Зростання цін на автогаз – прояв систематичного наступу СБУ на бізнес – активісти

Зростання цін на автогаз – це наслідок низки корупційних схем Служби безпеки України та російського вищого політичного керівництва. Про це заявив Сергій Лещенко, народний депутат України, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Сергій Лещенко зазначив, що тиск на ринок автогазу розпочався у лютому 2017 року, коли СБУ надіслало листа Міністерству економічного розвитку і торгівлі України з вимогою накласти санкції на одного з трейдерів  зрідженого газу. «Таких трейдерів було 16. Це призвело до того, що на три з половиною місяці призупинився весь цей бізнес», – пояснив він. Пан Лещенко зазначив, що СБУ робила спроби наступу на ринок автогазу і раніше. Починаючи з листопада 2016 і до березня 2017 Служба безпеки України неодноразово блокувала поставки скрапленого газу. У грудні 2016 року СБУ надіслала доручення  керівнику енергетичної митниці зупинити розмитнення скрапленого газу, посилаючись на наявність у ньому отруйних, або сильнодіючих речовин. «Це був системний наступ з боку спецслужби, який закінчився тим, що на трейдерів були накладені санкції з боку МЕРТ. І це призвело до того, що ринок почав перерозподілятись в інтересах одного гравця  – компанії […]Proton Energy»,  – розповів пан Лещенко.

Реформа Служби безпеки України є однією з вимог Європейського Союзу, НАТО та міжнародних партнерів, зазначила Дарина Каленюк, виконавчий директор ГО «Центр протидії корупції».  Максим Черкасенко, член правління партії «Демократичний Альянс»підкреслив, що Кабінет Міністрів України повинен терміново розробити план заходів з метою диверсифікації джерел постачання зрідженого газу і зменшення частки російського газу на ринку України.