Жоден з експертів не впевнений, що чинного президента переоберуть на другий термін – дослідження

WATCH IN ENGLISH

Половина експертів вважають, що Петро Порошенко не буде переобраний на другий президентський термін, проте шанси є. Третина з опитаних погодилися з тезою, що чинний президент скоріше за все буде переобраний, проте є сумніви. «Впевнених серед експертів, що Президент Порошенко буде обраний на другий термін, – жодного», – наголосила Ірина Бекешкіна, директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, під час презентації дослідження в Українському кризовому медіа-центрі.

Загальна оцінка президентства Петра Порошенка коливається в межах 5 балів з 10. Експерти високо оцінили зовнішньополітичну діяльність президента – 6,5 балів. П’ять балів поставили експерти президенту за взаємодію з парламентом. Виконання передвиборчих обіцянок – 3,5 балів з 10. Проведення реформ – 4 бали.

Серед головних здобутків президентства Петра Порошенка – запровадження безвізового режиму з країнами Європейського Союзу, посилення обороноздатності української армії та ініціатива створення єдиної помісної церкви. Основні невдачі чинного президента – повільний темп реформ та неефективність деяких з них. Рейтинг Петра Порошенка впав також через запровадження електронного декларування для активістів.

Судову реформу експерти віднесли до топ-5 невдач Порошенка. Суддів Майдану не звільнили, а понад 80% «оновленого» Верховного Суду – старі судді. «Президент Порошенко дедалі менше має шансів переобратися на другий термін. Одна з причин, чому це відбувається – не забезпечено те, що обіцяли після Революції Гідності: верховенство права, покарання корупціонерів, чесні суди і чесні органи правопорядку», – пояснив Михайло Жернаков, директор Фундації DEJURE.

Чотири з п’яти досягнень президента стосуються зовнішньої політики. Таку тезу висловила Марія Золкіна, аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва. «Наприклад, питання підвищення обороноздатності. Воно, звичайно, є, нібито, частиною і внутрішньої політики, але в той же час відбиває успіхи української держави і, зокрема, президента у питаннях двосторонніх перемовин двосторонніх на міжнародній арені. Те саме стосується і безвізу. Він сприймається як успіх у зовнішній політиці, але у той же час є результатом змін, які стосуються змін внутрішньої політики», – підкреслила Марія Золкіна.

Серед здобутків, про які експерти не згадали, – декомунізація. Чинний президент може використати це досягнення у своїй передвиборчій кампанії, роблячи ставку та національно налаштований електорат. «Переобратися на другий термін складно, але певні шанси у Порошенка є. І я думаю, що тут це буде значною мірою пов’язано з тим, хто буде альтернативою. У варіанті, коли буде вибір «або-або» – тут Порошенко може зіграти», – підсумував Олексій Гарань, науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, професор політології Національного університету «Києво-Могилянська академія».