ЗАЯВА

Український кризовий медіа-центр вдячний громадським активістам Народний тил, Роману Сініцину та журналісту Громадського Богдану Кутєпову за активну участь у відстеженні діяльності людей, які називають себе «представниками громадського сектору», хоч їхня відданість правилам, принципам та цінностям громадянського суспільства викликає запитання.

Сьогодні під час доволі рутинного брифінгу однієї із громадських організацій щодо питань боротьби зі звичайною побутовою корупцією у школах, активісти Народний Тил виявили, що учасники брифінгу мають … неоднозначну репутацію та бекграунд в організаціях, які є антиукраїнськими.

Заявка учасників, надана в УКМЦ повністю відповідала формальним правилам та вимогам https://uacrisis.org/ua/regulations і була прийнята, відповідно.

Заявлена організація не входить у перелік заборонених для входу в УКМЦ, формально не порушувала правил. Рутинна перевірка брифінгів на теми батьківського руху та прав школярів не передбачає перевірки учасників на предмет сепаратистських та антиукраїнських висловлювань. Спроби таких «НУО» перекочувати в антикорупційний сегмент громадських активістів є новиною для нас.

Керівництво Українського кризового медіа-центру ухвалило рішення зняти інформаційні матеріали заходу з нашого порталу та ініціювало перегляд правил надання доступу до прес-залу УКМЦ.

Ми були і залишаємося відкритими для всіх громадських, урядових, бізнесових та міжнародних ініціатив, які присвячені наданню світовій спільноті об’єктивної інформації про події в Україні, виклики та загрози національній безпеці, зокрема у військовій, політичній, економічній, енергетичній та гуманітарній сферах. https://uacrisis.org/ua/about

Спосіб контролю за справжніми мотивами різного роду організацій – відкрите для нас питання. Адже він повинен відповідати духу європейської відкритості, відповідати законодавству України та працювати на зміцнення безпеки держави.

Під час обміну думками з активістами, що завітали до УКМЦ сьогодні, ми ініціювали відкрите обговорення у прес-залі УКМЦ щодо прихованих загроз сепаратизму, і закликаємо долучитися до нього і громадських активістів і представників Служби безпеки України, яка, на наше переконання, має відігравати лідируючу роль у пошуку та локалізації таких загроз.

Ми також звертаємося до активістів – підписуйтесь на розсилку анонсів подій УКМЦ і повідомляйте нам свої застереження та страхи заздалегідь. Сила спільних знань завжди більша від знань редактора чи редакції.

Ми, на жаль, не маємо у штаті контррозвідників і переконані, що ці функції мають здійснювати державні органи. Поки цього немає – допомагайте нам.

Щиро,
УКМЦ