Валерій Кравченко, директор Громадської організації «Центр міжнародної безпеки»

Соціоекономічні проблеми та конфлікт на Сході – найбільші виклики безпекового середовища у регіонах – результати дослідження

Найбільше занепокоєння у регіонах України викликають внутрішні соціально-економічні проблеми, а саме безробіття, зростання тарифів і цін, інфляція, збройний конфлікт на Сході та неефективне керівництво на державному і місцевому рівні. Такі результати пілотного проекту «Паспорт безпеки України» презентував Валерій Кравченко, директор Громадської організації «Центр міжнародної безпеки», під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Дослідження провели у Вінниці, Ужгороді, Дніпрі, Харкові, Херсоні. У кожному з цих регіонів провели соціологічне опитування щодо поглядів та оцінки населенням безпекового середовища у регіонах, практичний етап у співпраці зі студентами місцевих університетів, та експертне обговорення  з представниками місцевих владних органів. Для оцінки ситуації у регіонах за основу взяли Глобальний індекс миру і адаптували його для України. Зокрема у кожному регіоні вимірювали конфліктогенність суспільства, сепаратистські настрої, терористичну активність, кількість вбивств на 100 тисяч осіб, статус місцевих правоохоронних органів, толерантність у суспільстві, економічну самодостатність у регіоні, рівень довіри до ЗМІ, довіру до органів місцевого самоврядування та рівень корупції.

«Ми пропонуємо за результатами проекту створити систему типових профайлів міст і містечок України у залежності від структури економіки та соціальної карти проблем. Також ми хочемо, щоб існувала практика розробки регіональних паспортів безпеки,  і щоб у цьому взаємодіяли органи державної влади, громадські організації та активні верстви населення», – зазначив Андрій Каракуц, перший заступник директора Громадської організації «Центр міжнародної безпеки».

«Це унікальний проект, адже це перша спроба подивитись на глобальний індекс миру  на прикладі власної  країни, побачити як це виглядає в регіональному вимірі, привернути увагу до тих рейтингів, де Україна на сьогодні пасе задніх, зрозуміти причини цього і те, що ми маємо змінити», – наголосив Олег Кокошинський, віце-президент Атлантичної Ради України.