«Наше завдання – зацікавити дітей історією України» – автори лекторію «Славетні епохи України»

Зацікавити дітей українською історією спробують лекторієм «Славетні епохи України». Головна аудиторія – учні 9, 10 та 11  класів загальноосвітніх шкіл.  Лекторій триває від 45 до 60 хвилин, за цей час лектор охоплює всю історію України різних епох. Головна відмінність лекторію від звичайних уроків – акцент на цікавих фактах з історії України. «Розповідати усю історію – це завдання вчителів. Наше завдання – зацікавити дітей. Ми акцентуємо увагу не на загальну історію, яку викладають ншколах, а розповідаємо про цікаві факти, про які не говорять», – розповів Дмитро Примаченко, ветеран АТО, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Лекторій починається із гімну України та хвилини мовчання. 5-7 хвилин виступає запрошений гість – людина, яка зробила певний вклад у історію країни (ветеран АТО, ветеран Другої світової війни, науковець тощо). Решту часу виступає лектор, який розповідає цікаві факти з історії України.

«Проводячи ці лекторії ми побачили, що дуже багато дітей не знають самого основного, не знають ключових моментів історії України. Ми розповідаємо цікаві факти з натиском на українських героїв, звертаємо увагу на русифікацію і процеси після Другої світової війни, на сторіччя української державності», – розповів Сергій Ільчишин, історик, дослідник.

Поки що лекторій провели у окремих школах Київщини, однак з наступного року лекторій планують проводити системно у школах усіх регіонів країни. «Ми хочемо робити системну роботу – разом з департаментом освіти і районними управліннями входити у школи з певним погодженим графіком, певними осередками та координаторами в районах», – наголосив Дмитро Примаченко.

З часом лекторій планують проводити у військових частинах, для представників бізнесу та виробничої сфери. «Нашим головним завданням є підняття патріотичного морального духу нашої нації. […] Ми хочемо доносити до людей правдиву інформацію і цим піднімати у них почуття пошани до рідної землі, героїв, певних дат – того, що гуртує нашу націю», – зазначив Олег Дурмасенко, автор проекту, батько загиблого учасника АТО Олексія Дурмасенка.