Більшість корупційних схем, які ліквідували завдяки міжнародним закупівлям ліків, перемістилися у регіони – аналітичний звіт «Прозорі/неПрозоррі закупівлі»

WATCH IN ENGLISH

Передача закупівлі ліків Міністерством охорони здоров’я міжнародним організаціям у 2016 році допомога досягнути економії у 52% по програмі дорослої онкології, та 27% по програмі дитячої онкології  –  у порівнянні з 2014 роком.  Такі дані наведені в аналітичному звіті «Прозорі/неПрозоррі закупівлі» за результатами закупівель ліків для онкохворих міжнародними організаціями та місцевими лікарнями у 2016 році, який презентували під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Цього року безпосередньо у виробників закупили у 10 разів більше ліків, у порівнянні з 2014 роком. Це допомогло суттєво знизити закупівельні ціни. 93% препаратів для лікування дорослої онкології та 78% препаратів для лікування дитячої онкології купили дешевше, ніж  їх закуповувало Міністерство охорони здоров’я у 2014 році, розповіла Олександра Устінова, член правління «Центру протидії корупції». На зекономлені кошти вдалось додатково закупити 31 препарат по програмі дитячої онкології, які раніше не закуповувалися державою.

Однак регіональному рівні зафіксували значне завищення цін, порівняно з міжнародними закупівлями. Тут і досі більшість закупівель відбувається через дистриб’юторів. «На жаль, ми мусимо констатувати, що більшість схем, які раніше працювали на державних закупівлях ліків і були ліквідовані через міжнародні закупівлі – перемістилися в регіони. 394% склала різниця в цінах Закарпатського онкодиспансеру та міжнародної організації ПРООН за один і той самий препарат [«Бікалутамід», виробництва компанії «Віста»]. 394% різниці в ціні – це ті «відкати», які і далі осідають в кишенях дистриб’юторів, лікарів та голів тендерних комітетів», – наголосила Олександра Устінова.

Серед найрозповсюдженіших схем завищення цін на препарати під час закупівель, експерти ЦПК називають кулуарні домовленості між учасниками ринку, об’єднання різних препаратів в один лот,  прописування технічних завдань під певного виробника чи постачальника, від чого не захищена система «Прозорро», а також – реєстрація завідомо завищених цін на препарати у державному реєстрі.

На даний момент основною проблемою залишається своєчасна поставка ліків, придбаних через міжнародні закупівлі. «Це пов’язано з тим, що міжнародні організації не знають наперед, хто виграє. У 2014 році ми дивувались, коли у нас за тиждень, іноді за місяць постачали препарати, цикл виробництва яких складає до 6 місяців. Зараз ми розуміємо, чому це так: тому що ти фактично домовляєшся наперед із постачальником, він точно знає, що він виграє і може наперед замовити весь обсяг препаратів», –  розповіла Олександра Устінова.

Олександра Устінова зазначила, що у 2016-2017 році правоохоронні, контролюючі органи та політики неодноразово намагались дискредитувати реформу закупівлі ліків шляхом тиску на міжнародні організації та МОЗ. За фактом розкрадання державних коштів чи їх неефективного використання через міжнародні закупівлі порушили кілька кримінальних проваджень. Однак спроби тиску не були успішними. «Ми довго намагалися зрозуміти, чому спрацювали міжнародні закупівлі. І в першу чергу, ця реформа вдалася, тому що практично всі процедури були виведені з-під дії українського законодавства. Якщо раніше хтось інший намагався зайти на торги, до нього тут же приходили обшуки, відбувались дзвінки,  або в кращому випадку, закупівля просто блокувалась через Антимонопольній комітет», –  пояснила Олександра Устінова.

«Я звертаюсь до народних депутатів та інших гравців приватного сектору, які роблять все можливе, щоб реформу вбити: ми будемо далі захищати цю реформу. Вона показала свою ефективність. Коли нам говорять: давайте будемо робити, щоб все було по українській «нормативці» –  ні, треба, щоб були ефективні якісні ліки за максимально можливою низькою ціною. Все інше – популізм», – додав Віталій Шабунін, голова правління «Центру протидії корупції».