Чи є доцільність декриміналізації марихуани в Україні?

28 жовтня у Києві відбудеться «Марш свободи» за декриміналізацію канабісу (марихуани). Головна вимога учасників – лібералізація законодавства щодо вживання речовини. Під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі активісти обговорили доцільність декриміналізації марихуани в Україні: які ефекти це може мати для суспільства, економіки, науки.

В Україні зберігання більше 5 грамів речовини є незаконним. Як наслідок науковці, діячі культури та представники бізнес-середовища не можуть використовувати рослину за прикладом країн Європи та США. «В Україні немає розмов щодо канабісу, люди бояться спілкуватись щодо канабісу у будь-якому вигляді: промисловий канабіс, канабіс у медичних цілях – це все заборонена тема. І на жаль, це пережитки радянської епохи. З тими самими проблемами стикаються і вчені на теперішній час: вони навіть не мають можливовсті вивчати властивості канабісу. У той час як увесь світ уже використовує канабіс у якості  зареєстрованих і запатентованих медичних препаратів, Україна продовжує рахувати, що канабіс – це заборонена речовина для обігу у будь-якому вигляді»,- підкреслив Геннадій Шабас, адвокат, засновник «United Experience».

«Реальної декриміналізації, послідовної, як очікувалось, немає. І ця ситуація сприяє корупції, яка розростається у новій поліції. Я одну за одною чую історії про те, як людей незаконно обшуковують, знаходять у них якісь речовини, у тому числі канабіс, на місці вимагають гроші, і ці питання вже вирішують доволі легко, за значно менші гроші ніж це було раніше, і тим не менш це корупція, яка може зростати. Щоб цього не було, ми вимагаємо послідовної декриміналізації», – розповів Назарій Совсун, культуролог, автор дослідження “Між рейвом та війною”.

Лібералізація законодавства дозволить науковцям проводити досліди та збирати наукові факти у підтвердження доцільності вживання речовини у медичних цілях. Попри заборону вживання, канабіс часто використовують з метою самолікування, зазначив Назарій Совсун. Історії таких людей представили у проекті «Наркополітика».  «Дуже важливі речовини, які знаходяться в коноплі можуть допомогти до 2 мільйонів людей в Україні, які потребують цієї рослини. Зараз визнано, що канабіноїди мають позитивний вплив на всі неврологічні хвороби. Тільки людей, які страждають на епілепсію в Україні 400 тисяч людей: 40% цих людей не мають ліків, якими можна припинити напад. Але 70-80% з них можуть лікуватись канабіноїдами: в Україні це 120 тисяч людей, з них – 50-60 тисяч дітей. Деякі діти мають 100-300 приступів не день», – розповів Дмитро Ісаєв, кандидат біологічних наук, провідний науковий співробітник Інституту фізіології ім. О.О. Богомольця.  «Для декриміналізації марихуани Міністерству охорони здоров’я достатньо прийняти зміни до Указу, щоб поріг криміналізації був не 5 гр, як це є сьогодні, а як у Європейських країнах – від 15 до 30 грам», – зазначив Назарій Совсун.

Мiшель Терещенко, мер Глухова, зазначив, що рослина має великий економічний потенціал: у місті речовину використовують для опалення, функціонує завод з переробки коноплі на потреби промисловості та текстилю, а також фірма, яка виробляє з рослини продукти харчування. У планах також відкрити центр терапії, де речовину будуть використовувати у медичних цілях.

Олексiй Биков, архiтектор, у своєму проекті «Kyiv Legalize» показав рослини як ресурс, який можна використовувати на користь міста. «Мені здається на цьому можна заробляти чималі кошти. Світовий досвід показує, як гроші від продажу ідуть на розвиток шкіл, будинків для людей похилого віку та на безліч інших функцій. У моєму конкретному проекті  показано, як кошти вкладаються в інфраструктуру, розвиток громадського транспорту», – пояснив він.