[:ua]Роман Кульчинський, головний редактор Texty.org.ua[:]

У Києві – 109 небезпечних пішохідних «зебр» – дослідження Texty.org.ua

У Києві – 109 небезпечних пішохідних «зебр». Такі результати дослідження, здійсненого виданням Тексти.org.ua на основі GPS-даних київських маршруток про швидкість їхнього руху. Найбільш небезпечні пішохідні переходи – на широких дорогах, де транспорт їде зі швидкістю більше 60 км/год, не звертаючи увагу на знаки та нові правила дорожнього руху. Здебільшого у таких місцях немає навіть «лежачого поліцейського», розповів автор проекту Владислав Герасименко під час презентації проекту в Українському кризовому меді-центрі.

 «Ми взяли GPS-дані київських маршруток та відібрали з них тільки ті точки, де маршрутки їдуть швидше за 60 км/год. Якщо маршрутки їдуть більше 60 км/год, то зрозуміло, що звичайний автомобіль може при бажанні їхати і 100 км/год. Потім ми взяли геодані про київські нерегульовані наземні переходи – «зебри», після чого просто сумістили ці дві карті на одній та залишили тільки ті переходи, які розміщені на дорозі зі швидким рухом», – пояснив методологію Владислав Герасименко.

Цю інформацію співставили з даними про останні 10 наїздів на пішоходів у Києві. П’ять з десяти місць, де сталися наїзди, співпали з небезпечними «зебрами», які виокремили Texty.org.ua.

«Зараз київська влада чи поліція не зможе знайти найбільш небезпечні пішохідні переходи – через те, що дані про ДТП, які збираються поліцією, досить обмежені. І якщо ви напишете запит у поліцію для отримання даних про ДТП, замість точних координат, де сталася подія, ви отримаєте або назву вулиці, або просто назву району. Через те, що поліцейські не записують координати, вони навіть самі не можуть зробити такий аналіз. Тому нам доводиться прогнозувати ось ці небезпечні місця», – зазначив Владислав Герасименко.

«Проблема ДТП – це проблема дизайну доріг. Проблема в тому, як зроблені дороги – в інженерних рішеннях побудови доріг. І над цим треба працювати», – наголосив головний редактор Texty.org.ua Роман Кульчинський. Серед основних рекомендацій для підвищення безпеки «зебр» – створити штучні перешкоди, які змусили б водіїв їхати повільніше: шикани, кругові рухи на перехрестях, штучне звуження смуги та лежачі поліцейські.