Profrights.org зафіксував 438 правопорушень в українських ВНЗ – координатор проекту

Протягом двох років ресурс Profrights.org збирає та публікує інформацію про порушення прав студентів та викладачів у ВНЗ по всій території України. «Стало цікаво, а чи зможемо ми убезпечити на етапі вступу абітурієнтів від того, щоб вони не потрапляли туди, де їхні права будуть порушувати», – зазначив координатор проекту, керівник відділу освіти аналітичного центру CEDOS Єгор Стадний під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Всі правопорушення поділили на дві категорії – здирництво та недбальство. Здирництво – усе те, що має зловмисний характер: хабарі на вступі у магістратуру та аспірантуру, хабарі на сесіях, під час поселення у гуртожиток, примусові відпустки за свій рахунок для викладачів тощо. «Недбальство – це коли університет чинить порушення не з власного інтересу, а тому що у них бракує персоналу, ресурсів, коштів. Наприклад, поганий доступ до інформації на сайті університету, недбальства, пов’язані з конкурсом на викладацькі посади», – підкреслив пан Стадний.

«Ми б хотіли, щоб на старті вступної кампанії кожен абітурієнт або батько чи мати абітурієнта зайшли на цей ресурс і поцікавилися, чи часом вони не розглядали серед варіантів, вступати в університет, в який, чесно кажучи, не варто вступати і якого треба остерігатися. Тому що там, швидше за все, ви зіткнетеся зі здирництвом у різних проявах або з різноманітним недбальством», – наголосив Єгор Стадний.