Головне досягнення політичного сезону-2017 – політичної дестабілізації вдалося уникнути – експерти

Головні позитивні тенденції політичного сезону-2017 – це продовження соціально-економічного зростання, хоча і повільного, та активізація структурних реформ. Найбільш тривожними тенденціями цього року стали підвищення рівня політичної напруги всередині країни та суперечлива ситуація навколо антикорупційних органів.  Наступного року політичні процеси, скоріше за все, будуть обертатись навколо передвиборчої кампанії. Такі висновки та прогнози на наступний рік представили експерти під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Головний позитивний результат року  – те, що вдалося уникнути політичної дестабілізації, хоча країна була за крок до неї, відзначив Микола Давидюк, директор аналітичного центру «Політика». Основні досягнення – затвердження важливого законодавства щодо реформ освіти, охорони здоров’я, судової системи, поглиблення децентралізації. «Децентралізація, напевно, стала однією з найголовніших реформ, тому що  і влада і гроші передавались на місця. Даний процес був поглиблений в силу проведення низки виборів, які продемонстрували, що влада на місцях готова брати на себе відповідальність», – зазначив Микола Давидюк.

У цьому році країна продовжує показувати певне економічне зростання, хоча його темпи залишаються низькими. Очікуваний приріст валового продукту під кінець року складе від 2% до 3%, зазначив політичний експерт Володимир Цибулько. «У динаміці на наступний рік проглядається результат 3,5% і це вже дуже цікавий результат – це не динаміка відновлення, а претензія на перехід в іншу якість», – додав він.

Попри «законодавчий спам», який сповільнював роботу парламенту, йому вдалося довести свою здатність ефективно приймати закони. У 2017 році Верховній Раді вдалося прийняти 160 законопроектів, зазначив Олексій Кошель, голова Комітету виборців України. Головною проблемо і надалі залишається законодавчий хаос. «Парламент скоріше працює у форматі «протискання» законопроектів, ніж стратегічного планування. Однак, я думаю, у 2018 році певний прогрес [у взаємодії] між урядом і парламентом все-таки буде. Спільний план уряду і парламенту щодо законодавчого забезпечення реформ для реалізації Угоди про асоціацію – це реалістичний проект, який дасть певну стратегію парламенту і черговість проведення реформ», – додав Олексій Кошель.

Ситуацію у сфері боротьби з корупцією експерти називають суперечливою. «Коли ми говоримо про боротьбу з корупцією – з одного боку це активізація роботи НАБУ, початок низки резонансних антикорупційних справ, хоча це призвело до загострення боротьби навколо антикорупційних інститутів та між самим антикорупційними органами. Ми бачимо, що залишається ключова претензія до антикорупціонерів – немає результатів у вигляді судових вироків і покарання корупціонерів з-поміж високопосадовців. На додачу,з’явилися серйозні і, на мій погляд, обґрунтовані претензії до якості роботи НАБУ і НАЗК», – деталізував  Володимир Фесенко, голова Центру прикладних політичних досліджень «Пента».

Серед проблем Олексій Кошель відзначив також кадрову політику. «Коли ми говоримо про кадрову політику, ми насамперед згадуємо про Національний банк, про Національну виборчу комісію. Ми спробували порахувати, яка ж кількість вільних вакансій у центральній владі – ми нарахували 42 портфелі. Дивно, що на початку року кількість вакансій була така ж сама. Протягом року ми не просунулись у вирішенні цієї надзвичайно важливої проблеми. Кількість вакансій є вражаюча і катастрофічна. Очевидно, що у наступному році упереважній більшості кадрових питань ми будемо жити в форматі виконувачів обов’язків», – пояснив він.

У переговорних процесах щодо Донбасу, на думку експертів, ситуація практично не змінилась. «З’явилась нова тема у переговорах – миротворці ООН. У наступному році теми, скоріше за все, зосередяться навколо локальних проблем – припинення вогню, відновлення  роботи СЦКК, розмінування. Чекати кардинальних змін щодо виконання Мінських угод не варто», – зазначив Володимир Фесенко.