Понад 450 працівників ДАІ, усе їхнє керівництво, а також 140 суддів залучили до переслідувань учасників «Автомайдану» – адвокат руху «Автомайдан»

«Слідство встановило, що у цілому до переслідувань учасників «Автомайдану» залучили понад 450 працівників ДАІ, усе їхнє керівництво, а також 140 суддів», – повідомив під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі адвокат руху «Автомайдан» Роман Маселко. Він нагадав, що рівно 3 роки тому відбулася наймасштабніша акція протесту «Автомайдану» – поїздка до Межигір’я. У цій акції брали участь близько тисячі авто. Пізніше проти учасників розпочались  масові репресії, відкриття судових проваджень за відсутності складу злочину по сфальшованих справах. В основному – це було штрафування та позбавлення прав на кермування авто строком від 3 місяців. Щодо учасників акції виписали понад 600 рапортів про те, що вони начебто не виконали вимоги інспекторів ДАІ. «У підсумку були складені протоколи, які направлялися у суди», – нагадав він обставини переслідувань.

«Станом на сьогодні є лише 1 вирок щодо працівника ДАІ, а також керівництва обласного ДАІ, який був винесений Дніпропетровським судом, який встановив факт фальсифікації і засудив, правда, умовно, цих двох осіб», – розповів Роман Маселко. Наразі у судах розглядають понад 48  справ щодо 58 осіб. Але вже третій рік по ним немає жодного руху. Підтвердженням цьому є те, що сьогодні у Печерському суді міста Києва відбудеться перше засідання у справі судді Таранухи, який склав понад 25 рапортів щодо учасників автопробігу. Тобто 2 роки ця справа залишалася без розгляду. «Більше того, вже є 5 виправдувальних вироків щодо працівників ДАІ, а деякі з них навіть пройшли стадію касації. […] До сих пір немає жодного сприяння від органів внутрішніх справ», – констатував адвокат. Навіть є факти знищення документів та відеоматеріалів.

За словами Романа Маселко, є і позитивні результати – наразі до суду передана велика справа по «Автомайдану» щодо 19 працівників ДАІ. «На 23 січня 2017 року призначили перше засідання», – повідомив він. Тому є шанс дійти до безпосередніх організаторів переслідувань та фальшування справ та притягнути їх до відповідальності. «Оскільки строки притягнення до відповідальності за ст. 366 –  фальсифікація документів, вже закінчилася сьогодні-завтра (3 роки з моменту вчинення злочину), переважна більшість працівників ДАІ уникне реальної відповідальності», – констатував адвокат і додав, що наразі лише щодо 7 суддів є реальні кримінальні справи.

Андрій Горбаль, виконавчий директор Українського центру суспільних даних, розповів, що вони створили ресурс, який заснований на порівнянні даних з Єдиного державного реєстру судових рішень за два роки. Усі матеріали є у вільному доступі за посиланням: socialdata.org.ua/automaidan-dataviz. Наочно графік демонструє сплеск рішень за ст. 122-2 саме у період переслідувань автомайданівців. «Формально розподіл санкцій, навіть при  збільшеній кількості справ за такими ж ознаками, не мав би так сильно відрізнятися від усталеної судової практики», – резюмував Андрій Горбаль.