У справі щодо захоплення приміщення фонду ІЗОЛЯЦІЯ представниками так званої «ДНР» третій рік немає зрушень

Від часу захоплення приміщення фонду ІЗОЛЯЦІЯ у Донецьку представниками так званої «ДНР» минуло уже 3 роки, однак суттєвих зрушень у справі не відбулося – жодному із них не повідомили про підозру. «В цілому складається враження, що Генеральна прокуратура імітує діяльність і не хоче вирішувати проблему з захопленими територіями, потерпілими, і визначитися з тим, кому висувати обвинувачення», – заявила Любов Михайлова, засновниця фонду ІЗОЛЯЦІЯ, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Після захоплення приміщення у червні 2014 року його перетворили на місце підготовки бойовиків, зберігання зброї та боєприпасів та в’язницю. Твори мистецтва, які там знаходились, почали знищувати. «Це все широко відомо, у інтернеті про це чимало інформації, відео. Більше того, ми збираємо інтерв’ю людей, які були там у в’язниці, і у нас є їх покази стосовно того, що там знаходиться», – зазначила Любов Михайлова. «Люди, з якими нам вдалося поговорити, які знаходились там як в’язні, розповідали нам, які проти них застосовувались тортури, як їх примушували розвантажувати боєприпаси і зброю, які туди завозились. Люди бачили, як туди завозились крадені автомобілі, які, скоріш за все, потім переправлялися у Росію. Люди прямо давали свідчення,  хто цим займався, і називали імена. Усі ці заяви були оформлені як покази свідків і додані до матеріалів кримінальних проваджень», – додав Ігор Головань, адвокат, керуючий партнер Адвокатського об’єднання «Головань і партнери».

Попри наявні докази, Генпрокуратура поки що не повідомляла про підозру цим особам. «Станом на 22.11.2017 є документ адресований мені як адвокату,  від Генеральної прокуратури України, з підписом заступника начальника 2-го відділу процесуального керівництва Головної військової прокуратури Генеральної прокуратури України, в якому зазначено: «На причетність до вчинення вказаних кримінальних правопорушень перевіряється ряд осіб. Після того, як будуть зібрані докази, цим особам будуть вручені повідомлення про підозру», – процитував Ігор Головань.

Любов Михайлова додала, що звернення про допомогу до міжнародних організацій в Україні, у тому числі ОБСЄ, також були безрезультатними. Жодної офіційної статистики про те, яка ситуація зі справами щодо захопленням інших юридичних осіб на Донбасі, немає. «Ми звертаємось до Генеральної прокуратури і всіх інституцій, які займаються Донбасом, з тим, що пора зробити доступ до інформації публічним, якщо вона є, а якщо її немає – зібрати її: які підприємства [захоплені], скільки кримінальних справ, як діє Генеральна прокуратура. Мені здається, що на 4-й рік захоплення території настав час отримати публічні дані», – наголосила Любов Михайлова.