Кривдники тварин мають нести відповідальність відповідно до міжнародних зобов’язань, які Україна на себе взяла – зоозахисники

Кривдники тварин мають нести відповідальність відповідно до міжнародних зобов’язань, які Україна на себе взяла. Це, перш за все, Європейська конвенція про захист домашніх тварин. Україна ратифікувала її у 2013 році. Про це під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі повідомила засновник благодійної організації «Благодійний фонд «Маленькі серця» Юлія Петренко. «Якщо це захист домашніх тварин, у нас абсолютно немає законодавчої бази для того, щоб люди, які поводяться з ними жорстоко, могли нести гідне покарання», – зауважила вона. Основні категорії тварин, які потребують захисту – домашні тварини, сільськогосподарські (гуманне утримання та забій), безпритульні та тварини у цирках.

Данило Юрченко, помічник народного депутата України Андрія Немировського, повідомив, що законопроект № 5119-1 щодо гуманного ставлення до тварин Верховна Рада України прийняла у першому читанні. Законопроект передбачає посилення відповідальності за жорстоке поводження з тваринами: адміністративної та, у випадку вбивства тварини – кримінальної. «Докорінно змінить міру відповідальності за спричинення страждань та нанесення шкоди тваринам – як домашнім, так і безхатнім. Нам необхідний реально працюючий механізм притягнення до кримінальної відповідальності шкуродерів та дог-хантерів», – зазначив Данило Юрченко. Зараз, як правило, кривдники тварин уникають будь-якої відповідальності.

У Києві діє цільова комплексна програма щодо контролю утримання домашніх тварин та регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами. Нещодавно створена Київська державна лікарня ветеринарної медицини виконує функції біостерилізації, утримання тварин у притулках та розробки системи їхньої ідентифікації. «Спеціалістами ветеринарної медицини цього підприємства було проведено більше 36 тисяч стерилізацій безпритульних тварин та тварин соціально незахищених верств населення», – розповів Андрій Фіщук, директор департаменту міського благоустрою та збереження природного середовища Київської міської державної адміністрації. З державного бюджету виділили близько мільйона гривень на ці заходи та утримання приватних притулків.

На захист прав тварин відбудеться міжнародний марш. Він пройде одночасно у трьох європейських столицях – Києві, Римі та Варшаві 22 квітня. «Це подія, яка дуже потрібна як і для зоозахисників, так і для суспільства», – наголосила Янина Ренк, президент громадської організації «Спілка захисту тварин «За життя». Основна його мета – інформування про те, що відбувається у цій сфері та пропагування гуманного ставлення до тварин. Подія у Києві стартує у парку імені Тараса Шевченка о 13-00. Кінцевою точкою маршу буде Маріїнський парк. Там відбудеться телеміст з двома іншими містами-учасника, благодійний ярмарок. Поліна Баліцер, перший заступник директора Комунального підприємства «Київська державна лікарня ветеринарної медицини», закликала підтримати тих, хто не може сказати про свої проблеми.