За місяць десятки суден пройдуть шлях від Києва до Одеси і назад – організатори регати «40 років Кубку Великого Дніпра»

Ювілейна Всеукраїнська вітрильно-спортивна благодійна регата серед крейсерсько-перегонових яхт «40 років Кубку Великого Дніпра» відбудеться не зважаючи ні на що. Про це під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі повідомили організатори цьогорічних заходів.

Олег Панчук, голова правління Київського міського крейсерського яхт-клубу, командор вітрильного крейсерсько-перегонового союзу України, розповів, що Перший Кубок Великого Дніпра, який вперше відбувся 1977 року, цього року відзначає своє 40-річчя. «На сьогоднішній день це дуже важлива спортивна подія, яка об’єднує всю Україну, що є дуже важливим», – наголосив він.

Стартує регата у Києві 28 червня і піде до Одеси у складі декількох десятків суден. Триватиме близько місяця. За цей час доєднаються вітрильники у Черкасах, Кременчуці, Дніпродзержинську, Дніпрі, Запоріжжі, Нікополі, Новій Каховці,  Херсоні.

Організатори стикнулися із суттєвими перешкодами, зокрема, пов’язаними із проходженням шлюзів Дніпровським каскадом. Від Києва до Одеси – маршрут регати – їх налічується 5. Юлій Бородянський, представник вітрильного крейсерсько-перегонового союзу України, зазначив: «До 1999 року малі судна, човни і, зокрема, спортивні судна, проходили шлюзи безкоштовно, тому ми з успіхом за участі яхтсменів, проводили Кубки Дніпра від Києва до Одеси». Але з 2005-2016 років за проходження шлюзів, у тому числі, і з малих суден почали вимагати платню. Згідно з новим варіантом постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження розмірів плати за проходження суден шлюзами Дніпровського каскаду», подолання 5 шлюзів для однієї яхти у один бік коштуватиме близько 9 тисяч гривень. На розгляд Кабінету Міністрів України були представлені пропозиції-додаток до постанови, щоб усі малі судна мали можливість проходити шлюзи сумісно з великими. Адже при цьому додаткових технічних та матеріальних витрат немає.

Сергій Тріскач, голова ГО «Українська асоціація інвалідів АТО», розповів: «Сьогодні ми поставили собі задачу, щоб ветерани АТО взяли участь у цій регаті. На жаль, ми на сьогодні не маємо підтримки з боку держави для здійснення цієї регати. […] Лише від однієї державної структури отримали підтримку – від Державної служби України у справах ветеранів війни [та учасників АТО в м.Києві], яка підтримала нашу ініціативу». Виступили зі зверненням про сприяння до ДП «Укрводшлях», яке лишилося без відповіді. Завідувач сектору Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників АТО в м. Києві, додав, що участь у регаті ветеранів АТО є дуже важливою складовою їхньої психологічної реабілітації.