Огляд ЗМІ за 31 січня 2018

ВИСНОВКИ

Голова меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив, що спроби кримських татар “достукатися до всіх” актуалізовані публікацією Міністерством фінансів США так званої “кремлівського доповіді”. Він також наголосив, що кримськотатарський народ не бачить можливості компромісу з РФ до звільнення Росією окупованих територій України, а навіть часткове зняття санкцій тільки заохотить агресора

У відповідь на «кремлівську доповідь» США в Раді федерації Росії взялися за підготовку законопроекту, який буде визначати поняття “втручання в суверенітет країни”. Співавтора документа Людмила Бокова заявила, що одним заходів «дзеркальної відповіді» стане закріплення в законі понять “суверенітет” і “втручання в суверенітет країни”. РБК, посилаючись на близьке до комісії джерело, назвало документ “помстою за доповідь і недопуск російської збірної на Олімпіаду”.

Оглядач Radio Free Europe Radio Liberty Браян Вітмор пише, що перша реакція на довгоочікуваний список Міністерства фінансів США з найбільш впливовими чиновниками і олігархами Росії була розчаруванням. Він виявився не більше ніж “довідкою” про те, хто є хто в російській політиці. Однак, на думку автора, Кремлівський звіт все одно посилає певні важливі меседжі. По-перше, Кремлівський звіт став нагадуванням про те, що російська політична і економічна системи засновані на корупції, клептократії і кумівстві. По-друге ж, попри критику, список посилає холодний сигнал російським елітам: як друзям Путіна, так і більш другорядним фігурам, які раптом здивуються, що не можуть отримати візу чи відкрити банківський рахунок на Заході. І по-третє, список дає зрозуміти, що ера, коли еліти Кремля могли накопичувати багатства завдяки клептократичній системі беззаконня, а потім складати їх на Заході, де є верховенство закону, добігає кінця.

Науковий співробітник Atlantic Council Андерс Ослунд, який був одним із консультантів “кремлівського списку”, пише, що існував початковий список, який складала команда експертів. Але його несподівано замінив високопоставлений чиновник з Адміністрації президента США, який був укладений на основі рейтингу Forbes найбагатших людей світу та прізвищ із адміністрації президента РФ. Ослунду не відоме ім’я посадовця, однак він стверджує що відповідальність за підміну несе міністр фінансів США Стівен Мнучін, який схвалив список. Експерт також вважає, що опублікований Міністерством фінансів перелік прізвищ виглядає насмішкою над Конгресом і санкціями США, що зіграло на руку Володимиру Путіну.

Кабінет міністрів затвердив постанову про передачу землі у власність об’єднаних громад за межами населених пунктів. “Інвентаризація земель державної власності, які підлягають передачі об’єднаним територіальним громадам (ОТГ), почнеться вже завтра і триватиме до кінця року”, – уточнив перший заступник міністра аграрної політики і продовольства Максим Мартинюк під час засідання. За його словами, мова йде про 760 тис. Гектарів.

Український уряд виключив Естонію, Латвію, Грузію, Мальту і Угорщину зі списку держав, операції з резидентами яких контролюються Україною для цілей трансфертного ціноутворення. “Оскільки це питання дуже чутливе для наших партнерів, ми сьогодні приймемо рішення, щоб скасувати ці вимоги до Естонії, Латвії, Грузії, і я б включив сюди Угорщину “, – заявив Володимир Гройсман.

Кабінет міністрів пропонує президенту Петру Порошенку звільнити з посади генерального директора ДП “Укроборонпром” Романа Романова. Володимир Гройсман заявив, що нещодавно заявив, що “не буде працювати з керівником “Укроборонпрому” Романовим”. Він додав, що після того, як президент прийме рішення про звільнення, то він проситиме нову наглядову раду внести пропозицію щодо нової кандидатури, яку Кабмін розгляне і подасть на призначення президенту. Він також порадив людям, з якими він не хоче працювати, відразу шукати нову роботу.

Кабінет міністрів звільнив відстороненого від своїх обов’язків глави Державної фіскальної служби Романа Насірова.

Експерт «Європейської правди» Сергій Сидоренко, посилаючись на офіційні запити до МВФ, СБ та ЄС, повідомив, що міжнародні партнери України не пом’якшували вимог щодо утворення Антикорупційного суду. «Останніми днями медіакоманда Банкової активно розганяє фейк про те, що президент, мовляв, переконав керівників цих інституцій пом’якшити вимоги щодо антикорупційного суду. Дійшло до того, що в АП почали розпускати чутки про нібито «звільнення» регіонального директора СБ за критичний лист, надісланий на Банкову та у парламент! Звісно, це не має під собою жодної підстави», – пише Сергій Сидоренко. «Жодних звільнень не було. Позиція МВФ і СБ лишається незмінною, і є офіційні підтвердження цього. Так само не змінилася європейська позиція», – повідомив експерт. Він також відзначив, що після останніх подій недовіра до Києва з боку міжнародних партнерів додатково поглибилася.  

Дані опитування Research & Branding Group свідчать, що більшість українців схильні до економії. Як зазначають соціологи, те, на чому економлять українці можна розбити на три групи. Перша – основні статті економії українців, на яких (плюс/мінус) економить кожен другий. У грудні 2017 року ними стали одяг і взуття (56%), продукти харчування (50%) та відпочинок/відпуск (47%). Наступну групу склали витрати, на яких економлять 30-40% жителів країни: дозвілля/розваги і комунальні витрати (по 39%), лікування/медикаменти (35%) крупна і дрібна побутова техніка (відповідно 32% і 31%). Третю групу склали необхідні повсякденні витрати (транспорт (26%) та зв’язок (19%), так і нечасті у житті пересічних громадян великі покупки нерухомості або автомобіля (23%) і предметів розкоші (21%).

Наприкінці 2017 року лише третина українців (34%) були задоволені своїм життям, тоді як майже вдвічі більше число жителів України (60%) їх життя не задовольняло. Як зазначають соціологи, важливою, хоча й не єдиною, складовою задоволеності життям є матеріальний достаток. У грудні 2017 року більше половини українців (52%) оцінили матеріальне становище своїх сімей як погане, 39% – як середнє, і лише 6% жителів країни оцінили матеріальне становище своїх сімей як добре.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Кремлівська доповідь США. Хто в останній момент переписав документ? – американський економіст (549 публікацій у ЗМІ)
  • Головного фіскала Романа Насірова звільняють (56 публікацій у ЗМІ)
  • Наступний тендер на отримання ліцензій на 4G відбудеться в березні (49 публікацій у ЗМІ)
  • Комісії Сенату Польщі підтримали зміни закону про Інститут нацпам’яті, що передбачають покарання “українських націоналістів” (46 публікацій у ЗМІ)
  • Головний редактор “Страна.ua” попросив притулку у Відні (20 публікацій у ЗМІ)

«КРЕМЛІВСЬКА ДОПОВІДЬ» США.

Кримськотатарський народ не бачить можливості компромісу з РФ до звільнення Росією окупованих територій України, а навіть часткове зняття санкцій тільки заохотить агресора, підкреслює народний депутат України, голова меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров. На прес-конференції в середу в Києві він розповів, що наразі у Брюсселі делегація на чолі з Уповноваженим Президента України у справах кримськотатарського народу, народним депутатом Мустафою Джемілєвим проводить заходи з інформування міжнародної спільноти про ситуацію в Криму. “На цих зустрічах висловлюється абсолютно чітка позиція меджлісу кримськотатарського народу, яка полягає в тому, що ніяких діалогів з Путіним (президент РФ Володимир Путін – ІФ), іншими російськими політиками не може бути, поки Росія не почне виконувати вимоги, що містяться в багатьох резолюціях, документах міжнародних організацій”, – зазначив Р. Чубаров.

У відповідь на так звану кремлівську доповідь США в Раді федерації Росії взялися за підготовку законопроекту, який буде визначати поняття “втручання в суверенітет країни”. Про це повідомляє РБК з посиланням на співавтора документа Людмилу Бокову. За її словами, проект закону розробляє тимчасова комісія Ради Федерації щодо запобігання втручання у внутрішні справи Росії. “Існує безліч фактів втручання іноземних держав у внутрішні справи нашої країни. Висуваючи законодавчі ініціативи, ми виходимо з позиції “дзеркальності” заходів, які спрямовані на протидію зовнішньому втручанню”, – каже Бокова. Вона зазначила, що одним з таких заходів стане закріплення в законі понять “суверенітет” і “втручання в суверенітет країни”.

Тож на даний момент перша реакція на довгоочікуваний список Міністерства фінансів США з найбільш впливовими чиновниками і олігархами Росії була розчаруванням. Він виявився не більше ніж “довідкою” про те, хто є хто в російській політиці. Це був лише “копіпаст” інформації з сайту Кремля і списку найбагатших росіян за версією Forbes. Таким чином, в список потрапили як мільярдери, які дружать з Володимиром Путіним, так і ті, в кого таких зв’язків немає. Та попри все це, коли відійти і подумати, то Кремлівський звіт все одно посилає певні важливі меседжі. Про це в своїй статті пише оглядач Radio Free Europe Radio Liberty Браян Вітмор.

“Кремлівський список” США – перелік наближених до Володимира Путіна росіян – був укладений американськими урядовими агентствами, але минулого тижня його несподівано замінив високопоставлений чиновник з Адміністрації президента США. Про це заявив шведський економіст, експерт з Росії та старший науковий співробітник Atlantic Council Андерс Ослунд, який був одним із консультантів “кремлівського списку”, пише The Guardian. За його словами, існував початковий список, який складала команда експертів, зазначає “Європейська правда”. Але в четвер Ослунду повідомили, що чиновник із адміністрації Дональда Трампа доручив замінити його на перелік, укладений на основі рейтингу Forbes найбагатших людей світу та прізвищ із адміністрації президента РФ. “Це робить все це смішним. У ньому немає критеріїв…Це серйозна спроба когось високопоставленого в уряді змусити уряд США і Конгрес виглядати смішними”, – сказав він.

САНКЦІЇ ЄС ПРОТИ РОСІЇ.

Федеральний уряд Німеччини дотримується думки, що зняття європейських санкцій проти РФ можливо лише після усунення причин їх виникнення. Це вкотре підтвердила в середу на урядовому брифінгу представник Кабінету Ульріке Деммер, передає “Укрінформ”. “Санкції не є самоціллю, вони є реакцією, з одного боку, на незаконну анексію півострова Крим, що належить Україні, з іншого боку, дестабілізацію Росією сходу України сепаратистськими силами, що підтримуються Москвою. Тому введені ЄС санкційні заходи залишатимуться доти, поки залишаються причини, за якими їх було введено”, – сказала Деммер.

ЕКОНОМІКА.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявляє про необхідність ухвалення Верховною Радою 35 законопроектів, які, на його думку, в комплексі створять умови для поліпшення бізнес-клімату та економічного зростання в країні. “Йдеться про 35 законопроектів, які нам дуже потрібні для прискорення економічного зростання. Дуже важливо, щоб це зростання не було хвилеподібним і ми максимально утримували цей тренд зростання”, – сказав В.Гройсман на засіданні уряду в Києві в середу. За його словами, законопроекти є лише частиною державної політики, які допоможуть уряду створити умови для економічного зростання.

Український уряд виключив Естонію, Латвію, Грузію, Мальту і Угорщину зі списку держав, операції з резидентами яких контролюються Україною для цілей трансфертного ціноутворення (ТЦО). Відповідне рішення було схвалене на засіданні уряду у середу, повідомляє “Інтерфакс-Україна” “Ми постійно моніторимо податкові системи різних країн і формуємо списки вимог до українських компаній, які працюють з цим країнами, щоб вони звітували про свій прибуток і т.д. Нещодавно було прийнято рішення урядом, внесено Мінфіном про розширення цього списку. Туди увійшли Естонія, Латвія, Грузія, та наші партнери були стурбовані цим питанням”, – сказав на засіданні уряду прем’єр Гройсман. “Оскільки це питання дуже чутливе для наших партнерів, ми сьогодні приймемо рішення, щоб скасувати ці вимоги до Естонії, Латвії, Грузії, і я б включив сюди Угорщину “, – додав він. Відповідне рішення уряд підтримав.

Компанії Укртранснафта і Укртатнафта уклали мирову угоду за трирічним спором щодо вартості зберігання і умов повернення технологічної нафти, яка знаходиться на Кременчуцькому НПЗ з весни 2014 року. Про це повідомляється у мировій угоді, яка оприлюднена Господарським судом Києва. Відповідно до досягнутої угоди, нафта буде повернута держкомпанії до 31 березня. Вартість зберігання нафти за весь період з квітня 2014 року по грудень 2017 року знижена з 9,6 грн/т на добу, які вимагав Кременчуцький НПЗ, – до 2,57 грн/т на добу (без ПДВ). Отже, розмір компенсації за її зберігання знижений з 2,1 млрд грн – до 712,6 млн грн. При цьому, мирова угода передбачає зарахування зустрічних вимог Укртранснафти до заводу на суму 193,6 млн грн. Мова йде про 54,9 млн грн боргу за емітованими ще у лютому 2002 року векселями і 138,7 млн ​​грн боргу і пені за казахстанську нафту від 2013 року. Таким чином, зобов’язання Укртранснафти по оплаті за зберігання нафти знижені до 519 млн грн. Цю суму держкомпанія повинна перерахувати Кременчуцькому НПЗ до 31 березня 2018 року, але тільки за фактом повернення нафти.

Найбільші виробники курятини знову отримають левову частку дотацій із державного бюджету. Такий висновок можна зробити із проекту Постанови КМУ “Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для підтримки галузі тваринництва”, що є у розпорядженні Економічної правди. Виходячи з документу, у 2018 році програма державної підтримки тваринництва буде поширена також на птахівництво. В програму, зокрема, додано дві нові форми державної підтримки, які можуть знову дозволити птахівникам отримати левову частку дотацій із державного бюджету. По-перше, виробники курятини у 2018 році будуть отримувати до 350 гривень бюджетних коштів в розрахунку на одну курку як компенсацію виробникам  за будівництво та реконструкцію птахофабрик. Зокрема, уряд пропонує компенсувати 25% капітальних витрат на птахофабрики. По-друге, птахофабрики також можуть отримати дотації у вигляді компенсації 25% тіла залучених в банках кредитів. Загалом передбачається, що птахофабрики, тваринницькі ферми та доїльні зали можуть компенсувати чверть кредитів, розмір кожного з яких не перевищує 350 млн гривень.

РЕФОРМИ.

Кабінет міністрів затвердив постанову про передачу землі у власність об’єднаних громад за межами населених пунктів. Відповідний документ уряд схвалив на засіданні в середу, передає “Інтерфакс-Україна”. “Інвентаризація земель державної власності, які підлягають передачі об’єднаним територіальним громадам (ОТГ), почнеться вже завтра і триватиме до кінця року”, – уточнив перший заступник міністра аграрної політики і продовольства Максим Мартинюк під час засідання. За його словами, мова йде про 760 тис. Гектарів. “Ми навіть будемо готові 50% вартості (інвентаризації – ред.) цих земель покрити, однак, я думаю, ОТГ можуть це і самі зробити”, – уточнив прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

Вища рада правосуддя припинила роботу судів анексованого Криму та окупованої частини Донбасу. Відповідне рішення від 25 січня за підписом голови ВРП Ігоря Бенедисюка оприлюднено на сайті органу 31 січня. 9 січня до ВРП надійшло подання голови Верховного Суду від 2 січня про припинення роботи судів в Автономній республіці Крим, Донецькій та Луганській областях “у зв’язку із заходами щодо боротьби з тероризмом” та з метою забезпечення належного переведення суддів на постійне місце роботи до інших судів того самого рівня без конкурсу. Відтак, Вища рада правосуддя припинила роботу 36 українських судів, які діяли до анексії в Криму, 31 суду Донеччини й 17 судів Луганщини, які діяли на захоплених нині територіях до 2014 року.

УТВОРЕННЯ АКС.

Кабінет Міністрів України готовий сприяти створенню Вищого антикорупційного суду, заявляє прем’єр-міністр Володимир Гройсман і наголошує на необхідності ухвалення відповідного закону. “Ми, як уряд, готові всіляко підтримувати створення цієї інституції. Потрібен лише закон”, – сказав В.Гройсман на засіданні Кабінету Міністрів у середу в Києві.

Останніми днями медіакоманда Банкової активно розганяє фейк про те, що президент, мовляв, переконав керівників цих інституцій пом’якшити вимоги щодо антикорупційного суду. Дійшло до того, що в АП почали розпускати чутки про нібито «звільнення» регіонального директора СБ за критичний лист, надісланий на Банкову та у парламент! Звісно, це не має під собою жодної підстави. Жодних звільнень не було. Позиція МВФ і СБ лишається незмінною, і є офіційні підтвердження цього. Так само не змінилася європейська позиція. Натомість після останніх подій недовіра до Києва додатково поглибилася.

АНТИКОРУПЦІЯ.

Детективи Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) 29-30 січня повідомили про підозру восьми особам, серед яких – колишні та чинний посадові особи “Адміністрація морських портів України” в незаконному заволодінні більш 247 млн грн. Згідно з даними НАБУ, зокрема, підозрюються екс-глава ДП “АМПУ” (2014-2017 рр.), Екс-перший заступник голови ДП (2015-2017 рр.), Екс-начальник відділу закупівель ДП (2015-2018 рр.), екс-заступник голови ДП з фінансів (2015-2016 рр.), заступник начальника Одеського філіалу ДП (чинний), директор ТОВ, бенефіціар ТОВ, представник нерезидента (підприємства-учасника злочину).

Солом’янський районний суд Києва призначив запобіжний захід у вигляді утримання під вартою з альтернативою внесення застави в сумі 12 млн грн екс-главі Адміністрації морських портів України (АМПУ) Андрію Амеліну, підозрюваному в розкраданні коштів АМПУ. Як повідомила Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) в Facebook, ще одному фігуранту справи – директору ТОВ “Техморгідробуд Миколаїв” призначено утримання під вартою з альтернативою внесення застави в сумі 1 млн 999 тис. грн.

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) ухвалило рішення, яким затвердило та направило до поліції сім обґрунтованих висновків щодо виявлення ознак корупційних діянь стосовно колишніх посадових осіб Державної фіскальної служби України. “Так, здійснюючи контроль своєчасності подання декларацій, Національне агентство з’ясувало, що колишні посадовці Державної фіскальної служби України, а також районних інспекцій Головного управління Державної фіскальної служби в місті Києві не подали декларації після звільнення”, – йдеться в повідомленні, оприлюдненому прес-службою НАЗК у середу.