АНОНС: #насудзадоступ: як відстояти право на інформацію і де взяти гроші на це

У вівторок, 5 червня, об 11-00 у прес-центрі Українського кризового медіа-центру відбудеться презентація платформи ініціативи #насудзадоступ, яка компенсує  витрати на судові збори журналістам, які судяться за право на доступ до публічної інформації.

Доступ до публічної інформації є одним з основних прав. В Україні, щоб його захистити в суді, потрібно сплатити 740 грн. судового збору за кожну позовну вимогу. Таким чином, багато журналістів та журналісток, активістів та активісток просто не мають змоги відстоювати свої інформаційні права. Активістка Надія Бабинська (Вірна) започаткувала ініціативу #насудзадоступ, яка компенсує позивачам витрати судового збору. Медіа-юристи з організації “Платформа прав людини” з самого початку надають юридичну допомогу, а сайт “Доступ до правди” – інформаційний супровід. Наразі підтримано 16 позовів і зібрано понад 12 тисяч гривень від друзів.

Під час прес-брифінгу буде презентовано платформу для отримання і надання допомоги ініціативі, а також поінформовано про ситуацію з доступом до публічної інформації в контексті підвищення суми судового збору.

Спікери:

Надія Бабинська (Вірна) – ініціаторка #насудзадоступ
Леся Ганжа – головна редакторка сайту “Доступ до правди”
Олександр Бурмагін – виконавчий директор ГО “Платформа прав людини”