському конфлікті, а для дезінформації вона застосовує державні ЗМІ та соціальні мережі.

Neue Zürcher Zeitung опублікувала у вівторок повідомлення агентства новин AP, що ВООЗ вимагає в українського уряду ввести в країні надзвичайний стан, що пов’язано зі встановлення фактів захворювання поліомієлітом.

Газета Die Welt опублікувала у вівторок доповідь про російського блогера Руслана Левієва, який з початку анексії Криму висвітлював український конфлікт та розшукував інформацію про бої на Сході України. З часом зібралась активна команда інтернет-активістів, яка займалась розслідуваннями. Зараз ця команда відслідковує участь Росії в сирійському конфлікті.

У вівторок Tagesspiegel повідомив, що активісти LGBT спільнот зі Східної Європи взяли участь у конференції в Берліні та звітували про ставлення до сексуальних меншин в своїх країнах. Автор статті зазначив, що лише в Україні спостерігається покращення ситуації.

Neue Zürcher Zeitung повідомило у вівторок, що у Росії Фонд Сороса «взяли на мушку». Автори зазначили, що звинувачення Росії у тому, що фонд фінансував «Євромайдан» у Києві, є перебільшеними. Більш того, фонди, які отримували фінансування від Сороса, прозоро звітували про свою діяльність, в той час, як абсолютно нічого невідомо, як російський уряд підтримує свої сфери впливу.

Крім того Neue Zürcher Zeitung повідомили у вівторок, що Крим уже 10 днів залишається без світла та що блокада грає Москві на руку. Крім того зменшується віра в те, що Україна є правовою державою.

N-tv повідомило у вівторок, що хоча США підтримає українських солдатів військовим спорядженням, але воно доволі часто поганої якості.

Видання Cicero опублікувало у середу статтю, що у четвер Німеччина перейме головування в ОБСЄ у 2016 році, в той же час вона бореться на одному боці з Росією проти ІДІЛ, тому Україна більше не буде центральною темою зовнішньої політики Німеччини, хоча там продовжується війна.

Видання Handelsblatt опублікувало статтю про припинення подачі електроенергії до Криму та помпезний проект Путіна, відповідно до якого Росія постачатиме електроенергію на півострів.

Німецька газета Stuttgarter Nachrichten опублікувала повідомлення агентства dpa, що Путін здійснив незапланований візит до Криму. Російське телебачення показало наживо, як Путін у Сімферополі запустив енергопостачання з материкової частини Росії.

Багато он-лайн видань (серед них, n-tv, Die Welt та Tagesschau) розповсюдили у середу повідомлення, що ЄС має намір продовжити санкції проти Росії на 6 місяців.

Видання Die Welt опублікувало у середу коментар про те, що ЄС продемонстрував свою слабкість у конфлікті між Росією та Україною та не відреагував на цей виклик. Перед усім, Україна має хороші шанси стати успішною.

Німецьке видання Die Zeit опублікувало у четвер доповідь українського журналіста Максима Еріставі, який розповів про свою роботу в Україні.

Німецька газета Mittelbayerische Zeitung повідомила у четвер, що дослідники з Регенсбургу віднайшли в Україні поселення культури лінійно-стрічкової кераміки раннього періоду неоліту. Це стало великим відкриттям, адже раніше не було свідчень того, що перші поселення неоліту, які займались землеробством та скотарством та були розповсюдженні у центральній Європі, могли просунутись так далеко на Схід.

Крім того, Mittelbayerische Zeitung в наступній статті зазначила, що після Революції Гідності про Україну не так часто згадують. Причиною цьому стала ситуація в Греції, криза біженців в Європі та терор ІДІЛ.

Neue Zürcher Zeitung розповсюдила у четвер повідомлення агентства новин dpa, що після припинення енергопостачання з материкової України, Росія почала постачання електроенергії до Криму.

Сабіна Адлер, експерт з питань Східної Європи, опублікувала у четвер статтю в Frankfurter Rundschau, що слабкі сторони українського уряду є сильними сторонами громадського суспільства. Проти формуванню такого суспільства у Росії Путін захищає себе добре прорахованою війною.

Німецьке видання SHZ опублікувало у п’ятницю статтю про те, як у Вікіпедії на різних мовах описують ситуацію в Криму.

SRF повідомило у п’ятницю, що Швейцарія та Сербія головували у ОБСЄ останні 2 роки, при цьому українська криза стала тестом для Сербії, оскільки наближеність Сербії до Росії викликала певні сумніви. Але ці побоювання не підтвердились.

Mittelbayerische Zeitung опублікувала у п’ятницю новину, що Україна після Революції досі страждає від корупції і що могло б бути ще гірше.

Австрійське видання Die Presse повідомило у п’ятницю, що колишнього президента Грузії Саакашвілі позбавили громадянства, тому що він взяв українське. Відповідно до законодавства Грузії громадяни не мають права на подвійне громадянство.

У суботу Neue Zürcher Zeitung опублікувала матеріал про те, що Європа відкрила для себе сутність України після Революції Гідності, але європейці майже нічого не знають про країну та українців в цілому та сформували багато кліше.

Badische Zeitung написала у суботу, що в Україні щось змінюється. Хоча зміни впроваджуються повільно, Україна не є неспроможною державою. У статті розглянуті зміни, які відбулись після Майдану.

Радіо Deutschlandradio Kultur повідомила у суботу про те, що багато хто пов’язує Україну з війною та насиллям, але мало хто знає про культурне життя в країні. В Україні є 130 міських та національних театрів та етнічних гуртів.

У неділю телеканал Deutsche Welle повідомив про візит віце-президента США Байдена до Києва. Він висловив критику щодо боротьби з корупцією та судової реформи.

Видання Die Welt в неділю знову опублікувало статтю про зустріч НАТО. Генеральний секретар альянсу привітав співпрацю з Росією у боротьбі з ІДІЛ, але попередив, що Росія не отримає поступок в інших конфліктах. Вирішення сирійського конфлікту не відбудеться за рахунок України.

Neue Zürcher Zeitung опублікувала у неділю повідомлення агентства новин dpa про загиблих внаслідок перестрілки на Сході України.

Радіо Ватикан повідомило у неділю, що католицька церква в Україні покладає велику надію на молодь. Харківський архієрей відвідав на вихідних Фрайзинг. В молоді він вбачає нову генерацію, яка цілеспрямовано та старанно прямує до майбутніх завдань. Попри складнощі вони дають велику надію. Саме молодь два роки тому дала поштовх початку Євромайдану. До його єпархії належать також Донецька та Луганська область.

Йорг Дрешер для УКМЦ