Названо «переможців» антипремії «Дискримінатор року – 2016»

Учетверте оголосили «переможців» щорічної антипремії «Дискримінатор року – 2016. «Символом антипремії є шори, що означають штучну завісу зі стереотипів та упереджень, що звужують світогляд людини», – пояснила під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі Ірина Текучова, координатор інфокампанії «Дискримінація обмежує. Протидій!».

Цього року конкурсна комісія складалася із 7 осіб. Заявки на антипремію могла подати будь-яка організація або особа. Головною умовою було те, щоб дискримінаційний вчинок мав відбутися у період з листопада 2015 року до листопада 2016 року.

Антипремію вручили у трьох номінаціях. У номінації «Дискримінація «у законі» за найбільш небезпечну та дискримінаційну законодавчу ініціативу «перемогла» Верховна Рада України, яка вилучила із законопроекту про запобігання домашньому насильству поняття «гендер» і «сексуальна орієнтація». Хоча зазначені поняття затверджені Стамбульською конвенцією і є загальноприйнятими термінами. «Це законодавство мало б удосконалити механізм протидії такому насильству. […] Замість того, щоб захистити сотні тисяч людей, які щодня страждають від домашнього насильства в Україні, депутати вирішили перетворити обговорення законопроекту на балаган», – розповів координатор Freedom House в Україні Зорян Кісь.

У номінації «Реально Г (ганебний вчинок)» впевнену перемогу здобула сільська рада села Лощинівка за бездіяльність та схвалення антиромських погромів громадою села. «Вражає те, що у 2016 році це могло статися на мирній Одещині», – зазначила Ольга Веснянка з Коаліції з протидії дискримінації. Існує документ «Ромська стратегія» з інтеграції ромського населення, тобто діалог можливий, і обраний місцевою громадою метод вирішення проблем – шляхом самосуду – є неприпустимим.

«Язик мій – ворог мій» – номінація за найбільш дискримінаційне висловлювання. Номіновані були 8 чоловіків – «переміг» народний депутат Антон Геращенко за коментар в одному з видань щодо нардепа Надії Савченко: він публічно порадив їй вийти заміж і займатися дітьми, а не політикою.  «Політики чомусь не слідкують за своїм язиком. […] Жінка має право займатися тим, чим вона хоче», – зауважила ведуча Newsone Уляна Пчолкіна. Вона пообіцяла передати грамоту пану Геращенку особисто.

Цього року заснували спеціальну відзнаку «Дискримінаційна реклама». «Не тільки політики відповідальні за те, що вони кажуть», – зазначила Олена Пашковська, PR-менеджер Кампанії проти дискримінації. Переможцем стала мережа ресторанів «Якіторія», що у своїй рекламній кампанії застосувала сексистські висловлювання і які супроводжувались відповідними фото.

Усі «переможці» отримають дипломи, посібник з недискримінації та символічні подарунки – шори.