Громадська рада доброчесності припиняє свою участь у процесі кваліфікаційного оцінювання суддів

Громадська рада доброчесності заявила про свій вихід із процесу кваліфікаційного оцінювання суддів. Причина такого рішення – нещодавні зміни до регламенту ВККС та положення за яким ВККС не бере до уваги висновки (ГРД) щодо недоброчесності суддів. «Ми припиняємо участь у цьому процесі, оскільки не будемо легітимізувати своєю участю те, що відбувається – нехтування ключовими вимогами Революції гідності, вимогами громадськості і суспільною думкою», – розповіла Галина Чижик, співкоординатор Громадської ради доброчесності, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Участь громадськості у процесі кваліфікаційного оцінювання суддів є однією з вимог ЄС до судової реформи в Україні. Представники ГРД наголосили, що нові положення та зміни до регламенту ВККС позбавили громадськість реального впливу на процес оцінювання та зробили справжній процес очищення суддівської гілки влади неможливим.

«За кілька місяців збираються оцінити 5600 суддів, що є нереалістичним. ВККС всупереч закону встановила вимоги до ГРД, на підставі яких не розглядала висновки ГРД під час оцінювання у п’яницю. Також – повна відсутність прозорості і зрозумілості яким чином виставляються бали за кваліфікаційне оцінювання», – деталізував Михайло Жернаков, член Громадської ради доброчесності. «Нещодавно голова ВККС заяв, що лише 0,2% суддів не склали перший етап кваліфікаційного оцінювання. Перший день співбесід з суддями [23 березня] показав, що жоден суддя не був відсіяний», – додав Роман Маселко, член ГРД.

«Вихід із так званого «оцінювання» не означає, що ГРД припинила реалізацію функцій участі громадськості у процес оцінювання. Є інші інструменти більш ефективні. За нашою ініціативою порушуються кримінальні провадження, дисциплінарні провадження стосовно суддів, ми продовжуємо досліджувати кандидатів і діючих суддів на предмет доброчесності і професійної етики. Боротьба продовжується, змінюються методи її ведення», – зазначив Віталій Титич, член Громадської ради доброчесності.