Альтернативний законопроект про валюту усуває ризики зловживання повноваженнями Нацбанком України – народні депутати, експерти

Народні депутати внесли альтернативний до президентського законопроект про валютну лібералізацію. Головна мета альтернативного законопроекту – не допустити надмірне наділення повноваженнями Національного банку України.  «Головною проблемою президентського законопроекту є безпідставне розширення повноважень Національного банку України – багато  повноважень і обмежень, які мали би бути визначені чітко на рівні закону сьогодні пропонують передати Нацбанку, щоб він врегульовував відповідні питання власними актами. На нашу думку, такий підхід суперечить Конституції України», – наголосив Любомир Чорній, голова Центру громадської експертизи, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

«Ключове, що є в нашому законопроекті  – валютна лібералізація, яка давно була обіцяна бізнесу та інвесторам і створення умов для вільного руху капіталу і розвитку зовнішньоекономічної діяльності», – зазначила Олена Сотник, народний депутат України.

Альтернативний законопроект унормовує  застосування Національним банком України валютних обмежень – Нацбанк зможе вводити такі обмеження періодом до 6 місяців і лише за умови попередньої оцінки ризиків та надання обґрунтованих аргументів, а також повідомляти про такі обмеження за 7 днів до набуття їхньої чинності.  Також альтернативний законопроект законодавчо закріплює принцип вільного руху капіталу, що є вимогою Угоди про асоціацію з ЄС.

«Передумовою повної валютної лібералізації має бути кілька кроків у податковій площині. До національного податкового кодексу потрібно також внести Положення про оподаткування контрольованих іноземних компаній», – додала Тетяна Острікова, народний депутат України.