ВО «Патріот» провели понад 100 тренінгів з домедичної і першої медичної допомоги в умовах надзвичайного стану та бойових дій для понад 2,5 тисяч цивільного населення – волонтери ГО «ВО «Патріот»

WATCH IN ENGLISH

Київ, 29 лютого 2016 року – За період з вересня 2015 року по 1 лютого 2016 року волонтери ГО «ВО «Патріот» (Далі – «Патріот». Прим. УКМЦ) провели понад 100 тренінгів з надання домедичної і першої медичної допомоги в умовах надзвичайного стану та бойових дій у понад 37 містах та селищах. Про це під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі повідомила Анна Майборода, керівник проекту, голова правління ГО «Патріот». За її словами, 90% тренінгів проходили у прифронтовій зоні, причому там, де не мають можливості проводити навчання інші організації, в тому числі й Червоний Хрест – Станиці Луганській, Щасті, Навотошківці, Волновасі тощо. «Наш тренінг пройшли більше, ніж 2,5 тисячі цивільних людей різного віку. Ми з колегами об’їздили десь 30 кілометрів», – зауважила Анна Майборода. Керівник проекту розповіла, що спочатку їхня команда займалася проведенням тренінгів з тактичної медицини для військовослужбовців. «За 3 хвилі мобілізації минулого року ми разом з колегами провели навчання близько 65 тисяч військовослужбовців», – повідомила голова правління ГО «Патріот». Згодом активісти зрозуміли, що відповідних навичок з надання медичної допомоги потребує й цивільне населення, яке стало заручниками бойових дій. Відтак, враховуючи існуючий вже досвід, волонтери розробили програму «Вчуся рятувати життя». Це проект навчання надання домедичної та першої медичної допомоги в умовах надзвичайного стану та бойових дій. Окрім навиків безпосередньо надання медичної допомоги, учасники тренінгу освоюють також правила роботи в небезпечній ситуації та вчаться працювати із власними психологічними блоками у критичних ситуаціях, зазначила Анна Майборода.

Серед інструкторів є медики, викладачі, студенти, менеджери та навіть капелани, розповіла Олена Огнєва, інструктор ГО «Патріот». Тренінги проводилися у шкільних класах, актових залах, ангарах, наметах та інших місцях, де можна було це організувати. «Студентами були абсолютно різні люди – і першокласники, і директори шкіл, медпрацівники, працівники Державної служби з надзвичайних ситуацій. Багато хто потребував цих знань, але не могли їх отримати раніше», – пояснила Олена Огнєва. При цьому, зауважив інструктор організації Юрій Безсмертний, таких тренінгів потребували і місцеві медики, бо навіть за бажання вони не могли б надати першої медичної допомоги у критичних умовах. «Були у нас на тренінгах від медичних сестер до завідуючих місцевих поліклінік. Вони можуть бути чудовими фахівцями на своєму робочому місці, але стосовно надання першої допомоги – це таке така велика «біла пляма», бо вони останній раз цьому навчалися ще в медичному інституті. А ті, хто цікавився питанням, не могли відпрацьовувати ці навички, бо манекен для серцево-легеневої реанімації вони останній раз бачили 10 чи 15 років тому», – каже інструктор.

В Україні всього 200 – 300 інструкторів з тактичної медицини та надання першої медичної допомоги, і майже всі вони – волонтери, розповідає Андрій Машков, представник управління Військово-цивільного співробітництва Генерального штабу ЗСУ, Представник ДСНС Донецької області, інструктор ГО «Патріот». За його словами, завдяки зусиллям цих людей за 2015 рік організували медичні тренінги для близько 100 тисяч військовослужбовців в місцях дислокації з 4 – 6 хвиль мобілізації та приблизно 100 тисяч – фактично на лінії фронту. «Якщо і далі рухатись такими силами і займатися також цивільним населенням, то ми десь років за 200 – 300 можемо рапортувати про те, що ми нарешті навчили всіх людей, – заявив Андрій Машков. – Якщо перейти на професійний рівень, то навчений інструктор, який постійно займається цією роботою, може навчити десь 4 тисяч людей на рік». Відтак, зазначає він, якщо тренінги організовувати системно на державному рівні, результатів можна досягти значно швидше, наголосив представник управління Військово-цивільного співробітництва Генерального штабу ЗСУ.

Наразі вдосконалення системи екстреної медичної допомоги є одним із пріоритетних завдань Міністерства охорони здоров’я України, повідомила Тетяна Тимошенко, начальник відділу надзвичайної медицини Міністерства охорони здоров’я України. Зокрема, зазначила вона, активну участь у навчанні співробітників системи екстреної медичної допомоги брав Український науково-практичний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. «У січні-лютому ми проведи заходи з навчання працівників саме наданню екстреної медичної допомоги в Донецькій і Луганській областях та районах, наближених до зони бойових дій», – зауважила вона.