4 місяці, 60 зустрічей, 23 області та понад 3500 учасників: підсумки другого Всеукраїнського туру «ЗміниТИ»

WATCH IN ENGLISH

Завершився другий Всеукраїнський тур «ЗміниТИ», який був присвячений впровадженню медичної та освітньої реформи, а також залученню громадян до розробки публічної політики держави. Тур тривав 4 місяці, з вересня по грудень. За цей час представники Міністерства охорони здоров’я, Міністерства освіта та науки України, експерти ГО «Центр UA», аналітичного центру CEDOS та Реанімаційного Пакету Реформ провели 60 зустрічей у 22 областях та Києві. Вони зустрілися з понад 3500 учасниками – лікарями, представниками органів місцевого самоврядування, громадськими активістами та експертами. «Усі публічні консультації були проведені для того, щоб дати міністерствам реальну картинку проблем, «білих плям» нерозуміння реформ і пропозиції щодо майбутніх рішень», – зазначила виконавчий директор ГО «Центр UA» Інна Борзило під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

«Другий тур, який пройшов, був навіть більш цікавий. Ми вислали наших чиновників з міністерства на ці зустрічі. Вони повернулися зміненими людьми. Вони тепер дивляться на їхні накази та розуміють, що ті слова, які написані, віддзеркалюються у життя людей в регіонах. Вони тепер розуміють, що це впливає на життя кожного українця. Це насправді змінило у наших співробітників бачення та важливість їхньої роботи», – розповіла в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун. Медична частина другого Всеукраїнського туру була присвячена реформі спеціалізованої та високоспеціалізованої медичної допомоги. Серед основних проблем, які вбачають лікарі у впровадженні медреформи, – повторне ліцензування, незрозумілі принципи обрахунку вартості послуг, застаріла матеріально-технічна база тощо.

Учасники зустрічей з експертами озвучили також власні пропозиції, як можна покращити медичну реформу: пролунали пропозиції щодо запровадження співоплати послуг, розробки типових документів або рекомендацій для реорганізації медичних закладів. Також активісти запропонували розрахунок вартості послуг, базуючись на медичних протоколах. «Ключове з пропозицій – регіони просять зрозумілої інструкції: «Ви хочете від нас реформи – ми згодні з вашою концепцією, але поясніть, що ми маємо робити». Медики оцінили те, що Міністерство радиться з ними, приймаючи рішення, і вони просять не припиняти цей процес», – зазначив експерт з медичної реформи РПР Олександр Ябчанка.

«Ми повністю підтримуємо ідею покращення комунікації з представниками місцевого рівня системи охорони здоров’я для більш ефективного вироблення політики у медичній сфері. Важливо створити діалог між усіма зацікавленими сторонами. Важливо, щоб голоси представників медичної громадськості були почуті, щоб їхні думки вплинули на процес вироблення політики реформ у всіх сферах, включаючи медичну», – зазначила керівниця групи комунікації, діалогу та налагодження зв’язків Програми «U-LEAD з Європою» Астрід Коль.

Уляна Супрун також нагадала, що з моменту ухвалення парламентом медичної реформи пройшов 61 день, але Президент України досі не підписав його. «Ми не можемо рухатися далі без підпису Президента. Зараз усі підзаконні акти лежать у нас на столі і ми не можемо їх прийняти без закону. Я закликаю Президента, щоб він підписав закон у наступні дні. Ми плануємо 27 грудня «медичний Кабмін», де ми будемо представляти усі підзаконні акти, які мають бути прийняті на рівні Кабміну, – розповіла в.о. міністра охорони здоров’я. – Заохочую Президента підписувати закон. Ми знаємо, що Ви підтримуєте реформу. Ми знаємо, що є другий закон –  про сільську медицину, який також ще не підписаний. Дайте нам шанс, щоб ми попрацювали».

Тур організовано за підтримки уряду Швеції та програми «U-LEAD з Європою». Детальний звіт за підсумками Всеукраїнського туру буде опубліковано найближчим часом та розповсюджено на офіційних сторінках у соціальних мережах учасників.