За 10 днів стартує кампанія «Лікар для кожної сім’ї» – МОЗ

WATCH IN ENGLISH

З квітня українці матимуть змогу обрати свого сімейного лікаря. Вже з липня дохід лікарів первинної допомоги залежатиме від кількості укладених декларацій. «Кінцевого терміну підписання декларації немає. Ця система починає діяти від квітня і діятиме завжди. Оберіть лікаря, якому довіряєте, там, де вам зручно. І під час наступного візиту зафіксуйте свій вибір», – зазначив заступник міністра охорони здоров’я України Павло Ковтонюк під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Процес підписання декларації триває не більше 20 хвилин. Для підписання декларації варто мати з собою паспорт, ідентифікаційний код та мобільний телефон, на який прийде смс-повідомлення з кодом верифікації. У кожному медичному закладі є уповноважений працівник, який вноситиме дані пацієнта до електронної системи. Після того, як інформацію про пацієнта внесли до системи, уповноважений працівник має роздрукувати два примірники декларації: один пацієнт забирає з собою, інший – зберігається у медичному закладі.

«Якщо вам дають заповнювати щось на папері – якусь паперову декларацію і не вносять дані до електронної системи – це не справжня декларація. Декларації заносяться до електронної системи працівником закладу і ви підписуєте роздруковану з комп’ютера декларацію», – наголосив Павло Ковтонюк.

Останній крок у процесі підписання декларації – завірення декларації електронним цифровим підписом (ЕЦП) медичного працівника. Уповноважений працівник скріплює своїм ЕЦП декларацію та надсилає її до електронної системи. «З цього моменту ваш вибір знаходиться у єдиному державному реєстрі декларацій, і Національна службу здоров’я бачитиме, в який заклад та якому лікарю спрямовувати фінансування», – пояснив Павло Ковтонюк.

Лікар не може відмовитися підписувати декларацію через наявні хронічні захворювання у пацієнта, вік, стать, місце проживання чи матеріальне становище. Єдина причина, через яку лікар може відмовити пацієнтові, – якщо лікар досяг рекомендованого ліміту по кількості пацієнтів. Для лікаря-терапевта такий ліміт складає 2 тисячі пацієнтів, для сімейного лікаря – 1800 пацієнтів, для педіатра – 900.

Заступник міністра охорони здоров’я також зазначив, що цього року у бюджеті закладено 13,25 мільярдів гривень на первинну медичну допомогу. Це найбільший бюджет первинної допомоги за всю історію України.