У Києві презентували посібник з військового лідерства для підрозділів Морської піхоти

У Києві презентували посібник з військового лідерства для підрозділів Морської піхоти «Вести! Боротися! Перемагати!». Посібник розповідає про місію та основні цінності Морської піхоти України. «Військові у різних країнах світу є зразками лідерства. Наші Збройні cили також можуть мати такий самий внутрішній рівень розуміння того, що таке лідерство. Кожен військовослужбовець, починаючи від наймолодшого і до найстаршого, може бути прикладом лідера, який може вести за собою», – зазначив радник Начальника Генерального штабу – Головнокомандувача Збройних сил України Руслан Кавацюк під час презентації посібника в Українському кризовому медіа-центрі.

Посібник видано за підтримки Генерального штабу ЗСУ, Українського кризового медіа-центру, Посольства США в Україні та ГО «Дух Америки». Загальний наклад – 6050 примірників.

Посібник висвітлює не тільки тему місії морської піхоти України, але й проблеми формування особистості воїна, захисника та побратима. Останній розділ посібника – клятва морського піхотинця. «Це не просто гасла, не просто слова. Ми подбали про те, аби за кожним і них була ціла філософія, яка б опиралася і на наш особистий досвід, досвід Морської піхоти України, і також на певні світові тренди та тенденції», – розповів отець Андрій Зелінський, військовий капелан 36-ї Окремої бригади морської піхоти Військово-морських сил ЗСУ. Також публікація має кілька додатків – гімн Морської Піхоти України, текст для поминання полеглих та кілька військових гасел. «Цей збірник був народжений «знизу». Він створений [у розмовах з військовими] від солдата до полковника, командира бригади. Брали участь командири батальйонів, рот, взводів, старшини, матроси», – розповів перший заступник начальника Головного управління морально-психологічного забезпечення Збройних сил України полковник Олег Бойко.

У посібнику надруковано також декілька фотографій Морської піхоти України. «Ми відібрали декілька фотографій, які, на нашу думку, передають ціннісно, хто такий морпіх. Я хотів би подякувати тим фотографам, які надали ці фотографії», – зазначив радник міністра оборони України Олексій Макухін.

 «Це такий посібник, щоб усю мудрість цілого воїнського етосу можна було помістити у кишеньку та носити біля серця. Разом з тим, мова, якою він написаний, – це мова, яка мотивує. Це не академічний дискурс, не «джерело інформації», це – джерело натхнення та інтерпретації особистості військовослужбовця та його обов’язку», – підсумував отець Андрій Зелінський.