Варто назвати іменем Бориса Нємцова вулицю чи сквер у Києві, у пам’ять про його підтримку української демократії – українські та російські друзі Нємцова

У день народження російського опозиціонера Бориса Нємцова, вбитого два роки тому у Москві, українські та російські діячі під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі нагадали про його роль у демократичних процесах у Росії і в Україні та закликали у подяку за це назвати іменем Бориса Нємцова одну з київських вулиць чи скверів.

«Україна пам’ятає, що Борис підтримував Помаранчеву революцію, український народ і його право на демократичну владу, він надзвичайно активно підтримував Євромайдан. Після цього саме Борис став ініціатором розслідування і звіту «Путін.Війна», оприлюдненого у Раді Європи. Саме в процесі підготовки цього звіту його було вбито», – нагадала Світлана Заліщук, народний депутат України (фракція «Блок Петра Порошенка»).

Офіційну причину вбивства опозиціонера і досі не оприлюднили. «Хоча засуджені виконавці цього злочину, на жаль, не встановлені замовники. Але всі ми пам’ятаємо, що це було саме тоді, коли Борис вів активну кампанію щодо доказу російському суспільству участі російських регулярний військ на території України», –  підкреслив Остап Семерак, міністр екології та природних ресурсів України.

«Борис Нємцов був представником тієї практично фантастичної генерації людей, які вміють бути хорошими політиками і дуже хорошими людьми. І таким людям точно треба залишати пам’ять у вигляді вулиць, скверів. Тому я вважаю, що вулицю в Києві його ім’ям точно потрібно назвати», – зазначив Євген Кісельов, журналіст «Прямого каналу». «Для нас, українських росіян, дуже важливо, що ініціатором подібної події в першу чергу є українське суспільство. Я дуже сподіваюсь, що в Києві знайдеться місце для скверу Борису Нємцову», – додав Григорій Фролов, директор Дому вільної Росії (Київ).

На думку Наталії Заболотної, директора «Фонду гуманітарного розвитку України», лідерки руху «SOSМайбутнє», це має бути прогресивний, наповнений сенсами, концептуальний сквер демократії. «Я, як представник Фонду гуманітарного розвитку України, ініціюю конкурс на ескіз, проект такого скверу. Пропонуйте місця, де його можна розташувати», – зазначила вона. Можливі локації для скверу уже вдалося знайти. «Зараз кілька локацій у Печерському районі Києва є можливими для того, щоб відкрити сквер Нємцова, вулицю Нємцова. Я думаю, «Фонд гуманітарного розвитку України» є добрим майданчиком, навколо якого ми могли б об’єднатись Київською громадою для того, щоб запропонувати Київській міській владі ту локацію, яку ми оберемо», – зазначила Катерина Смаглій, директор Київського офісу Інституту Кеннана.

Сергій Лещенко, народний депутат України, запропонував також подумати про вшанування у публічному просторі Києва пам’яті журналіста Павла Шеремета.  «Те, що Україна відіграла таку драматичну роль не тільки у житті Нємцова, але і його близького товариша Павла Шеремета, – це теж факти. Тому, крім Нємцова, повинна бути увіковічена і пам’ять Павла Шеремета, оскільки він трагічно загинув на вулицях саме України», – зазначив він.