Боротьба з корупцією, новий кредит від МВФ та конфлікт на Сході матимуть ключовий вплив на розвиток країни у 2018 році – експерти

Посилення боротьби між антикорупційними органами в Україні, невирішений військовий конфлікт на Сході, переговори з Міжнародним валютним фондом щодо отримання нового траншу кредиту, матимуть визначальний вплив на ситуацію у країні у 2018 році. Під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі експерти обговорили як саме ці події можуть вплинути на подальший розвиток країни.

В’ячеслав Шутенко, економіст аналітичного центру KyivStratPro, наголосив, що новий кредит від МВФ суттєво вплине на коливання курсу валют у країні. Якщо до квітня 2018 року Україна отримає новий транш, великого стрибка у курсах валюти вдасться уникнути. На даний момент впевненості, що Україна найближчим часом отримає кредит немає. «Вчора з’явилась заява від керівництва Національного банку України, про те, що, на жаль, протягом першого кварталу по прогнозам НБУ кредит від МВФ Україна не отримає. Відповідно, ми можемо прогнозувати, що якщо Україна не отримає нового кредиту відповідно до встановленого плану, може іти мова про розірвання програми кредитування. Це дуже негативний момент, якого слід остерігатися», – деталізував пан Шутенко.

Для того, щоб отримати кредит, Україні потрібно якнайшвидше вирішити питання із створенням нового Антикорупційного суду. Віолетта Москалу додала, що проблеми на антикорупційному поприщі суттєво впливають на зовнішній імідж країни. «Ще з кінця минулого року ми бачили різні інциденти пов’язані з конфронтацією і непорозумінням з НАБУ [Національним антикорупційним бюро України], САП [Спеціальною антикорупційною прокуратурою], НАЗК [Національним агентством з питань запобігання корупції], боротьбу з Генеральною прокуратурою і бачили, що була відповідна реакція міжнародних партнерів – всі дали зрозуміти, що підтримка з їхнього боку пов’язана саме з продовженням активного розвитку антикорупційних інституцій, які були закладені», – зазначила вона.

На зовнішньополітичні арені можливим сценарієм для України є розширення міжнародних санкцій проти Росії. «Якщо переговори спецпредставника Держдепу США Курта Волкера та помічника президента Росії Владислава Суркова [щодо врегулювання конфлікту на Сході України, перспективи введення та можливий формат миротворчої місії] не дадуть результату, а скоріш за все так і буде, американцям потрібно буде приймати якісь конструктивні рішення. Тут можливі два рішення: надання Україні озброєння та введення нових санкцій щодо Російської Федерації», – пояснив Андрій Бузаров, спеціаліст з міжнародних відносин аналітичного центру KyivStratPro.

У світлі наближення передвиборчого періоду всередині країни, варто звернути особливу увагу на посил, який несуть різні засоби масової комунікації. «У зв’язку із нещодавньою появою Національних дружин, статус, яких залишається невизначеним, у соцмережах уже пішла негативна хвиля щодо розвитку націоналізму в країні», – зазначила Віолетта Москалу. Тарас Семенюк, спеціаліст з медіа та соціальних комунікацій аналітичного центру KyivStratPro, зазначив, головним викликом у цій сфері на сьогодні є відсутність реальної, конструктивної дискусії у соціальних медіа. «Хочеться бачити якісні, здорові дискусії у всіх каналах комунікації, які однозначно будуть впливати на те, що люди почнуть аналізувати політичні рішення, будуть реально сприймати політиків», – наголосив він.