Створення Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти є євроінтеграцією України в освітньому просторі – член агентства

«Створення Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти є, фактично, євроінтеграцією України в освітньому просторі», – зазначив під час брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі член Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти Микита Андрєєв. Стратегічні напрямки його діяльності стануть підставою для прийняття положень про акредитацію освітніх програм, спеціалізованих вчених рад, а також долучення України до європейських освітніх інституцій. «4 основних принципи діяльності агентства – професіоналізм, відповідальність, об’єктивність та відкритість та прозорість», – зазначив він.

Законом України «Про вищу освіту» передбачено створення Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти як незалежного постійно діючого колегіального органу, члени якого обираються вищими навчальними закладами, академіями наук, роботодавцями і органами студентського самоврядування строком на 3 роки. Новостворений орган функціонує вже 2 місяці.

Усього структурно Нацагентство налічує 7 комітетів. Серед них – комітет з питань етики, апеляційний, комітет з акредитації освітніх програм, з питань оцінювання якості вищої освіти, з питань міжнародного співробітництва та інші. «Проект стратегічних напрямків вже оприлюднений на сайті Нацагентства. […] Кожна людина може долучитися до написання або внесення змін до проекту», – розповів Микита Андрєєв.

Керівник секретаріату Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти Сергій Храпатий повідомив, що зараз склад агентства повністю сформований, провели 5 з’їздів вищих навчальних закладів за участі наукової спільноти та студентства. Також Сергій Храпатий наголосив, що необхідно перетворити «фабрики з продажу дипломів» на простір підготовки конкурентоспроможних фахівців. «Якщо у розвинених країнах світу це є ганебним явищем, і навіть високопосадовці змушені йти у відставку, то в Україні ці явища, крім обурення наукової спільноти, ніяких практичних речей не викликають», – повідомив він.

З грудня 2016 року Нацагентство активно долучилося до реалізації Проекту «Система забезпечення якості освіти в Україні: розвиток на основі європейських стандартів та рекомендацій» у рамках програми ЕРАЗМУС+. Також досягнута домовленість про початок роботи щодо його вступу до Центрально- та Східноєвропейської мережі Агенцій оцінки якості вищої.

«Успіх національного агентства – це, великою мірою, буде той індикатор, показник, лакмусовий папірець, який покаже нам спроможність суспільства до оновлення, внутрішнього реформування», – зауважила Олена Панич, радник Нацагентства. Освітні заклади мають навчитися адаптуватися до нових умов та вимог сучасної освіти та коригувати навчальні програми самостійно. «Цей демократичний характер національного агентства дозволив забезпечити той момент, що члени агентства, фактично, погодилися, що саме таку місію має нести», – зазначила Олена Панич. Також дуже важливим є залучення іноземних фахівців – як у спеціалізовані вчені ради, так і до наукового керівництва.