Більшість тих людей, які увійшли до госпітальної ради, далекі від розуміння, як рада має функціонувати – член Громадської ради при МОЗ України

Госпітальний округ – це дискусійний майданчик, де створюються окремі рекомендації, пропозиції та поради стосовно розвитку округу. Процесом керує Госпітальна рада. Згідно з Положенням про госпітальний округ, членами Госпітальної ради є представники, які делеговані для роботи рішенням відповідних місцевих громад. Відповідно до цього положення членом госпітальної ради може стати будь-хто: людина без жодної освіти, без медичної освіти або студент. Цим дуже користуються органи місцевої влади. «Членами Госпітальної ради стають представники виконавчої влади – голови райдержадміністрацій, начальники управлінь охорони здоров’я. Це власне ті люди, яким має радити Госпітальна рада», – зауважив  член Громадської ради при Міністерстві охорони здоров’я України Юрій Поліщук під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Госпітальна рада уповноважена розподіляти функції між закладами охорони здоров’я. Жодна лікарня не повинна бути закрита: вона повинна бути реорганізована. Серед інших функцій Ради – аналіз маршрутів до центру надання допомоги та оцінка інвестиційних потреб округу: представники Госпітальної ради мають оцінити, якого транспорту не вистачає або які дороги треба ремонтувати. Бюджет наповнюється за рахунок місцевих коштів, надходжень зі Світового банку тощо. «Ситуація, коли в Госпітальну раду буде входити половина чиновників і керівників, декілька їхніх підлеглих і жодного представника громадськості виллється у те, що це буде закритий клуб, де будуть вирішувати, як правильно розподілити ресурси», – наголосив пан Поліщук.

Госпітальний округ – територія, на якій знаходяться лікувальні заклади, в центрі округи – лікарня інтенсивного лікування. Основна мета таких округів – забезпечення інтенсивного лікування та допомоги хворим чи постраждалим. «Кожен мешканець госпітального округу має бути впевненим, що впродовж 60-и хвилин він буде доставлений в лікарню інтенсивного лікування», – підкреслив член Громадської ради при МОЗ України.

Юрій Поліщук підкреслив, що госпітальна реформа покликана наблизити медичну допомогу до кожного мешканця України.

Презентація з детальною інформацією щодо формування Госпітальних округів та рад: https://www.slideshare.net/UkraineCrisisMediaCenter/ss-77946947