Сильне суспільне мовлення – найкраще, що може статись з комерційним мовленням – медіаексперти

Налагодження конструктивного діалогу між суспільним та комерційним мовленням є взаємовигідним для обох. «Це найкраще, що може статись з комерційним мовленням. Якщо відбудеться сильне суспільне мовлення,  на ринку з’явиться структура: комерційні мовники чітко розумітимуть чим вони займаються, а суспільні – чим вони займаються», – наголосив  Євген Глібовицький, член Наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України, під час дискусії в Українському кризовому медіа-центрі.

Для того, щоб кожен з гравців медіа-ринку почав виконувати свої функції, важливо забезпечити обох постійним джерелом фінансування. «Найбільша проблема з комерційним телебаченням – це те, що починаючи з кризи 2008-2009 років вся індустрія є збитковою. Для того, щоб індустрія розвивалась, вона має заробляти сама на себе. До того, як комерційне телебачення не стане по справжньому комерційним, не можна від нього нічого вимагати», – зазначив Валерій Варениця, комерційний директор Групи 1+1 Медіа.

Зміцнення позицій суспільного мовлення допоможе комерційним телеканалам стати незалежними гравцями на медіа-ринку та вийти з комерційної кризи. «Комерційні канали в Україні фактично мають бізнес-модель суспільного мовника. З тією різницею, що суспільство, яке вони обслуговують, зведене до кола близького до акціонерів», – зазначив Євген Глібовицький.

Державне фінансування суспільного мовлення на сьогодні є недостатнім та не виконується у повному обсязі. «Я би дуже мріяв, щоб ми фінансувались у тому обсязі, який прописаний у законі. У цьому році – це навіть не половина – 40% від фінансування», – наголосив Андрій Сайчук, генеральний продюсер суспільно-політичного напрямку UA: Суспільне мовлення.

«Суспільні і комерційні мовники мають  доповнювати один одного, тому що сьогодні інформаційні потреби суспільства не задоволені», – зазначила Діана Дуцик, незалежний медіаексперт. Євген Глібовицький додав, що саме суспільне мовлення впливає на те, як комерційні телеканали працюють з інформацією. «Важливою є присутність Суспільного як опції незалежно від того чи його дивляться в даний момент. Тому що весь ринок – це сполучені посудини. Суспільне мовлення впливає на комерційних мовників. Те як Суспільне працює з інформацією впливає на те, яким чином з інформацією працюють комерційні мовники», – додав він.