Основні порушення на виборах 18 грудня у об’єднаних громадах – кримінал, підкуп і використання адмінресурсу – КВУ

WATCH IN ENGLISH

Вибори в об’єднаних територіальних громадах були «бруднішими», ніж місцеві вибори восени 2015 року. «Якщо порівнювати місцеві вибори 18 грудня із місцевими виборами 2015 року, ми маємо всі підстави говорити про значне погіршення якості виборчого процесу і про серйозні масштаби порушень і фальсифікацій», – заявив Олексій Кошель, генеральний директор ВГО «Комітет виборців України», під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

За оцінкою КВУ, основні порушення – криміналізація виборчого процесу, підкуп виборців та використання адмінресурсу, також голосування без паспортів і нетверезі люди на виборчих дільницях. При цьому, спостерігалася тенденція до більшої кількості порушень у тих громадах, які володіють більшими ресурсами.
«Криміналізація цих виборів була на надзвичайно серйозному рівні», – підкреслив Олексій Кошель. У Полянській громаді Закарпатської області тиск на одного з кандидатів дійшов до того, що спалили гірськолижний комплекс його родини. Крім того, за два дні до виборів фіксували групи «тітушок». У об’єднаній громаді Немирова Вінницької області відбулася масова бійка між прихильниками одного з кандидатів і групою «агітаторів» із сусіднього регіону. Внаслідок бійки із травмами госпіталізували двох осіб. У Тальному Черкаської області був безпрецедентно високий рівень чорного піару. У Миколаївці Донецької області через ризик надзвичайних ситуацій охорону громадського порядку посилили додатковими підрозділами правоохоронців.

На Закарпатті зафіксували два випадки підкупу виборців – конвертами з грошима і мішками з кукурудзою. «Наскільки нам відомо, вже відкрито кримінальні провадження», – зазначив Олексій Кошель. У Немирівській громаді зафіксували також два факти підкупу, матеріали передали правоохоронцям. Крім того, у 6 регіонах зафіксували факти, які можна розглядати як непрямий підкуп, зокрема, підвезення виборців на дільницю. На Одещині голова однієї із районних державних адміністрацій особисто  агітував за одного із кандидатів і проводив контрагітацію проти його опонента. Ці матеріали публікували у виданні районної держадміністрації.

У цих місцевих виборах брали участь 50 політичих партій. «Це гарний показник, але це також свідчить про те, що в Україні близько 300 «мертвих» партій, які не працюють. Має бути проведена повноцінна виборча і політична реформа, тому що далі буде лавиною зростати недовіра до політичних партій через такі штучні проекти», – зауважив Олексій Кошель. За його словами, з огляду на те, що де-факто коаліція у парламенті працює, вона «здатна досить швидко провести повноцінну виборчу реформу і повноцінні політичні реформи, а також провести ротацію Центральної виборчої комісії». Проте в останньому проекті постанови щодо складу членів ЦВК, поданої Президентом на основі пропозицій парламенту, за словами Олексія Кошеля, більше половини кандидатів не мають досвіду у сфері виборчого права і організації виборчого процесу. Крім того, у списку відсутні представники трьох фракцій парламенту.

«Ми закликаємо Верховну Раду України, фракції парламенту, звернутися до Президента, щоб він відкликав свій проект постанови, парламентські фракції подали свої оновлені пропозиції щодо складу ЦВК і Президент вніс до парламенту 12 проектів постанов. […] Якщо парламент зробить цей крок, ми теоретично за дуже короткий проміжок часу, навіть за кілька тижнів, побачимо оновлений склад ЦВК, який відповідатиме тим вимогам, які сьогодні стоять перед Центральною виборчою комісією»,  – завив генеральний директор «Комітету виборців України».