Українські льотчики перевозять вантаж на полярну станцію «Норд» у надскладних умовах – Міноборони

WATCH IN ENGLISH

Льотчики транспортної авіації Повітряних сил ЗСУ беруть участь у спільній українсько-данській операції «Північний сокіл – 2017». Їхнє завдання – перевезення пального на острові Гренландія. Про це під час брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі повідомив полковник Дмитро Гуцуляк, речник Міністерства оборони України. «Вчора з військового майданчика аеропорту Бориспіль до авіаційної бази «Ольборг» Королівських військово-повітряних сил Данії відбув військово-транспортний літак Іл-76МД з групою із 22 українських авіаторів на чолі із заступником начальника авіації Командування Повітряних сил», – розповів він.

Головним завданням українських льотчиків є транспортування 700 тисяч тоyн палива та супутніх вантажів з авіабази ВПС США «Туле» до данської полярної станції «Норд». «Українські пілоти виконуватимуть місію у надзвичайно важких кліматичних умовах Арктики за температури повітря до 50 градусів нижче нуля, швидкості вітру до 15-20 метрів на секунду та відсутності наземних радіотехнічних засобів навігації та запасних аеродромів», – зазначив полковник Гуцуляк. Це вже дев’ятий рік поспіль, коли екіпаж Мелітопольської бригади транспортної авіації виконують завдання місії. Операція «Північний сокіл – 2017» триватиме до середини квітня.

Групи цивільно-військового співробітництва у районі проведення АТО продовжують надавати допомогу місцевим мешканцям та забезпечувати доставку гуманітарних вантажів. Офіцери CIMIC «Волноваха» доставили до дошкільного навчального закладу у населеному пункті Донське та загальноосвітньої школи у Дмитрівці на Донеччині солодощі, розвиваючі іграшки, книги та канцтовари від благодійників зі Львівщини. А офіцери CIMIC «Донецьк»» охороняли ремонтні бригади, які відновлювали лінії електропостачання до населених пунктів Отрадівка та Миколаївка-2 у зоні АТО. «У супроводі офіцерів CIMIC військові сапери перевірили територію на наявність вибухонебезпечних предметів та знешкодили 152-міліметровий артилерійський снаряд, який заважав роботам. Бригада районних енергомереж міста Бахмута доставила необхідне для ремонту обладнання, розчистила смугу та відновила електроопору», – розповів полковник Гуцуляк. На даний час електропостачання до населених пунктів Отрадівка та Миколаївка-2 відновили.