Не можна допустити скорочення штату контролюючих екологічних служб – юрисконсульт МБО «Екологія-Право-Людина»

Концепція реформування Державної екологічної інспекції України передбачає скорочення штату контролюючих служб. Це є хибним рішенням, зараз навіть тієї чисельності співробітників недостатньо, аби проводити перевірки. Про це під час брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі повідомила Наталія Куць, юрисконсульт МБО «Екологія-Право-Людина». «Недієвий екологічний контроль не забезпечує ані моніторингу реального стану речей у довкіллі, не попереджає заподіяння шкоди, а лише констатує факт заподіяння шкоди і жодним чином не впливає на забезпечення для громадян України екологічної безпеки», – зазначила Наталія Куць.

Концепцію реформування  інспекції розробили у жовтні 2016 року. Вона передбачає створення нового органу – Державної природоохоронної служби. Документ у теперішньому вигляді, на думку юрисконсульта, не може бути затвердженою, адже унеможливлює здійснення екологічного контролю. Крім скорочення штату, передбачається скасування територіальних управлінь Державної екологічної інспекції по всій Україні. «Замість цього пропонують створити 10 округів, які навряд чи будуть мати змогу оперативно реагувати на порушення», – додала Наталія Куць.

Алла Войціховська, еколог МБО «Екологія-Право-Людина», впевнена, що єдиним правильним шляхом є збільшення чисельності працівників усіх контролюючих служб, а також створення лабораторій на місцях. «Пріоритетом має бути моніторинг як індикатор прийняття рішення про перевірки», – зауважила Алла Войціховська. Провідний юрисконсульт МБО «Екологія-Право-Людина» Софія Шутяк розповіла, що вони підготували звернення до усіх причетних органів влади з вимогою провести належну реформу державного екологічного контролю. Також концепція передбачає контроль малого та середнього бізнесу. «Завданням Державної екологічної інспекції є не контролювати бізнес, не стягувати з них якісь прямі та непрямі штрафи. Завдання Державної екологічної інспекції – сказати кожному з нас про те, у якому стані довкілля ми живемо», – додала Софія Шутяк.