До завершення кампанії збору коштів на наступні 5 відзнак героїв Небесної Сотні залишилося 20 днів

Залишилося 20 днів до завершення кампанії збору коштів на проекти-відзнаки ще п’яти героїв Небесної Сотні – Сергія Нігояна, Олександра Капіноса, Сергія Кемського, Сергія Байдовського та Юрія Вербицького. На сьогодні зібрали 75 тисяч із запланованих 100 тисяч гривень. Про це розповіла Олена Котляр, член ГО «Родина Героїв «Небесної Сотні», на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Відзнакою героя Небесної Сотні Олександра Капіноса нагороджуватимуть активістів із сіл і малих містечок, які організовують культурні заходи для дітей та молоді – про історію, фольклор, українські народні традиції і звичаї, мотивують до особистісного розвитку і здорового способу життя. Сашко Капінос, родом із села Дунаїв на Тернопільщині, завжди був активним учасником громадського життя на рівні рідного села і країни. Цікавився історією України і національно-визвольного руху, українським фольклором, захоплювався творчістю Тараса Шевченка. Грав на бандурі і гітарі, постійно організовував вечорниці і культурно-просвітницькі заходи.

«Сашко популяризував українські традиції. Він гуртував молодь для того, щоб показати, наскільки глибокі традиції, що передалися нам від дідів-прадідів, показати інший спосіб життя, шляхи єднання. Сашко дуже вболівав за кожного українця. Він дуже хотів, щоб між нами була єдність, і єднав людей своїми справами. Він вірив в те, що кожен сам є творцем свого життя і життя можна змінювати», – розповіла Олена Котляр. У Кременецьких горах вже діє табір національно-патріотичного виховання «Гарт» його імені. Проект цього табору, виписаний до найменших деталей, родичі знайшли у паперах Сашка вже після його загибелі. Також 10 березня, у день народження Сашка, організують невеликий фестиваль на його честь у Музеї Івана Гончара, за підтримки Музею Революції Гідності.

«Ми маємо продовжувати справи таких людей-прометеїв через таланти, які маємо. Це наш обов’язок. Ці люди мають бути з нами завжди. Сашко буде живий, доки ми продовжуємо його справу», – додав Валерій Гладунець, фольклорист, музикант, фронтмен гуртів «ВАРІЙОН», «PoliКарп».

У рамках проекту «Відзнаки героїв» вже втілили три відзнаки – на честь Дмитра Максимова, Богдана Сольчаника і Назарія Войтовича, нагадала Людмила Ничай, координатор проектів ГО «Конгрес активістів культури», менеджер Мистецької резиденції ім. Назарія Войтовича.

«Ідея цього проекту – зробити пам’ять живою. […]. Цю пам’ять потрібно не лише зберегти, але й активізувати – у наших справах, у наших діях, щоб життя, покладені на вівтар свободи, були актуальні не лише у минулому, а й сьогодні, щоб ми відчували присутність цих людей і завершили справи, які вони так яскраво почали за життя», – зазначив Ігор Пошивайло, директор Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні – Музей Революції Гідності. «Ми відкриті для співпраці із громадськими організаціями і об’єднаннями. Ми шукаємо партнерів для втілення наступних п’яти відзнак», – зазначила Олена Котляр.

Детальніше про проекти-відзнаки Сергія Нігояна, Сергія Кемського, Сергія Байдовського та Юрія Вербицького  читайте на «Спільнокошті».