Зараз найоптимальніший час для вакцинації від грипу, проте вакцини досі очікують дозволу на реалізацію – ГО «Батьки за вакцинацію»

Вересень і жовтень – найкращий час для вакцинації проти грипу, але вакцини досі недоступні у лікарнях, оскільки очікують висновку Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (Держлікслужби). Міністерство охорони здоров’я та Державний експертний Центр провели перереєстрацію чотирьох вакцин від грипу ще влітку (по одній – на початку вересня). Але з того часу дозвіл на використання отримала лише одна вакцина, південнокорейська, причому зовсім недавно і в дуже маленькій кількості. Зволікання Держлікслужби із висновком щодо вакцин виглядають необґрунтованими. Про це заявив Тимофій Бадіков, голова правління ГО «Батьки за вакцинацію», член партії «Демократичний Альянс», під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Точної інформації, коли саме вакцини пройдуть перевірки і коли можна буде зробити щеплення від грипу, немає. Як свідчить відповідь Держлікслужби на запит ГО «Батьки за вакцинацію», щодо двох із чотирьох вакцин контроль якості почали лише після листа від «Батьків за вакцинацію». За словами Тимофія Бадікова, без громадського тиску отримання дозволу може затягнутися навіть до грудня, коли епідемія грипу буде вже у розпалі. Тому наступного тижня, 17 жовтня о 9-й ранку, активісти планують мітинг під стінами Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками, щоб пришвидшити процес реєстрування вакцини.

«Щороку ми говоримо, що найоптимальнішим періодом для вакцинації від грипу, щоб сформувався імунітет і ви були надійно захищені, є вересень або жовтень», – наголосив Федір Лапій, доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології Національної медичної академії післядипломної освіти імені П. Л. Шупика, член Правління ГО «Батьки за вакцинацію». Вакцинуватися бажано всім,  особливо людям, які у «групах ризику» і тим, кому у зв’язку зі сферою діяльності найбільш небажано  захворіти – самим медичним працівникам, військовим, учителям, пожежникам. Федір Лапій підкреслив, що це не лише питання працездатності – ускладнення від грипу можуть викликати більш серйозні проблеми зі здоров’ям. За його словами, реальна статистика смертності від грипу – в рази більша за офіційну, тому що причини смерті не завжди пов’язують з ускладненнями після грипу. «Коли ви хворієте на грип або людина з хронічною хворобою, людина старшого віку хворіє на грип, ризик розвитку інфаркту міокарда зростає в п’ять разів», – наголосив він. Федір Лапій зазначив, що вакцинуватися є сенс і тим людям, які вже перехворіли грипом у поточному сезоні – це збільшує шанси не захворіти під час наступного сезону.