Для вирішення земельних проблем, пов’язаних з природоохоронними територіями, створили посібник

Аналіз земельного та природоохоронного законодавств показав, що є чимало питань, у яких вони цілком не узгоджені між собою. Відсутність єдиного правозастосування створює ряд проблем при вирішенні земельних питань, пов’язаних з об’єктами природно-заповідного фонду України. Під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі презентували посібник для вирішення таких спірних питань. Посібник буде корисний усім, хто займається питаннями захисту природно-заповідного фонду, у тому числі органам прокуратури, правоохоронним органам і працівникам установ природно-заповідного фонду.

Найчастіше справи у судах, які стосуються природно-заповідного фонду, програють саме через невміння навести правильні аргументи на захист природно-заповідних територій.  «Для багатьох державних органів важливіше є саме формальна наявність якогось обмежуючого статусу згідно з земельним законодавством, а ні ж цей же обмежуючий статус згідно з природно-заповіднім чи лісогосподарським законодавством. Коли приймається якесь рішення вони апелюють саме до земельного законодавства», – зазначив Петро Тєстов, аналітик Міжнародної благодійної організації «Екологія-Право-Людина».

При вирішенні питань пов’язаних з територіями природно-заповідного фонду ключову роль має відігравати саме природно-заповідне законодавство. На основі останнього у посібнику навели аргументи, які будуть корисні при вирішенні спірних питань, які виникають найчастіше, а саме використання природно-заповідних ділянок на інші потреби або ж обмеження функціонування об’єктів природно-заповідного фонду через земельне законодавство.

 «Ми у своєму посібнику аргументуємо, і сподіваємося, хтось зможе використати ці аргументи у судах, (тому що часто – це причина поразок), що будь-який об’єкт природно-заповідного фонду має свій статус, повноцінно функціонує і виконує всі ті функції, які на нього покладені у момент вступу у силу того рішення, яким він створений, у тих межах, в яких це визначив користувач. Це означає, що непогано б його винести в натуру», – наголосив Олексій Василюк, еколог Міжнародної благодійної організації «Екологія-Право-Людина». На сьогодні  у натуру винесені лише 30% об’єктів природно-заповідного фонду.

На даний момент інформація наведена у посібнику уже допомогла здобути кілька перемог, у тому числі у справі урочища «Бичок», що у Києві.

Онлайн-версію посібника можна знайти на сайті Міжнародної благодійної організації «Екологія-Право-Людина». Безкоштовну друковану версію посібника можна отримати, написавши на адресу офісної скриньки, наведену на сайті.