Лише 38% ромів мають роботу – дослідження

За даними кількох ромських громадських організацій, в Україні проживає від 200 до 400 тисяч ромів. Близько 40% ромів не мають документів. Лише 38% представників ромської нацменшини мають роботу. 1% дітей ромів отримують атестат про повну загальну середню освіту. Такі цифри представила під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі Ірина Суслова, народний депутат України, голова підкомітету з питань гендерної рівності і недискримінації Комітету Верховної Ради України з питань захисту прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин.

«Жінки, які народжують дітей, у зв’язку з відсутністю паспорту, не можуть отримати свідоцтво про народження. Це не дозволяє цій дитині піти у дошкільний навчальний заклад, згодом – у школу, згодом – у вищий учбовий заклад. Це фактично створює такі умови, при яких вона не може працевлаштуватися тільки через те, що вона не мала документів і не мала освіти», – зауважила Ірина Суслова. Серед інших проблем, з якими зіштовхуються роми, – неможливість отримати медичну допомогу через відсутність документів та соціальна відчуженість представників нацменшини.

У 2013 році була розроблена Стратегія захисту та інтеграції ромської національної меншини в українське суспільство до 2020 року. Однак, основну допомогу роми отримують від громадських організацій та благодійних фондів. «На жаль, у багатьох випадках місцеві органи влади більше покладаються на ромські організації у вирішенні тих проблем, які є в ромів, ніж намагаються щось зробити самі. Навіть маючи ромську стратегію, маючи національний план заходів, і місцевий або обласні плани – немає дуже позитивних і постійних дій, які б дійсно вирішували проблеми ромів», – наголосила Земфіра Кондур, віце-президент МБО «Ромський жіночий фонд «Чіріклі».

Протягом останнього року Міжнародний фонд «Відродження» реалізував близько 50 проектів, спрямованих на інтеграцію ромів у суспільство. Загальна сума допомоги – майже 10 мільйонів гривень. «Для нас ромські громади є партнерами в реалізації надзвичайно важливих проектів, покликаних на впровадження цінностей відкритого суспільства. Це те суспільство, яка комфортне для проживання різних груп, різних меншин. Де представники меншин мають право голосу, мають право і можливість бути почутими», – зазначила Ольга Жмурко, представник Міжнародного Фонду «Відродження».

«Найважливіше – українське суспільство і люди, які живуть в Україні, мають перестати бачити у нас суспільне зло. І бачити в нас людей, в яких є такі ж самі цінності, як і в кожної людини. Всі ми різні, але всі ми рівні. Всі ми люди. Я дуже сподіваюся, що той дуже високий негативний рівень відношення до ромів, який наразі є в Україні, буде подоланий», – підсумувала Земфіра Кондур.