Заходи у рамках «Ландшафтної весни-2017» вперше відбудуться під відкритим небом і на території Національного ботанічного саду – Ольга Камолікова

Заходи у рамках всеукраїнської акції «Ландшафтна весна-2017» відбудуться з 28 квітня по 2 травня на території Національного ботанічного саду імені М.М. Гришка. «Подія відбудеться вперше під відкритим небом і вперше на території Національного ботанічного саду. Уперше тут збереться близько 30 команд, які будуть змагатися між собою. Деякі – у створенні ландшафтних інсталяцій, деякі – у створені арт-композицій, інші – у створенні міні-садів. […] Крім цього, для тих, хто захоплений садово-ландшафтною темою, на території ботанічного саду на відкритих просторах у воркшоп-зонах проходитимуть лекції, майстер-класи, семінари на тему ландшафтного дизайну», – розповіла під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі Ольга Камолікова, головний редактор журналу «Ландшафт і архітектура», представник організатора, ідейний натхненник конкурсу «Японські мотиви у ботсаду», що відбудеться у рамках «Ландшафтної весни-2017». У конкурсі братимуть участь художники, архітектори, ландшафтні дизайнери, флористи. Робота одного з переможця буде втілена у Одеському ботанічному саду.

Директор Національного ботанічного саду ім. Гришка Наталія Заіменко зазначила: «Цей проект порушує закон біфуркації, який зараз існує у світі розпорошення ідеї. Ви поєднуєте все, і це величезне надбання для України і для ландшафтної архітектури». Микола Шумик, заступник директора з ландшафтного будівництва Національного ботанічного саду імені М.М. Гришка Національної академії наук України, кандидат біологічних наук, старший науковий співробітник, розповів, що брав участь в оцінці проектів. «Сьогодні ми говоримо про створення садів світу на нашій території. Ваш конкурс вписується у систему наших східних садів», – зауважив він.

У рамках заходів буде велика дитяча програма. «Уперше проведуть конкурс, де діти матимуть змогу продемонструвати свої ландшафтні навички. Він називається «Казкове опудало». Діти будуть змагатися у вмінні створити найвеселіший елемент ландшафтного дизайну – опудало», – анонсувала події ландшафтний дизайн, автор програми «Ландшафтні ігри», ідейний натхненник та організатор конкурсу «Казкове опудало» Мая Давидова. Попередні ескізи робіт приймаються до 15 квітня. Також пройде конкурс дитячих малюнків.

«Таких конкурсів в Україні ще не було. «Діалог з природою» – це конкурс ленд-арту та арт-об’єктів. […] Ми долучаємо різних людей – у нас і ландшафтні дизайнери, і художники, і флористи. […] Робимо роботи з різних матеріалів, переважно, це природні матеріали. Роботи повинні вписуватися у контекст природи, парків», – розповіла Галина Дюговська, член Спілки дизайнерів України, член Спілки художників України, дизайнер, співорганізатор та куратор конкурсів «Діалог з природою» та «Міні-сади». Учасники мають можливість експериментувати та втілювати сміливі ідеї у життя. Перший з України учасник конкурсу шоу садів у Лондоні «Челсі-2016», член журі конкурсу Вікторія Чичинадзе переконана, що Україна має великий потенціал у цій сфері та повинна переймати світовий досвід.